Lelőtték Abe Sinzó volt japán miniszterelnököt

2022. július 08. 07:10

A japán gazdasági csodaprogram, az Abenomics atyjaként emlegetett politikust kampánykörútja során érték lövések.

2022. július 08. 07:10
null

Belehalt sérüléseibe Abe Sinzó volt miniszterelnök, akire egy férfi hátulról lőtt rá Nara városában, amikor kampánybeszédet tartott. A merénylet japán idő szerint pénteken 11 órakor történt, egy televíziócsatorna szerint a lövések a volt miniszterelnök nyakát és mellkasának bal oldalát érték. Egyes források arra utaltak, hogy a politikusnak már a kórházba szállítás alatt leállt a szíve és a tüdőműködése is.

Abe Sinzó kétszer is volt Japán miniszterelnöke, második alkalommal 2012 és 2020 között töltötte be hivatalát, ezzel ő tartja a leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöki rekordot. 

Sinzó a japán gazdaság stagnálásának időszakában, 2012-ben indította el Abenomics elnevezésű programját, amely a monetáris expanzió, a strukturális reformok és a kormányzati beruházások alappillérjeire épült. A miniszterelnök terve eleinte kiválónak bizonyult.

MTI/EPA/Jiji Press
MTI/EPA/Jiji Press

Kormányzása alatt a GDP ugrásszerűen nőni kezdett, az államadósság csökkent, a japán tőzsde magához tért a kómából, a munkanélküliség hihetetlen mértékben csökkent, az infláció pedig 2 százalék alatt maradt.

A gyors reformok azonban nem tudták hosszabb távon leküzdeni a deflációt, a fogyasztási adó emelésével pedig Sinzó népszerűsége is csökkenni kezdett. A 2019-es Covid-járvány miatt Japánban erős gazdasági visszaesés kezdődött, amit a közvélemény nagyrészt Sinzó válságkezelési intézkedéseinek tulajdonított. A miniszterelnök 2020-ban egészségügyi okokkal indokolta lemondását, de a politikának nem fordított hátat: most is pártja, a Liberális Demokrata Párt egyik jelöltje mellett kampányolt. 

A támadót, a 41 éves Jamagami Tecúját a helyszínen elfogták. Egyes források szerint egy házilag készített fegyverrel lőtt rá Sinzóra. Japánban a politikai merényletek ritkaságnak számítanak, a kézifegyverek birtoklását pedig törvény tiltja.  

Fotó: MTI/AP/Kyodo News

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atoszka
2022. július 08. 13:04
Hű, baszdmeg!!! Kezd éleződni a helyzet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!