Lengyel lap: nincs sok ideje Zelenszkijnek, egymás torkának eshetnek az ukrán politikusok

2023. július 15. 11:45

Ha a háború elhúzódik, komolyan elkezdhet aggódni az ukrán elnök – írja a Rzeczpospolita.

2023. július 15. 11:45
NATO Summit In Vilnius, Lithuania

Hosszas publicisztikát közölt a Rzeczpospolita, amelyben a vilniusi NATO-csúcstalálkozót veszik górcső alá ukrán szemszögből. A fő következtetés az, hogy

ha a háború elhúzódik, az ukrán politikusok egymás torkának fognak esni. Ezt teszik már most is”.

A szerző szerint egész Ukrajna epekedve várta a csúcstalálkozót, azonban csalódniuk kellett. „Nem értem, hogy azok, akik azt állítják, hogy Vilnius nagyon sikeres volt Ukrajna számára, hol találták ott a győzelmet” – fogalmaz a cikkíró. 

„A tegnapi vilniusi sajnos a 2013-as vilniusira emlékeztetett, amikor Ukrajna nem írta alá a társulási megállapodást az EU-val, amelyet én közvetlenül megválasztásom után (elnökként - a szerk.) aláírtam” – idézi a lap Petro Porosenko volt elnököt, a legnagyobb ellenzéki frakció, az Európai Szolidaritás vezetője. A szerző azt is írja: az ukránok Janukovics 2013-as vilniusi útját az árulással hozzák összefüggésbe.

Az áruláshoz, amely először a Majdan-forradalomhoz, a Krím orosz megszállásához és a donbásszi háború kitöréséhez vezetett. Zelenszkij vilniusi útja, ha árulás volt, akkor azt biztosan nem az ukrán elnök követte el, hanem „a NATO volt az, amely szinte teljes egészében lemásolta a 2008-as bukaresti csúcstalálkozón kötött megállapodásokat”.

Porosenko nem nevezte meg közvetlenül a bűnös felet, de korrupcióval vádolta a kijevi hatalmon lévőket, és azt is mondta: a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartásának állapotától függ, hogy Ukrajna csatlakozik-e a NATO-hoz és az EU-hoz.

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP

 

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DorsetNaga
2023. július 17. 20:36
Mindig mondom, hogy lógni fog a törpezsidó.
pulsarito
2023. július 17. 13:42
"Az ukrán politikusok egymás torkának fognak esni. Ezt teszik már most is." Úgy látszik ott is egyre több embernek kezd kinyílni a szeme, és egyre többen veszik észre a nyilvánvaló igazságot, hogy a Nyugat élén az USA-val, ismét jól átb@szott egy országot, és annak vezetését, amikor az oroszok elleni totális háborúra biztatta őket!
Dixtroy
2023. július 17. 10:26
Fogy az illúzió, eddig egymás fejébe köpték a szürke ködöt, hogy majd a nattó megbünteti az oroszokat és csuhajja, meg az eu mindig támogat, hogy ihajja, és most már se eu se nato, egyeseknek már látszik, hogy nincsen semmiféle ihajja-csuhajja.
letsgobrandon-2
2023. július 16. 22:22
bolond ukránok , nem tudták kivel álltak össze
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!