Tudja, kik voltak a Don-kanyar somogyi rosseb-bakái?

2016. január 13. 21:54

Hét évig kutatta a somogyi Rosseb-bakák történetét Lukács Bence Ákos, többek közt Szabó Péter hadtörténész segítségével. Grandiózus, rendhagyó kötet lett az eredmény. Az egész egy régi frontnaplóval indult.

2016. január 13. 21:54

Lukács Bence Ákos a család könyvei között bukkant nagyapja naplójára, ami elindította, hogy elkezdje kutatni a somogyi rosseb bakák történetét. A téma szinte minden kaposvári és somogyi családot érint valamilyen módon, hiszen nagyapáink, dédapáink közül sokan elszenvedői voltak a háborús rémálomnak. A kaposvári városházán bemutatott, hiánypótló kiadványban összegyűjtötték a harctéren elesett somogyi katonák közül 3600 hős áldozat adatait - írja a Kaposvár Most.

Lukács Bence Ákos és Szabó Péter könyve hadiokmányokat, harctéri naplókat, tábori levelezőlapokat, visszaemlékezéseket, és sajtóhíreket tartalmaz a magyar királyi 10. honvéd könnyű hadosztály történetéből 1942-ből és 1943-ból. 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2019. február 09. 14:30
A könyvet megveszem, mert Somogyban élt nagybátyám nyomtalanul eltűnt a doni áttörés után. Kutattunk utána, amennyire lehetett, de eredmény nélkül. Talán itt lesz valami bajtársi utalás vele kapcsolatban.
balbako_
2017. március 12. 15:33
Tisztességes magyar emberek voltak a somogyi bakák, mint a többi és vérükkel áldoztak azért, hogy itthon kitolják a német megszállást. Hősök voltak!
katus
2016. június 03. 20:54
Ja, mert a "ti kutyátok kölke" fidelitas ! Bemutatkozás: Lukács Bence Ákosnak hívnak, 1981. december 1-jén születtem Kaposváron.. 1995 szeptemberében megkaptam a Magyar Köztársaság Életmentő Emlékérmét, egy német turista Balatonból való kimentéséért(.Egyik jó tulajdonságom a szerénység..) 2004 júniusában 4 barátommal közösen alapítottuk meg a fonyódi Fidelitas-t. Csoportunk szervezte meg a 2004-es (fonyódi) illetve a 2006-os (zamárdi) EFOTT-on a Fidelitas sátor programját, illetve a balatonboglári csoporttal a 2006-os I. Somogy megyei Sportnapot, amin többek között a Fidesz parlamenti válogatottja és a Fidelitas Elnökségi csapata is részt vett. Megalakulásunk óta rendszeresen tartunk nemzeti ünnepségeinken városi megemlékezéseket, képkiállításokat. Ezen felül segítjük, mind helyi szinten, mind megyei szinten a Fidesz munkáját.(Magam három választókerületben kampányoltam16 fiatallal egy bérelt mikrobuszban 2006 tavaszán) Az októberi önkormányzati-választásokon Fonyódon 957 szavazattal bekerültem a városi képviselőtestületbe, ahol az Ügyrendi Bizottság tagja is lettem. 2007 februárjában a Fidelitas megyei választmánya egyhangúlag választott meg a Somogy megyei Fidelitas elnökének.
császár
2016. január 16. 14:50
A rosseb (eredetileg rossz seb) káromkodás egy gyógyíthatatlan szifilisz szerű betegségre utal. Az ideidézett Gerencsér -féle ismertető tévedéseket is tartalmaz. Pl. a Honvéd laktanya a Honvéd és a Damjanich utca sarkán állt. Bejárata is a Honvéd utcáról volt. A Kossuth és a Damjanich u. sarkán a ma is ott található evangélikus templom van. Az első világháborúban egyébként a somogyi alakulatokat kellett a legtöbbször feltölteni. Óriási veszteségeik voltak. Nagyanyámék nyolcan voltak testvérek. Az öt fiú mind az első világhaburúban esett el. A Baross és a honvéd laktanyába vonultak be. Somogy rengeteg vért adott ezért a hazáért, amit aztán egy palota folyosóján elvesztettünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!