Megnyílik az út a háború lezárására? – Svájc békecsúcsot szervez

2024. április 10. 19:51

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérte egy ilyen konferencia megtartását Oroszország meghívása nélkül.

2024. április 10. 19:51

Nyitókép: Fabrice COFFRINI / AFP

A svájci kormány kétnapos magas szintű nemzetközi konferenciát szervez június közepére, hogy megtalálja a módját az ukrajnai háború lezárásának –hozta nyilvánosságra szerdán a svájci Szövetségi Tanács.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérte egy ilyen konferencia – egy úgynevezett békecsúcs – megtartását Oroszország meghívása nélkül. A svájci vezetés már januárban bejelentette, hogy kész megszervezni és otthont adni a rendezvénynek, ezután pedig tárgyaltak az Európai Unióval, a legfejlettebb iparú országok csoportjával, valamint Kínával és Indiával, hogy megnyerjék hozzá a támogatásukat. „Immár kellő nemzetközi támogatottság áll rendelkezésre a békefolyamat kezdetét jelentő konferenciához” – írta a svájci kormány közleményében.

A tájékoztatás szerint a konferenciára a Nidwalden kantonban lévő, Luzern városához közeli Bürgenstock üdülőhelyen kerül sor június 15-én és 16-án.

A közlemény szerint a találkozónak „a magas szintű párbeszéd platformjává kell válnia arról, miként lehet a nemzetközi jogon és az ENSZ Alapokmányán alapuló, átfogó, igazságos és tartós békét elérni Ukrajnában”, s eközben tervet kell kidolgozni Oroszországnak a békefolyamatba történő bevonására is.

Moszkva – miközben azt hangoztatja, hogy kész tárgyalni a háború lezárásáról – többször kijelentette, hogy Svájcban nem vesz részt ilyen célú rendezvényeken még akkor sem, ha meghívják. Az orosz külügyminisztérium ezt azzal magyarázta, hogy 

Svájc megszűnt semleges közvetítő lenni, miután csatlakozott a Moszkva elleni szankciókhoz Oroszország ukrajnai háborúja miatt.

Ukrajna is ellenezte Oroszország meghívását az úgynevezett békecsúcsra. Kijev hivatalos álláspontja szerint ugyanis az Oroszországgal való tárgyalások megkezdésének egyetlen feltétele az orosz csapatok kivonása Ukrajna egész, nemzetközileg elismert területéről.

(MTI)

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­A­ ­­­d­­­ö­­g­­ö­­s­­ ­­l­á­n­y­o­k­­ ­­­v­­­á­­r­n­­­a­­­k­­­ ­­­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
Martell 2
2024. április 11. 03:46
Gyengeelméjű banda, mintha ők győztek volna a háborúban úgy csinálnak.
Zsolt75
2024. április 10. 23:23
Én is épp lezárni igyekszem egy évek óta fennálló elszámolási vitát egy megrendelővel. Apámat, meg az öcsémet hívtam meg, biztos a siker.
tetx
2024. április 10. 21:59
béketárgyalás az egyik fél nélkül? Hasznos dolognak hangzik... :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!