Döntött London: elégedettek Sadiq Khannal, továbbra is ő marad a polgármester

2024. május 04. 20:43

A munkáspárti polgármester azonnal kijelentette, hogy „mindenek felett álló erősségnek” tartja lakossága sokféleségét.

2024. május 04. 20:43

Nyitókép: BENJAMIN CREMEL / AFP

Ismét Sadiq Khant választották London polgármesterévé. A csütörtökön tartott polgármesterválasztás szombat délután véglegessé vált, este hivatalosan is kihirdetett adatai szerint

Khan a szavazatok 43,8 százalékát szerezte meg,

a kormányzó Konzervatív Párt által indított ellenfele, Susan Hall 32,7 százalékos szavazataránnyal végzett a második helyen.

A legnagyobb brit ellenzéki erőt, a Munkáspártot képviselő Sadiq Khan harmadszor nyerte el a tisztséget: először 2016-ban, majd 2021-ben is a 9 milliós London polgármesterévé választották. Közvetlen elődje ebben a tisztségben Boris Johnson egykori konzervatív párti brit miniszterelnök volt, akit kétszer választottak meg a brit főváros polgármesteri posztjára.

A végleges adatok szerint Khanra – 40,5 százalékos részvételi arány mellett – 1 088 225-en, Susan Hallra 812 397-en szavaztak. A munkáspárti polgármester az első, akit egymás után háromszor választottak London – a legnagyobb nyugat-európai város – polgármesterévé azóta, hogy a néhai konzervatív párti kormányfő, Margaret Thatcher által 1986-ban felszámolt választott londoni képviselő-testületet, a Nagy-Londoni Tanácsot a Tony Blair vezette akkori munkáspárti kormány 2000-ben újjáélesztette.

Győzelmének szombat esti hivatalos bejelentése után tartott beszédében Khan hangsúlyozta:

London olyan város, amely nem gyengeségnek, hanem „mindenek felett álló erősségnek” tartja lakossága sokféleségét,

„elutasítja a keményvonalas szélsőjobboldali populizmust, és előre tekint, nem hátra”.

(MTI)

***

 

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-82
2024. május 18. 02:08
🍓 ️ ­I­­­g­a­­­z­­i n­­­i­­m­­­f­­o­­­m­­­á­n­­i­á­­k­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­𝐍
Box Hill
2024. május 05. 17:11
Szóval akkor London visszacsinálja Magyarország általuk is elkövetett körülmetélését, mert mégse volt túl sok nemzetisége ahhoz, hogy erős legyen?
petiafeher
2024. május 05. 09:44
És innentől többet fehér ember képtelen lesz Londonban polgármesterválasztást nyerni...
ZagerEvans2525
2024. május 05. 08:37
Most még sokféle. Közeledik a nap, amikor a moha hitűek elérik a kritiqs tömeget, s kiirtják, meg elüldözik a gyaurokat. Akik számára kérdéses lesz, hova üldöződjenek. Aki munkaerőpiacilag értékes, és még a busás belépti díjat is megfizeti, jöhet ide, de csak kellő számban, sokára megkapott állampolgárság reményében, azonnali visszatoloncolás terhe mellett helytelenkedés esetén. Vissza, a soxínűségbe, ahol kedves, szakállas manók várják borotvaéles báddal ékesítve. Szép legújabb világ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!