„Együtt erősebbek vagyunk” – összefogott hat ország az Északi-tenger védelme érdekében az oroszok ellen

2024. április 10. 11:52

Az északnyugat-európai országok szövetséget kötöttek.

2024. április 10. 11:52

Nyitókép: Getty images / Santiago Urquijo

Hat, az Északi-tengerrel határos ország kedden megállapodást írt alá a kritikus víz alatti infrastruktúra külföldi szabotázs és támadások elleni védelméről – számolt be róla a Politico. A Belgium, Hollandia, Németország, Norvégia, az Egyesült Királyság és Dánia által aláírt megállapodás célja az együttműködés megerősítése az energiainfrastruktúra védelme és a régió biztonságának növelése érdekében. 

Az Északi-tenger a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos európai törekvések motorja, amely hozzájárul a kontinens energiabiztonságának megerősítéséhez”

– mondta Andrew Bowie, a brit nukleáris és megújuló energiaforrásokért felelős miniszter. „Ezért létfontosságú, hogy most és a jövőben is megvédjük a kritikus energetikai infrastruktúrát” – tett hozzá. 

Dánia Éghajlatért-, Energiáért- és Közművekért Felelős Minisztériuma szerint az Északi-tenger a kritikus infrastruktúra csomópontjává vált, amely az európai országokat villamosenergia-kábeleken, gázvezetékeken és távközlési kapcsolatokon keresztül köti össze. „Ez azt jelenti, hogy egyre nagyobb, határokon átnyúló, kölcsönös függőség alakult ki – és ezzel együtt megnőtt a szabotázsok kockázata” – közölte a minisztérium.

A Politico felidézte, hogy az európai országok egyre óvatosabbak a tenger alatti infrastruktúrájuk sebezhetőségével kapcsolatban az Északi Áramlat elleni 2022-es támadást követően, amikor az Oroszországot Németországgal a Balti-tengeren összekötő két gázvezeték több robbanás következtében megsérült.

Végül az Északi Áramlat elleni támadás elkövetőjét nem azonosították.

2023 októberében egy másik incidens során megrongálódott egy Finnországot és Észtországot a Balti-tengeren összekötő gázvezeték, ami további riadalmat keltett a víz alatti infrastruktúra biztonságával kapcsolatban. 

A dán minisztérium szerint az új megállapodás részeként az észak-európai országok felülvizsgálják a jelenlegi védelmi és biztonsági intézkedéseket, megosztják egymással az információkat és ismereteiket, valamint operatív szinten együttműködnek.

Norvégia pedig azt közölte, hogy a megállapodás főként az ellenálló képességre és a megelőzésre összpontosít, és kiegészíti a NATO munkáját. „Ez a közös nyilatkozat fontos alapja a biztonság garantálásának, valamint világos példája közös céljainknak.

Együtt erősebbek vagyunk”

– mondta Terje Aasland norvég energiaügyi miniszter.

Paul Van Tigchelt belga igazságügyi és északi-tengeri miniszter szerint az új megállapodás biztosítja, hogy a tengeri és víz alatti infrastruktúra határokon átnyúlóan azonos szintű biztonságot élvezzen ahelyett, hogy országonként eltérő lenne. „Elkötelezettek vagyunk az egységes megközelítés, a jobb információcsere mellett” – mondta Van Tigchelt

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­­­ö­­g­­ö­­­s­ ­­l­á­­­n­­­y­­o­­k­­­ ­­v­á­­r­­­n­a­­­k­­ ­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­­𝗡
zlorinczi
2024. április 10. 14:58
Határtalan bölcsesség. És a Földközi tengeren ki fogja kivédeni az illegális migrációt, az európai kultúrinfrastruktúrát érő, folyamatos arab-muszlim-afrikai támadást? Valami jó, zöld-vörös-szivárványszínű transznacionális szövetség nincs - nem lesz erre is?
lofejazagyban-2
2024. április 10. 14:45
hiszen ezek még az Északi Áramlatot sem tudták megvédeni. Mit tudnának megvédeni?
123321
2024. április 10. 14:35
"Az Északi-tenger a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos európai törekvések motorja, amely hozzájárul a kontinens energiabiztonságának megerősítéséhez" a németek előre is köszönik :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!