Kiradírozták a világukat

2016. február 25. 20:36

Apai nagyapámat a kolozsvári főtérről vitték el Szibériába. Épp arra sétált. Felöltőben, kalapban. Szerencsés volt. Hazajött. Aztán persze elvették a vagyonát, kitelepítették és bár egyetemet végzett, művelt, tájékozott ember volt, mehetett a vasgyárba.

2016. február 25. 20:36
Ugron Zsolna

„Apai nagyapámat a kolozsvári főtérről vitték el Szibériába. Épp arra sétált. Felöltőben, kalapban. Szerencsés volt. Hazajött. Aztán persze elvették a vagyonát, kitelepítették és bár egyetemet végzett, művelt, tájékozott ember volt, mehetett a vasgyárba. Az öntödébe. Szerencsés volt. Rokonai, barátai közül többen a Duna-deltába, munkatáborba kerültek. 

Kiradírozták a világukat. Kiradírozták emberek életét, éveit, reményeit, szabadságát. A múltjukat és jövőjüket. 

Emlékezni. 

A Gulágra nyolcszázezer magyart hurcoltak el, bár ma hallottam a rádióban, hogy újabb orosz levéltári listák alapján talán egymillió is lehet ez szám. Legalább háromszázezren soha nem jöttek haza. Emlékezni.

Ma van a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja.”

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2020. február 23. 14:05
Az Ugron családnév a magyar történelemben jól hangzó név volt. Ez épp elég volt a deportáláshoz.Azonban még ennyi sem kellett ahhoz ,hogy valakit deportáljanak, vagy likvidáljanak.Elég volt, ha valaki nem mutatot nnagy kedvet a Tsz-be való belépéshez. Gyermekkorom falujában három parasztember ezért került a Tiszába kővel a lábán. A leghelyesebb a magyar kommunista jelzőjének a gyilkos szót használni.A családom szerencsés volt senkit nem gyilkoltak le. 56 után fél éven keresztül "csak" annyi volt a büntetés, hogy hét végén kijött két rendőr sorba állitották a családot apa, anya öt gyerek,és felpofozták apámat majd elmentek. Mocskos disznók voltak, és a jó Isten igazságot szolgáltatott , mindkettőnek csúnya halála lett.
alex.leopardi
2020. február 23. 13:59
átérzem,Anyukám kedvenc unokaöccsét Marosvásárhelyről,fogolyszállitmányt bámult,berángatták a sorba és többet nem hallott senki róla,csak tizenötéves volt
koppany17
2020. február 23. 13:56
Ahogy te már bele is bolondultál!
kohntalan
2020. február 23. 13:56
Nem kell annyit a múlton rágódni, mert belebolondulhat az ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!