Putyin megnyerte a választást, de jó lesz ez nekünk?

2024. március 18. 12:16

Az eredmény nem volt kérdés, a hátasai annál kérdésesebbek.

2024. március 18. 12:16
null

Az eredmény nem volt kérdés, Putyin ötödszörre is nyert egy kérdéses választáson – elemez a CNN. Mint írják: „a háromnapos oroszországi elnökválasztás azonban nem a demokratikus eljárásról szólt. A Kreml számára egy elsöprő első fordulós győzelem a hivatalban lévő elnök legitimitásának új jelét adja, és egyértelmű üzenetet küld: 

Putyin Ukrajna elleni háborúját teljes mértékben támogatja a nép.

A CNN emlékeztet, hogy Putyin nemzeti egységre szólított fel, mondván, az oroszok egy nagy családot alkotnak. Üzenetet Putyin az urnazárás után is megismételte. A „Putyin, Oroszország, győzelem” feliratú pólókat viselő fiatal kampányaktivisták tömege előtt az orosz elnök azt mondta, hogy „mindannyian egy csapat vagyunk, az összes orosz állampolgár, aki elment szavazni”. Utalt arra is, hogy újraválasztása után „sok feladat vár ránk”. Mint írják: a Dmitrij Kiszeljov „kormánypropagandistának” adott, „általánosságban semmitmondó” interjúban Putyin kitért a találgatások elől, hogy várható-e például kormányátalakítás a választások után. 

Ezt is ajánljuk a témában

Arra a kérdésre, hogy Mihail Miszustin miniszterelnök kormánya túlélheti-e a választások után, Putyin csupán annyit mondott: „Erről a választások után, a szavazatok megszámlálása után kell beszélnünk. Nekem úgy tűnik, hogy ez most egyszerűen helytelen. De összességében a kormány ... eléggé kielégítően működik”. A CNN szerint a valódi kérdések a következők: Mi jön ezután? Átrendeződnek-e Kremlben a viszonyok? És milyen tényleges feladatok várnak az újraválasztott Putyinra? A CNN olyan nagyon mélynek szánt kérdéseket is feltesz: ha az elnökválasztás valóban népszavazás Oroszország háborújáról, akkor a választás szabad kezet ad Putyinnak, hogy úgy folytassa Ukrajnában, ahogyan jónak látja? 

Ebben a kérdésben – teszik hozzá – úgy tűnik, Putyinnak van mozgástere. Az orosz elnök bizakodóan nyilatkozik a hadszíntéren zajló fejleményekről, különösen a kelet-ukrajnai Bahmut és Avdiivka eleste után.

És mivel „a nyugatiak bizonytalankodnak az Ukrajnának nyújtott további támogatással kapcsolatban, a választási eredmény még több retorikai muníciót ad neki”. A CNN hangsúlyozza: Oroszország fokozatos előretörése Kelet-Ukrajnában azonban szörnyű emberi áldozatokkal járt. 

Putyinnak és tábornokainak újabb mozgósításra lehet szükségük, hogy csapatokat vezényeljenek a húsdarálóba”

– írja az amerikai lap, amely megjegyzi, miután a kezdeti orosz kudarcok után megpróbálták három oldalról bekeríteni Ukrajnát és elfoglalni Kijevet, Putyin 2022 szeptemberében részleges mozgósítást jelentett be. 

Oroszország azonban továbbra is egy ezer kilométeres fronton vívott kimerítő háborúban áll. Egyes megfigyelők úgy vélik, Putyinnak a választások utánig kell várnia, hogy megtegyen egy „potenciálisan népszerűtlen lépést egy újabb nagy behívással”. Emellett folytatódhat az orosz ellenzék elleni kemény fellépés is. A szavazóhelyiségek bezárását követő ugyanis Putyin szokatlan lépést tett: megemlítette Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki vezető nevét. Navalnij nemrég hunyt el egy, az Északi-sarkkörtől északra fekvő orosz börtönben. Az orosz elnök nem szokta emlegetni a nevét, most mégis kivételt tett: „szomorú eseménynek” nevezte Navalnij halálát. 

A választások tisztaságára vonatkozó kérdést témaváltással hárította el. Putyin egész pontosan úgy fogalmazott: „Ami Navalnij urat illeti, igen, elhunyt – ez mindig szomorú esemény. És voltak más esetek is, amikor börtönben lévő emberek hunytak el. Nem történt ilyen az Egyesült Államokban? De igen, és nem is egyszer.” 

Ezt is ajánljuk a témában

A CNN azzal zárja nem épp sokatmondó helyzetfelmérését: az orosz elnök rövid távon „szankcióbiztossá” tette gazdaságát; lőszergyárai az USA és európai szövetségesei termelését felülmúlják, és a politikai terep megtisztult minden versenytársától. De a háború mindig kiszámíthatatlan. És „bármennyire is igyekszik Putyin a maga javára fordítani a dolgokat, Oroszország hosszabb távú problémái – a demográfiai hanyatlás, a háború és a szankciók költségei, valamint az egyszemélyes uralom eredendő törékenysége – valószínűleg nem fognak eltűnni, mielőtt Putyin hatodik hivatali ciklusára is jelölteti magát.”

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:08
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­ö­g­ö­­­s­­ ­l­­á­­n­­­y­­­o­k­­­ ­­v­á­r­­n­a­­­k­­­ ­­­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
incze
2024. március 18. 21:16
miféle választást?
izraelipatkany
2024. március 18. 19:59
Vlagyimir Putyin a magyar nemzet egyik legnagyobb hőse Bem apó és Dugovics Titusz után, továbbá Borisz Jelcin bocsánatot kért a magyaroktól 1956-ért, csak nekünk 5-öd áron biztosítják a földgázt, és ő volt az egyetlen ember aki szembe mert szállni a világuralmi CIONISTA csótányokkal
Varta
2024. március 18. 18:55
A tiszta választásokkal kapcsolatos baromságokat jobb lenne a hülyékre hagyni. Mindent megtettek annak érdekében, hogy rá szavazzanak, főleg a nyugat. Nem lennének ilyen számai azon egyszerű állampolgárok megaláztatása nélkül, akik tegnap nem törődtek vele, vagy ellenezték, de ma elkeseredetten és sértve mellette vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!