Ferenc pápa: „Migrációra szükség van, ha Európában települések néptelenednek el”

2023. november 01. 22:55

A katolikus egyházfő aggódik az izraeli-palesztin háború kimenetele miatt.

2023. november 01. 22:55
Ferenc pápa

Minden nap telefonon beszél a Gázában található katolikus plébániával, ahol több mint ötszázan találtak menedékre – mondta el Ferenc pápa első tévéhíradós interjújában, amelyet a RAI olasz közmédia sugárzott szerda este.

Ferenc pápa hangsúlyozta, a Hamász terrorista szervezet október 7-i izraeli támadása óta követi a helyzetet.

Kifejtette, minden háború vereségnek számít, mivel

 háborúval nem lehet semmit se megoldani, miközben a békével minden nyereség". 

A legbölcsebb megoldásnak két egymás mellett élő állam létrehozatalát nevezte, és ezzel egy időben rendkívüli státuszt szorgalmazott Jeruzsálem városának.

A katolikus egyházfő elmondta, hogy naponta telefonon beszél a Gázai övezetben található Szent Család plébániatemplommal, amelyet jelenleg az egyiptomi plébános-helyettes vezet, de egy argentin nővér is szolgál ott, valamint Kalkuttai Szent Teréz anya nővérei, akik beteg gyerekeket látnak el. A pápa információi szerint a plébánián 536-an találtak menedékre, közöttük muzulmánok is.

Ez a háború bennünket is érint, többek között azért, mert a Szentföldön zajlik  – mondta Ferenc pápa. Hozzátette, félelmei vannak a konfliktus kimenetelével kapcsolatban.

Ezt is ajánljuk a témában

„Az antiszemitizmus el volt rejtve, de sose múlt el”

Az antiszemitizmus erősödéséről úgy vélte, a holokauszt óta „az antiszemitizmus el volt rejtve, de sose múlt el”.

Békét sürgetett Ukrajnában is: azt mondta, megérti Kijev álláspontját, tudja, mennyit szenvedett az ukrán nép a történelem során,

de békére van szükség, a háborút le kell állítani, a tárgyalás az egyetlen megoldás”.

Ferenc pápa a RAI1-híradó igazgatója, Gian Marco Chioccia kérdéseire válaszolt. Ez volt az első interjú, amelyet pápa televíziós híradónak adott.

„Migrációra szükség van, ha Európában települések néptelenednek el”

A migrációt illetően Ferenc pápa kifejtette, migrációra szükség van, ha Európában települések néptelenednek el gyermekhiány miatt. Ugyanakkor a bevándorlók integrációja nélkül a migrációs politika nem működik. Az egyházfő a Belgiumban született vagy ott felnőtt emberek által elkövetett terrorista-támadásokat hozta fel példaként.

Méltatta a nők egyre növekvő szerepét az egyházban, hangsúlyozva, hogy a Vatikánban egyre magasabb hivatali pozíciókat töltenek be – mondta. Ezzel egy időben teológiai problémának nevezte és kizárta a nők pappá szentelése lehetőségét. 

A papi cölibátust módosítható egyházi törvénynek nevezte, de úgy vélte, nem a cölibátus megszüntetésétől függ a papok számának növelése.

Megerősítette, hogy elődjétő,l XVI. Benedek pápától két kartondoboznyi dossziét kapott a függőben levő problémákról, és azok egy részét már elkezdte megoldani.

„A hagyományok őrzése nem jelent mozdulatlan konzervativizmust”

„Az egyháznak soha nem szabad elszakadnia saját gyökereitől, máskülönben visszafelé halad. A hagyományok őrzése nem jelent mozdulatlan konzervativizmust” – hangoztatta Ferenc pápa. Úgy vélte, egyik pápára, így rá sem lehet ráhúzni a jobboldali vagy baloldali címkét, inkább az számít, hogy munkáját mennyire végzi következetesen

A 2013-ban kezdődött pápasága egyik legnehezebb pillanatának a szíriai békéért ugyanabban az év szeptemberében, a Szent Péter téren tartott imádságot nevezte: hangsúlyozta, nem volt elég tapasztalata, és félt, hogy téved, nem helyesen cselekszik

A mai kor egyik legnehezebb kihívásának a teremtett világ védelmét nevezte. 

