Szakértő: Egy NATO–Oroszország háború esetén ezek lesznek a legfőbb célpontok

2024. május 14. 17:32

Resperger István ezredes szerint senki nem úgy tervez, hogy „most szétlőjük Európát”,

2024. május 14. 17:32

Nyitókép: GAVRIIL GRIGOROV / POOL / AFP

Resperger István ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központjának igazgatója volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

A beszélgetés során az atomháború kérdése is felmerült. „Nagyon egyszerű: 12 705 darab atomfegyver van. Eltérő a geopolitikai, geostratégiai helyzetből a fejlesztés, az amerikaiaknak kevesebb harcászati atomfegyverük van, az 5900-ból közel 2000 darab az orosz részen lévő taktikai atomfegyver, hiszen ők főleg szárazföldi hatalom” – jelentette ki az ezredes.

A NATO-ban és orosz oldalon is megnézik a stratégiai célpontokat, vagyis hogy mi az, amit egy háborúban ki kell iktatni.

Nyilván elsődlegesen a katonai célpontok és azok a potenciális helyek, ahonnan indíthatnak ránk rakétát. Tehát én értem a lengyel középhatalmi törekvéseket, csak a történelemből tanulni kellene, hogy nem kell magunkat célponttá tenni. Az egy veszélyes játék” – mondta Resperger István.

Mikor kerülhet elő az atomfegyver?

„A végső megoldás úgymond arra a pillanatra, ha, mondjuk, Oroszország végveszélybe kerülne, tehát, mondjuk, az ukrán fél, illetve bármilyen külső ellenség Moszkváig eljutna,

akkor lehetne bevetni, de senki nem úgy tervez, hogy most szétlőjük Európát,

éppen egy Európa-bajnoksággal meg egy olimpiával, meg polgári célpontokkal. Ezek sokszor diplomáciai fenyegetőzések arra, hogy például a britek engedélyezték az ukránoknak, hogy orosz területet lőjenek az ő általuk biztosított rakétával” – jelentette ki az ezredes.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-87
2024. május 28. 19:46
🍓 ️ ­­­É­­r­t­é­­­k­­­e­­­l­­­d­­­ ­a­ ­s­z­­e­­x­­i­ ­p­­­u­­­n­­c­­­i­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Zolotarjov
2024. május 14. 19:06
A brüsszeli viperafészket mindenképpen..:)
valerian-0
2024. május 14. 19:06
Látszik a kommentekbõl, hogy a baloldal kifogyott az ötletekbõl.
LevEDIa
2024. május 14. 19:01
Hatalmas hiba, ha valaki olyan tézist fogalmaz meg, hogy atomfegyver birtokában nagyobb védelmet tudhat ellenfeleivel szemben. Egy ilyen fegyver csak elrettentési célzattal jelenthet védelmet. Ha pedig valamely területen "csak" tárolnak ilyen eszközöket, akkor meg még nem is rendelkeznek felette - nem ők fogják eldönteni, hogy mikor kerüljön használatba. A lengyelek és a svédek ilyennek teszik ki magukat, ha amerikai atomfegyverek kerülnek hozzájuk. Továbbá ezek lesznek az elsődleges célpontjai az ellenségeiknek. Rosszul döntöttek, és esélyes, hogy nem is ők döntöttek, hanem belekényszerültek, hogy ezt elfogadják. Ne gondolkodjunk ilyen háborúban, mert az az emberiség végét fogja jelenteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!