Száz éve halt meg Mark Twain

2010. április 21. 14:22

A lármás és faragatlan újságírót, a Huckleberry Finn és a Tom Sawyer kalandjai szerzőjét éppen száz éve, hetvenöt éves korában érte a halál.

2010. április 21. 14:22

1910. április 21-én hunyt el Mark Twain, polgári nevén Samuel Langhorne Clemens amerikai író, publicista. Twain - aki 1835-ben, egy floridai kisvárosban született - tizenkét évesen, apja halálakor kezdett dolgozni. Ezekben a hányattatott években volt nyomdászinas, vándor nyomdászsegéd, és 26 éves koráig hajókalauz a Mississippin. Későbbi leírásaiból tudjuk, ezekben az években ismerhetett meg olyan embertípusokat, melyekről csak regényekben lehet olvasni.

A polgárháború kitörésekor rövid ideig katonáskodott, majd Nevadában próbált szerencsét. Ezüstbányászattal és telekspekulációval azonban nem aratott sikert, így Kaliforniába vándorolt. San Franciscóban és a Hawaii-szigeteken hírlapi tárcákat, majd anekdotikus történeteket, szatirikus karcolatokat és novellákat írt.

Az igazi sikert két, saját emlékeiből táplálkozó gyerekkönyve hozta meg számára: 1876-ban írta a Tom Sawyer kalandjait, majd 1884-ben ennek folytatását, a Huckleberry Finnt. Az 1893-as válság anyagilag megrendítette, de világ körüli felolvasókörútjával - melynek keretében Budapestre is eljutott - újra vagyont tudott szerezni.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!