Kiderült, milyen darabokat mutatnak be a Nemzeti új évadjában

2013. július 05. 18:44

Az már korábban kiderült, hogy az immáron Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház új évadának első bemutatója Tamási Áron Vitéz Lélek című darabja lesz. Most azonban kiderült az is, milyen új előadások várhatók még az évadban. Egyebek mellett jön a Johanna a máglyán, az Ahogy tetszik és a János vitéz is.

2013. július 05. 18:44

Öt nagyszínpadi és öt stúdiószínpadi bemutatót tervez a Nemzeti Színház a 2013/2014-es évadban, amely szeptember 27-én kezdődik Tamási Áron Vitéz lélek című drámájának premierjével – közölte a színház pénteken az MTI-vel. A Vitéz lélek című előadás főbb szerepeiben Trill Zsoltot, valamint Horváth Lajos Ottót, Mécs Károlyt, Martinovics Dorinát, Tenki Rékát és Reviczky Gábort láthatja a közönség, a darabot Vidnyánszky Attila rendezi.

A premierre az összes jegy elkelt, a belépőket a direktor az új társulat tagjaival árusította a budapesti Vörösmarty téren május végén. A premiert megelőző főpróbán a színház új igazgatója és társulata a Kárpát-medence magyar nyelvet és irodalmat tanító tanárait látja vendégül. Augusztus közepétől lehet jegyeket és bérleteket váltani a színház új évadának további előadásaira. 

A nagyszínpadi bemutatók között szerepel Paul Claudel és Arthur Honegger Johanna a máglyán című darabja, amelyet november 29-én láthat a közönség. Február 7-én lesz William Shakespeare Ahogy tetszik című művének premierje Silviu Purcarete rendezésében, majd március 7-én Petőfi Sándor János vitézét mutatják be, a darabot Vidnyánszky Attila állítja színpadra. Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója május 16-án lesz, akkor láthatja először a közönség Witold Gombrowicz művét, az Operettet a lengyel Andzrej Bubien rendezésében.

A Gobbi Hilda Színpadon négy új darabot mutatnak be: október 19-én lesz Ion Luca Caragiale Zűrzavaros éjszaka című művének premierje. Pilinszky János KZ Oratóriumát Maár Gyula rendezi Törőcsik Mari, Nagy-Kálózy Eszter és Nagy Mari szereplésével, a premiert 2014. január 27-én tartják. Március 22-én lesz Galambos Péter és Kovács Cohner Róbert Boldogságtöredék című darabjának bemutatója. Weöres Sándor Psychéjét Vidnyánszky Attila rendezi, a darabot április 26-án mutatják be a Gobbi Hilda Színpadon.

A Kaszás Attila Teremben egy bemutatóval várják a közönséget: Gorkij Éjjeli menedékhelyét az orosz Viktor Rizsakov viszi színre június 8-án.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pusztába kiáltó szó
2013. július 06. 19:29
a Gödör létrejöttéhez nem sok köze volt a Demszkynek, annál inkább Viktorodnak drága Kató néni
tevevanegypupu
2013. július 06. 19:28
Europa nagy szinhazaiban ilyen darabokat jatszanak.Ha nem hiszi nezzen utana.
Hogyisvan
2013. július 06. 19:28
Bezony a Nemzeti szóhoz jól megy a nemzeti maffia.. .a program lehetne akár egy hatvan évvel ezelőtti évad is..
nagykata
2013. július 06. 19:28
Tényleg úgy néz ki, h méltó lesz a Nemzeti a nemzet szóhoz. Köszönjük V.A. A többinek meg ott van amit Demszky épitett nekik: a Gödör.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!