Jó, jó Józsefváros

2024. május 02. 05:34

Józsefváros a legpestibb pesti kerület: a magas kultúra és a züllés, a fényes paloták és a lerobbant bérkaszárnyák, a reménykedő és reménytelen életek otthona egyszerre.

2024. május 02. 05:34
null
Nizalowski Attila

Nyitókép: Józsefváros népe az 1956-os forradalom napjaiban
Fotó: Fortepan/Papp Dezső

Ha Józsefváros, akkor Yozsefváros, a kilencvenes évekbeli rapslágert megköltő Animal Cannibals azonban költői túlzásba esett az alkotás hevében. „Ez egy veszélyes terület, egy gengszterkerület / Itt halált osztanak a fegyverek.” Nem cikizésből, de tavaly feleannyi bűneset történt erre, mint ahány az „úri” V. kerületben. Ráadásul két éve nem volt szándékos emberölés. Azaz sehol egy agyonszurkált feleség az Astoriától a Salgótarjáni útig, merthogy „halálosztóink” rendszerint őket támadják. Illetőleg lopikáznak, rongálgatnak, garázdálkodnak is. Csórják a bort, graffitizik a falat, letolják az utcán a gatyát. Néha azért vannak kivételek. Tíz évig dolgoztam Karcsival az egyetemen. A humoros hölgy ügyintéző volt a nemzetközi osztályon. Egy nap hazafelé leütötték a Práter utcában, pár nap kóma után meghalt.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!