Tényleg, férfitársaim – sajnálkoznánk, ha Palvin Barbi apácának menne?

2023. december 14. 06:14

Íme a Tóta W. Árpád- és Vágó István-díjas kérdés: mit akar velünk a Teremtő? Előbb-utóbb mindenkit izgatni kezd ez a probléma.

2023. december 14. 06:14
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt

„Papnak áll a legszebb férfi!”, na, erre sokan felkapják a fejüket. Edoardo Santini, akit 17 évesen, négy esztendővel ezelőtt Olaszország legszebb férfijának választottak, és aki azóta sikert sikerre halmozott modellként, táncosként és színészként, úgy döntött, áttér a papi pályára. 

Ezt is ajánljuk a témában

A média persze lecsapott a hírre, a bulvár szereti az ilyesmit: újabb kattintásvadász címek születnek, előkerülnek a fiú korábbi képei – például az, amely győzelme pillanatában, egy szál fürdőnadrágban ábrázolja –, a női olvasók örülnek.

De vajon mi köze van a papságnak a külső adottságokhoz? Ha a buszsofőri, a bányamérnöki vagy a részecskefizikusi karrier kelti fel az érdeklődését, akkor is izgalmas volna?

Kicsit mintha azt sugallaná ez a hozzáállás, hogy „kár érte”. A szép ember válasszon olyan foglalkozást, ahol ezt kihasználhatja!

Persze, egy jóképű plébános is becsábíthatja a bizonytalan híveket, de emögött rögtön többet gyanítanánk puszta missziónál, az pedig már egy katolikus pap esetében necces. Ugyanakkor a szépség is egyfajta talentum. Hajlamosak vagyunk értéktelenebbnek tartani a belső tulajdonságoknál, amikről pedig nagyrészt szintén nem tehetünk; ha tetszik, mindkettő égi adomány. 

Az irányított közhangulat szerint érthetetlen, netalán sajnálatos, ha egy modell a papi hivatást választja,

míg fordítva, ha mondjuk egy kiugrott pap celebnek áll (még ha nem is olyan szép), akkor örvendezünk.

Valójában a közbeszéd és az egyéni vágyak között mély szakadékok tátonganak. Ez persze függ a korszellemtől, hiszen mondjuk a középkorban kiemelkedést jelentett az egyházi pálya, és előrelépésként tekintették, ha teszem azt egy csepűrágóból pap lett. Amikor a matek-fizika szakos tanár, az orvos vagy a mérnök megy el papnak (mindháromra tudok példát), abból nem lesz hír a médiában, ellenben valamiért azt gondoljuk, visszalépés (a különleges külső adottságok eltékozlása) modellből pappá lenni.

Ha egy okos ember nem használja ki az eszét, az is tékozlás? És vajon felhördülünk-e, ha azt halljuk, hogy egy zseni a könyvelőirodában dolgozik, sőt neki ez megfelel, és ettől boldog?

A vak tenorista Andrea Bocellinek szép felesége van. Tékozlás? Vak embernek lehetne csúnya felesége is?

Nyilvánvalóan nem a felesége szépségébe szeretett bele, más értékeket talált. Tényleg, férfitársaim, sajnálkoznánk, ha Palvin Barbi apácának menne? Persze, érdemes majd követni Edoardo további sorsát, hogy vajon afféle Tóth Gabi-s felbuzdulás, netán egy kis reklám, polgárpukkasztás vagy valódi mélységek vannak-e mögötte.

Nos, miután hódoltunk mi is a mammonnak, letudtuk a lájkok és diszlájkok kötelező begyűjtésének szentelt bekezdéseket, nézzük a dolog komolyabb oldalát!

Santini azt mondta, most, hogy megtalálta élete célját, „felajánlja szenvedélyeit Istennek”. Ha ez nem elírás, akkor nagyon is aktuális és mai megjegyzés. Míg a középkor inkább a szenvedésekben, stigmákban és passiókban értette meg a krisztusi üzenetet,

a ma emberének a szenvedélyeivel kell szembenéznie, s azokat úgy terelgetni, hogy az önpusztításból tanúságtétel legyen.

Edoardo nagyjából egy éve kezdett el érdeklődni az egyház iránt, kezdeti szkepticizmusa pedig mára akkorát fordult, hogy úgy döntött, lemond mindenről, amit eddig a szakmájában elért, hogy Isten szolgálatába álljon. Ehhez – érdekes módon – nem egy koncert vagy egy szombat esti buli adta a legnagyobb lökést, hanem a lisszaboni katolikus Ifjúsági Világtalálkozó. Ezután beiratkozott egy szemináriumba, és megkezdte tanulmányait.

Mint a Z generáció gyermeke, megtéréséről videóban számolt be, amelyben elmagyarázta, hogy döntését részben azok az emberek segítették, akik megmutatták neki, hogy mit jelent Egyháznak lenni, és erőt adtak neki ahhoz, hogy utánajárjon a hivatásbeli kérdésnek, amely gyermekkora óta foglalkoztatta. „Félelemből sokáig nem mertem elmélyedni ebben a kérdésben” – mondta.

