A műveltség menő – a Géniusz vetélkedő győztese a Mandinernek

2022. október 06. 12:00

„Én az ötvenedik születésnapomon határoztam el, hogy ezentúl minden napot úgy fogok tölteni, hogy valamivel gyarapítom a tudásomat.” Tízmillió forintot nyert az ATV műveltségi vetélkedőjén dr. Kovács Attila reumatológus, akit életpályájáról, tudásának alapjairól és eddigi játékairól kérdeztünk!

2022. október 06. 12:00
null
Sal Endre
Sal Endre

Hosszú idő után a tudás lett a menő, ráadásul a Géniusz győztese, dr. Kovács Attila egy pillanatig sem kérkedett a műveltségével a vetélkedő során. Pedig lenne mire.

A kiskunhalasi Semmelweis Kórház, vagyis a szegedi tudományegyetem oktatókórházának 57 éves reumatológusa

tíz párbajt letudva nyerte meg a 10 millió forintot.

Tősgyökeres szegedi, 2014 óta címzetes egyetemi tanár professzori fokozattal, és gerincbetegségekről tanít magyar és angol nyelven, ha éppen nem a kórházban dolgozik.

Viccesen azt mondja lapunknak: sokak életét mentett meg azzal, hogy még az egyetemen nem jelentkezett a műtéti szakra. A tudás iránti vágyat az édesanyjától örökölte, aki négy éve hunyt el. László Aranka gyermekgyógyász és genetikus volt, nem mellékesen Magyarországon az első női gyermekgyógyász professzor.

A reumatológus professzor reméli, egyre több műveltségi vetélkedő lesz a televíziókban. Fotó: www.atv.hu

 

Dr. Kovács Attila szerint is bátrat húzott az ATV a Géniusszal. „Mi, kvízjátékosok hosszú évek óta vártuk, hogy valamelyik csatorna lesz olyan bátor és belevág, hogy végre

A győztes szerint a Géniuszban végre nem a külsőség a lényeg, hanem az általános műveltség és a tudás. A doktor azt is reméli, hogy a vetélkedőnek köszönhetően újra reneszánszát élik majd a műveltségi kvízműsorok, s ezeket nézve több ember kap kedvet az olvasáshoz, a világ megismeréséhez.

Ő is látja ugyanis, a tudás, a műveltség egyre kevésbé sikk. „A remény hal meg utoljára. Én például az ötvenedik születésnapomon határoztam el, hogy ezentúl minden napot úgy fogok tölteni, hogy valamivel gyarapítom a tudásomat.”

A saját statisztikája szerint 11 éve szerepelt korábban tévés vetélkedőben: 7 műsorban és 48 adásban játszott, s 45 alkalommal nyert is. Most tízmillió forintot, korábban pedig két autót. Először 1999-ben a Mindent vagy semmit!-ben egy Opel Tigrát, majd 2002-ben a Kell egy csapat! című vetélkedőben egy Fiat Puntót.

Saját számításai szerint úgy 15 millió forintot hozott a konyhára, hogy az átlagnál jóval nagyobb a műveltsége.

A mostani tízmillióból amúgy biztosan elmegy a családdal egy egzotikus nyaralása, amit már régóta terveztek.

A Géniusz győztesének két fia van, Kristóf, aki már egyetemista és Detre Lajos, ő 12 éves. „A nagyfiam, Kristóf a napokban szigorlatozott jelesre belgyógyászatból. Az orvosi pálya mellett a kvízzel is sikerült megfertőznöm kiskorában. Sokszor elkísért a versenyekre. Egyszer kint álltam a pódiumon két versenyzőtársammal, a gombokon volt a kezünk és vártuk a kérdést. Jött is: melyik a Pluto bolygó egyetlen holdja? Erre a hátsó sorokból megszólalt egy cérnavékony hang: a Charon. Az én kisfiam volt.”

A tízmillió forintot a hosszabb menetelés után, tíz ellenfelet legyőzve, egy egyszerűbb kérdéssel nyerte meg. A hecsedli másik neve iránt érdeklődött a műsorvezető, Gundel Takács Gábor. Volt, aki csak ezt látta és kommentben feltette a kérdést, milyen vetélkedő az, ahol egy hecsedlivel tízmillió forintot lehet nyerni?  Dr. Kovács Attila is olvasta a hozzászólást: „Jót mosolyogtam rajta, hiszen a hecsedli előtt azért volt egy-két nagyon komoly kérdés is.”   

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2022. október 06. 19:39
10 millió ilyen tudásért. A valóvilág nyertese lakást, autót, luxusnyaralást, és12x1 milliót kapott. Ez a szomorú.
KBA98
2022. október 06. 16:50
és szerény
Ferer
2022. október 06. 13:28
Gratulálok! De én a tízmilliót biztos hogy nem egzotikus nyaralásra költeném el.
MaBaker
2022. október 06. 13:28
Bár minden elismerésem a doktorúré, elképesztő lexikkális tudása van, de az alábbi mondat nem teljesen volt igaz "dr. Kovács Attila egy pillanatig sem kérkedett a műveltségével a vetélkedő során." Emellett olyan szintű masszívan felesleges tudás van szegény ember fejében, hogy sokszor már komolyan sajnáltam, hogy a bulvárnak a majdnem legalsó rétegeit is kívülről fújja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!