Leharcolt állapotba került az ukrán hadsereg: újabb hátborzongató történet derült ki

2024. február 09. 08:55

A front egyik pontján működő M777-es vontatott tarackok teljesen kifogytak a lőszerből.

2024. február 09. 08:55

A Mandiner csütörtökön beszámolt róla, hogy az amerikai Washington Post riporterei Ukrajnában jártak, ahol több név nélkül nyilatkozó ukrán közkatonával, katonatiszttel is rövid interjúkat készítettek. Szinte az összes megkérdezett szerint óriási problémát jelent a katona- és lőszerhiány.

Az egyik nyilatkozó, Olekszandr, arról beszélt, hogy alig öt új embert kapott zászlóaljába az elmúlt öt hónap során, az újoncok ráadásul igencsak rosszul képzettek.

„Mi lesz ebből? Nincsenek pozitív kilátásaink. Semmi. Sok halál jön, és globális kudarc. Szerintem a front valahol össze fog omlani, mint ahogy összeomlott 2022-ben az ellenségnél, Harkiv körül”

– mondta.

Egy ukrán katonatiszt által kezelt közösségi oldalon derült ki egy nagyon súlyos történet a Bilohorivkáért vívott küzdelemmel kapcsolatban: azt írta, hogy az orosz erők betörtek a kisváros ipari területére, majd heves harcokba bocsátkoztak az ukrán védőkkel – szúrta ki a Portfolio.

Tekintve, hogy a frontvonalhoz közel összesen négy Bilohorivka nevű település van, valószínűleg a Szlovjanszktól északkeletre található faluról van szó. Egy ideig úgy tűnt, hogy az oroszok lerohanják az ukrán védelmet a szektorban, ezért egy ukrán katona arra kérte a térségben működő tüzérségi alakulatot, hogy nyissanak tüzet az ukrán állásokra, amíg az orosz erők ott tartózkodnak.

A tüzérségi támadás azonban nem indult meg, mivel a térségben működő M777-es vontatott tarackok teljesen kifogytak a lőszerből.

Ez később szerencsésnek bizonyult az ukrán katona számára, mivel élve vissza tudott vonulni a szektorból. Ugyanakkor súlyos képet fest az ukrán haderő általános állapotáról, ahol láthatólag kritikus kérdés a lőszerhiány.

Múlt héten szerdán a Mandineren arról olvashattak, hogy már a német kancellár is elismerte, hogy kudarcot vallottak az Ukrajnának nyújtott lőszerszállítással kapcsolatban. Szerdán Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, hogy az év végéig egymillió lőszert küldenek Ukrajnának.

Josep Borrell elismerte, már tavaly is megállapodtak a tagállamok egymillió lövedék Ukrajnába szállításáról, de eddig csak 330 ezret sikerült eljuttatni a háború sújtotta országba.

A politikus Kijevben tartott sajtótájékoztatót szerdán, ahol megerősítette, hogy továbbra is „Ukrajna továbbra is a legnagyobb prioritásunk”.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitókép illusztráció. Fotó: OZGE ELIF KIZIL / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2024. február 09. 23:57
Az oroszok szépen ledarálják az ukrán latorállamot, nagyszerű.
I feel the earth move under my feet
2024. február 09. 20:25
Elő kell venni a gyalásókat! Az oroszoknak bevált!
Robi54
2024. február 09. 14:06
Nekem nem prioritás Ukrajna. Különben is,mi az az Ukrajna?
mnmn
2024. február 09. 12:52
Gyalásó, a ruszkiknak is hogy bejött!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!