Ez ugyanis már a Tóta W. Árpád- és Vágó István-díjas kérdés: mit akar velünk a Teremtő? Előbb-utóbb mindenkit izgatni kezd a probléma,

de megszoktuk, hogy csak beteg, haldokló, nagy traumát átélt szerencsétlenek menedéke a vallás (ld. a nép ópiuma), a boldog sikereseknek nem, hiszen azért a földi jólét mégis a legfontosabb. Pedig nem.

Istenben élni nem azt jelenti, hogy bezárkózunk a templomba, hanem azt, hogy teljesebben éljük az életünket”. Ilyen egyszerű. A hit nem azt kívánja, hogy tagadjuk meg a földi életet, hanem éppen ellenkezőleg: tegyük azt teljessé, értelmessé. Megérteni, hogy miért hozta létre valaki ezt a hihetetlenül megtervezett, bonyolult és tökéletes világot, miért teremtett bele embert, és miért alkotott meg engem, személy szerint,

sokkal izgalmasabb, mint fürdőgatyában vigyorogva pózolni magazinok címlapjain.

Amikor a legnagyobb fiam ballagott egy budai egyházi iskolában, az igazgató búcsúbeszédében Szent Ferencről szólt: a fiatalon bulizós assisi Francesco (született Giovanni di Bernardone) a gazdag kereskedő középszerű élete helyett ajánlotta fel magát Istennek.

Vajon mit tett hozzá a világhoz a Bernardone ruhakereskedő cég, és mit Szent Ferenc?

Ugyanakkor ott álltunk a gimnázium udvarán, megannyi katolikus szülő, és a lelkünk mélyén a gazdag kereskedő középszerű életét szántuk a gyermekünknek, s talán szomorúak lettünk volna, ha közli, hogy lemond a földi javakról és inkább beáll szerzetesnek. Egyszer a hittanunkon – fiatal, többgyermekes hívő házaspárok – valamelyikünk megkérdezte a többiektől:

ki szeretné, ha a fiából pap lenne? Nem jelentkezett senki.

Nagy hiány van hivatásokból idehaza éppúgy, mint szerte Európában. Bárhogy is alakul később a sorsa, ez a toszkán srác azért fityiszt mutatott nekünk, a jólétbe belekényelmesedett vasárnapi keresztényeknek.

Edoardo firenzei fiú; épp húsz éve, nagyjából amikor ő született, jártunk a családdal Firenzében. Egy külvárosi templomba mentünk misére. Akkor még Itáliában szó sem volt a migránskrízisről, tömeges bevándorlásról, mégis: a templom előtt egy fehér férfi koldult, odabent pedig egy néger pap misézett.

Minden generációnak megvan a maga keresztje és feladata. Olykor a mártírium az oroszlánok elé vetve, máskor karddal a muszlimok ellen vagy egyszerűen csak a túlélés a Kádár-kor szürke, ragacsos hétköznapjaiban.

Kapisztrán vagy Francesco mai utódjának csak annyira kell lázadnia, hogy a fürdőnadrágot reverendára cseréli.

De talán ez nem is könnyebb, mint az elődök döntése volt.

(Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari)

Ezt is ajánljuk a témában

Venne-e Jézus vászontáskát noÁrtól?

Egészen nagyszerű, hogy a Heti Válasz mellett még a Nyugati Fény is a keresztény értékrend mibenlétéről értekezik advent idején. Francesca Rivafinoli írása.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. december 27. 10:45
Olyanok nevét keveri ide “gúnyosan”, akiktől biztos nem hallhatta a kérdést, h “mit akar velünk a Teremtő?” Majd “…szerencsétlenek menedéke a vallás (ld. a nép ópiuma), a boldog sikereseknek nem, hiszen azért a földi jólét mégis a legfontosabb. Pedig nem...” - vitázik. De aztán - nem tudom, talán a könyvelők közül ugrott be az újságírásba, hogy nem veszi észre, ezzel igazolja a marxi mondást:„Istenben élni nem azt jelenti, hogy bezárkózunk a templomba, hanem azt, hogy teljesebben éljük az életünket”. Vagyis kimegyünk és drogot szívünk előtte. Mert nem teljes az életünk.
Lakat1983
2023. december 14. 16:27
Ismét egy remekbeszabott írás. Kedvenc szerzőm!!!
Csomorkany
2023. december 14. 14:44
Cortonai Szent Margit lett egy herceg szeretőjéből ferences apáca, majd az egyház szentje. Sokáig nem akarták fölvenni a ferencesek, mert "túl szép apácának".
tapir32
2023. december 14. 13:27
Ha a legszebb példányok génállomány elvész az emberiség rondább lesz! Ha a bálnákat, jakokat, tapírokat, esőerdőket stb. védjük, akkor az embereket is kellene! Az ember is a természet része!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!