Bejelentette, hogy december első napjaiban részt vesz Dubajban az ENSZ COP28 éghajlatváltozás csúcstalálkozóján.

A személyét érintő kérdésekre válaszolva Ferenc pápa elmondta, hogy utoljára 1975-ben járt a tengerparton, felidézte első szerelmét, és Argentínába emigrált olasz családját. Elmondta, hogy hitét sohasem veszítette, de volt, amikor sötét ösvényekre lépett és Istent kereste. Jónak nevezte egészségi állapotát: bélműtétei ellenére mindent ehet, és térdfájdalmai is enyhülnek – mesélte el.

Utolsó kérdésként a két argentin labdarúgó, a nyolcszoros aranylabdás Messi és Maradona között kellett választania, de Ferenc pápa a brazil Pelé mellett tette le a voksát. Kijelentette, Maradona nagy játékos volt, de emberként kudarcot vallott.

(MTI)

***

Nyitókép: ANDREAS SOLARO / AFP

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Haramia
2023. november 02. 10:19
Akkor a pápa tulajdonképpen a gyerekekre hivatkozással, érveléssel a lakosságcserét "szentesíti". Ez így veszélyes kijelentés. A történet nem valós idejű, de a jövőre vonatkozó lehetséges következményei: - a katolikus egyház teljes átalakítása a muszlim vallás miatt - katolikus vallás iszlamizálódása, avagy finomabb megfogalmazásban a keresztényi ökumenikusság nyitása a kelet felé - a keresztényi vallás európai monopóliumának teljes megtörése - durva, szélsőséges kontextusban: a kereszténység elárulása, behódolás Végeredményként a nyugati keresztény társadalmak önfelszámolása mint folyamatot továbbtápláló kijelentés. És ide a rozsdás bökőt, hogy a liberális tábor nem fogja felemelni hangját a mostani kijelentés miatt. Sőt, tapsikol magában. De nem tudja, hogy mihez tapsikol. Sic transit.. A mítoszok korát újraéljük, hús és vér a tét, az istenek megint egymásnak feszülnek.
EnergiatakarékasiKároly
2023. november 02. 10:04
„Migrációra szükség van, ha Európában települések néptelenednek el" Aha, csak az a tény zavarja össze a bácsit, hogy a migránsok mind a nagyvárosokat lepik el mert ott lehet lébecolni. Vidéken mindenhol dolgozni kell az mega 90%-uknak büdi. Nagy falat volt ez neki. Foglalkozzon a túlvilági dolgokkal, ott úgy sem lehet tettenérni a hozzánemértést...
anna bolena
2023. november 02. 09:28
Milyen rövid a történelmi emlékezete azoknak, akik itt a pápának adnak igazat: migrációra szükség van. Pedig elég csak visszagondolni a magyar viszonyokra a török megszállás alatt és után. A sok rác, oláh stb. betelepedés, betelepités következtében a magyar lakosság fokozatosan kisebbségbe került, aminek később óriási jelentősége lett. Ki gondolta volna a 16.-18. században, hogy a 20. században ez (is) Trianonhoz vezet? Itt éltek velünk, a mi területünkön fél évezreden át ezek a népek, amelyek kevés kivétellel idegen test maradtak végig. Miért gondolod, h a teljesen más kultúrájú moszlim tömegekkel másként alakul a helyzet?
CsiguMigu
2023. november 02. 09:22
ez már megint nagy hülyeség... azért néptelenednek el falvak, mert menekülnek a migrik elől biztonságos helyre. és családtámogatás kell, hogy szülessen gyerek, nem migrik, akik szülnek, ha kell ha nem. az integrációt meg pontosan jól látjuk az elmúlt 3 hétben, meg persze előtte is... képtelenek rá. a migrik is, de a nyugati kormányok is képtelenek arra, hogy az integrációt megoldják, támogassák. Argentínában lehet, hogy ez jó ötlet, de Európában nem. nem néz híreket??? nem tudja, mi folyik Lampedusán? egyszerűen nem értem, hogy mondhat még mindig ilyen baromságokat. és ezt a legmélyebb tisztelettel gondolom így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!