Egy hadtörténész, aki szerint Európa lábon lőtte saját magát

2022. december 16. 18:06

A nyugati világ a szankciók bevezetésével lényegesen alábecsülte az orosz gazdaság ellenálló képességét – véli Alexander Hill kanadai hadtörténész. A sok éven át Oroszországban élő és kutató professzor rámutat arra, hogy az orosz gazdaság jól teljesít a nyugati „megszorítások” ellenére, és figyelmeztet, hogy inkább Európa túlélése jelenti a legnagyobb kérdést.

2022. december 16. 18:06
null

Tévesen ítéli meg a tényeket a nyugati média 

Közismert tény, hogy az orosz-ukrán konfliktus kitörése következtében a nyugati világ úgy döntött, hogy gazdasági szankciókkal kényszeríti térdre Oroszországot: a főáramú média pedig már többször is magabiztosan számolt be arról, hogy a szankciók rendkívül negatív hatással vannak az orosz gazdaságra, kezdi elemzését a The Conversation hasábjain Alexander Hill, a Calgaryi Egyetem (University of Calgary) hadtörténeti professzora. 

Hill szerint azonban ezek a hírek nem feltétlenül megbízhatók: a professzor rámutat, hogy a nyugati média olyan adatokra támaszkodik a szankciók hatásainak megítélésére, mint például a Standard and Poor’s hitelügynökség úgynevezett Globális Oroszországi Szolgáltatásbeszerzési Menedzser Indexe (Global Russia Services Purchasing Managers’ Index).

Ezen adatok azonban éppen olyan orosz cégektől származó információkon alapulnak, amelyek hajlandóak beszélni az ügynökséggel. Következésképpen az effajta felmérések torz mintával számolnak, mutat rá Hill. 

A kanadai egyetemen tanító professzor kiemeli, hogy

a nyugati szankciók egyértelműen bírnak némi hatással az orosz gazdaságra, azonban a nyugati média ritkán említi azt, hogy a nyugati gazdaságok is sok nehézséggel küszködnek,

nagyrészt éppenséggel az általuk bevezetett szankcióknak köszönhetően... 

Nem teljesít rosszul az orosz gazdaság 

Hill aláhúzza, hogy nem sok szó esik arról, hogy Oroszország gazdasági mutatói elég sok esetben viszonylag jól alakultak. Ebben segített például az idei jól sikerült gabonatermelés is: az orosz mezőgazdaság több mint 150 millió tonna gabonát termelt 2022-ben, ami elegendő volt ahhoz, hogy egy részét ingyenesen(!) Afrikába küldje.

A neves Cambridge-i Egyetemen doktoráló professzor rámutat, hogy Nyugathoz hasonlóan az oroszok is magas, kétszámjegyű inflációval néztek szembe, viszont 

az orosz nyugdíjak, minimálbérek és fizetések bizonyos esetekben jobban követték az inflációt, mint ahogyan az Nyugaton történt 

– ráadásul az adatok azt sugallják, hogy az elmúlt hónapokban az orosz infláció a tavaszi csúcsok után csökken, teszi hozzá Hill. 

Vannak más pozitív tendenciák és területek, amelyeken az oroszok meglepő ellenálló képességet mutattak, ideértve a nyugati termékek és vállalatok „orosz megfelelőkkel” való helyettesítését, emeli ki Hill. 

Az olyan nyugati ismert vállalatok, mint például a McDonald’s, kivonultak Oroszországból, de helyét a Vkusno i tochka nevű orosz lánc gyorsan helyettesítette. 

„Mint aki nemrég járt Oroszországban, személyesen garantálhatom, hogy jártam a Vkusno i tochka éttermekben Murmanszkban és Moszkvában, és

A sok évet Oroszországban élő és kutató professzor továbbá kiemeli, hogy a mikrochiphiány problémájáról is gondoskodnak az oroszok, hiszen saját mikrochip gyártási kapacitás kiépítésén dolgoznak – az orosz média rámutatott arra is, hogy önállóvá válni ezen a téren nem lesz egy egyszerű folyamat, teszi hozzá Hill. 

Hasonlóképpen érvelnek Noha Razek és Brian McQuinn, a Kanadában található Reginai Egyetem (University of Regina) közgazdászai, akik közös írásukban rámutatnak, hogy mivel még mindig vannak olyan országok, amelyek hajlandóak megvásárolni Oroszország kőolajtermékeit, a szankciók nem csökkentik, hanem növelik Oroszország bevételeit.

Ennél is rosszabb – hangsúlyozzák Razek és McQuinn – hogy a szankciók megemelik a globális olaj- és földgázárakat, világszerte felhúzzák az inflációt, és ironikus módon éppen hogy csökkentik a világ hozzáférését azokhoz a fémekhez és ásványi anyagokhoz, amelyek szükségesek lennének az olajról és a földgázról való leváláshoz, azaz a „zöld átálláshoz” – ami elvileg nagyon fontos részt jelent a nyugati világ terveiben. 

Alábecsült orosz gazdaság?

Hill úgy véli tehát, hogy a nyugati világ lényegesen alábecsülte az orosz gazdaság ellenálló képességét, ahogyan az ország kitartását is a több irányú nehézségek közepette. 

Razek és McQuinn szerint ezen ellenálló képesség nagyrészt abból adódik, hogy Oroszország kőolaj- és finomított termékek exportpiaca jól diverzifikált, míg a Nyugattól, Kelet felé való diverzifikáció is azt jelenti, hogy az orosz olajszektor elleni szankciók korlátozott hatással lesznek az ország gazdaságára. 

Hill továbbá kiemeli, hogy többek között a fentiek miatt is:

Oroszország lakossága összességében valószínűleg több gazdasági nehézséget is képes elviselni, mint amivel a jelenlegi szankciók terhelik az országot. 

Meg kell azonban várni, hogy ugyanez elmondható-e az európai lakosságra, amely szintén súlyos nehézségekkel küszködik, jobbára a saját kormányaik által kivetett szankciók miatt, hangsúlyozza az Oroszországra szakosodott történészprofesszor.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BoRob1
2022. december 18. 16:59
Hülye vagy fiam, leülhetsz!
Akitlosz
2022. december 17. 21:30
"Egy hadtörténész, aki szerint Európa lábon lőtte saját magát" Ebbe a véleményben mi a hadtörténelem? Ezt egy cipész is mondhatta volna ugyanígy.
Falióra tábornok
2022. december 17. 21:29
azóta csak kb. mindet szavazta meg. ilyen egy hiteles politikus, ugye.
Lombi
2022. december 17. 21:29
Lábon? Az eu fősodor nem sánta, hanem hülye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!