Idősebbek is elkezdhetik: jön a Rolling Stones új albuma!

2023. szeptember 06. 13:18

Hackney Diamonds címmel, kreatív médiakampánnyal megtámogatva érkezik alig 18 év után Mick Jaggerék új stúdiólemeze.

2023. szeptember 06. 13:18
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Tizennyolc év. Egy újszülöttől a felnőtté válásig. Az ifjúságtól a bele-középkorúsodásig. Három zenekarnyi életút-idő. Ennyi év telt el a Rolling Stones legutóbbi stúdiólemeze óta, de a kielégülést a hatvanas évek óta nem találó London-külsői urak úgy döntöttek, még egyszer, még mindig megróbálják.

A nézd, még mindig koncertezik a Rolling Stones aha-élményét a 21. században is rendre átélhettük – e sorok írója is 2007-ben látta őket a régi Népstadionban egy forró nyári napon, a színpad két oldalán felcsapó még forróbb lángnyelvek között

megállíthatatlanul pörgő Mick Jaggerrel, a lazaság élve mumifikálódó ikonjával, Keith Richards-szal,

a hűséges háttér-motor Ron Wooddal és a hűvös elegancia nagypapássá avanzsálódó nagykövetével, Charlie Watts-szal.

Ugyan már ez sem a Rolling Stones régi, klasszikus felállása volt, de ez a négyes évtizedekig húzta még együtt. Ma már csak hárman vannak, de Watts halála után sem akasztották szögre a hangszereket és a mikrofont, és nem is fogják már soha.

Épp a minap köszönthettük Mick Jaggert is a 80. születésnapján – ő az élő példa rá, hogy mit tesz az emberrel a túlzásba vitt szex és drog és rock'n'roll. Ahogy írtuk: a konzervatív családi miliőből érkező Jagger egy egész korszak, egy komplett nemzedék arca, hangja, karaktere lett, angol földtől Amerikáig és a Vasfüggöny innenső oldaláig. A hang, a nyelv, a haj, a tánc, a stílus, az attitűd. Főleg az attitűd, az volt ő maga. 

Néhány őrült, lázas év dionüszoszi szimbóluma, a rock 'n' roll rugója, sokaknak bálvány, másoknak földre szállt kísértő

 – aki egyenesen az ördög szerepébe bújik egy Baudelaire ihlette, máig korszakos és izgalmas szövegű, az emberiséget csábító gonoszról szóló dalban, amit persze mindannyian ismertek.

És persze dörzsölt üzletember is volt, s az is maradt, egyben tartva a Rolling Stones pénztermelő gépezetét nem csak a nyugdíjig, hanem messze azon is túl.

Ezt is ajánljuk a témában

A Rolling Stones új lemeze az első információmorzsák alapján aggkori vissza-visszapillantás az eredeti, legszűkebb pátriára, Dél-Londonnak. A Hackney Diamonds című új lemez hírét a Hackney Gazzette nevű helyi lapban hintették el a nagy nyilvánosság számára, egy Rolling Stones-számcímeket is felidéző kamu-üvegescég hirdetésének formájában.

„A Hackney Diamonds szívében Hackney lesz” – állítja maga a banda is friss közleményükben.

Mick Jaggerék szerda délután a londoni Hackney-ben vannak, ahol Jimmy Fallon, a népszerű show-mester faggatja őket az új lemezről. Az albumot bemutató eseményt a YouTube-on közvetítik.

Ahogy arról a Variety beszámolt: a régóta belassult üzemmódban létező Stones az elmúlt években készített új felvételeket, Mick Jagger már 2021-ben is beszélt erről, Keith Richards pedig pár hete jelentette ki, hogy új zenék vannak láthatáron. A Variety arról is írt: értesüléseik szerint Paul McCartney, a Beatles legendája basszusgitáron játszhat a Rolling Stones új projektjében; mi több, Ringo Starr, a Beatles dobosa is be fog szállni a buliba.

A hatvanas évek elején egyébként

talán egyikük se gondolta volna, hogy a 2020-as években fogják még egyesíteni erőiket.

A dalokról egyelőre nem tudunk semmi biztosat,

de senki ne legyen meglepődve, ha pont úgy fognak hangozni, mint általában a Rolling Stones

– bluesos rock, rockos blues, kis ballada, kis diszkó, majd még egy kis bluesos rock –; és szinte már előre meg lehet írni a recenziókat is, hogy egész jó lett, néha emlékeztet a régi Stones-ra is, de hát persze az idő vasfoga, a múló évek nyoma, hát mégis csak 80 körüli emberekről van szó, de ugyanakkor azért mégis csak Jagger és Richards és Woods hallható, és azért mégis csak zenél rajta még Paul McCartney és Ringo Starr is, tehát talán – talán – utoljára a maradék Beatles és a Stones is összeállt, és összetették, amijük van, hatvan évvel a hatvanas évek után.

 

Nyitókép: a Rolling Stones koncertje 2022 nyarán (SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irmag2
2023. szeptember 07. 02:30
A nótához a felvezető autó se maradhat szó nélkül!
bodrigyuri
2023. szeptember 06. 20:41
a sztónsz szar
grün
2023. szeptember 06. 18:26
Blue & Lonesome, 2016 - a legutóbbi album, elég jó lett
ujujuj
2023. szeptember 06. 14:11
Kíváncsi vagyok, hogy a a köcsög hippiskedésen kívül van-e valami aktuális, személyes és hiteles mondanivalójuk a világnak (ami egy zenét naggyá tud tenni), vagy megmaradnak annál, hogy szabaccság, és hogy az "igaz és elsöprő szerelem" az egyszeri és ugyanazzal a nővel már soha meg nem ismétlődő dugási vágy metaforája, ami valljuk be, viccesen hangzik majd 70+ éves papikáktól. Arra is kíváncsi vagyok, hogy az életművük nőket tárgyiasító attitűdje miatt mikor csicskítja be őket a woke csürhe annyira, hogy bocsánatot kérnek a létezésükért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!