Szabotőröket küld Ukrajna Oroszország ellen a CNN szerint

2023. június 09. 06:00

„Csak annyi a kommentárom, hogy öljük az oroszokat.” Ügynökök hálózatát küldte Ukrajna Oroszország területére, szabotázsakciók céljából – írja riportjában az amerikai portál.

2023. június 09. 06:00
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Ukrajna ügynökök és szimpatizánsok egész hálózatát küldte Oroszországba, hogy különböző szabotázscselekményeket kövessenek el a fegyveres ellenség hátországában. Erről írt riportot az amerikai CNN portálja.

A CNN-nek „amerikai titkosszolgálatokat ismerő” források beszéltek arról, hogy az ukránpárti szabotőrök már drónokat is kaptak a megbízóktól az akcióikhoz. Az amerikai illetékesek a CNN szerint úgy vélik, ilyen szabotőrök követhették el a Kreml elleni májusi dróntámadást is. Ráadásul a napokban újabb különös incidensek történtek, például egy moszkvai lakónegyedet ért dróntámadás, valamint egy dél-oroszországi olajfinomítót is megtámadtak így – valószínűleg a helyszínen, Oroszország mélyéből. Az amerikai illetékesek ugyanakkor tagadják azt, hogy bármely ilyen oroszok elleni dróntámadás az USA által átadott drónokkal történt volna.

Az amerikai portál szerint azt nem tudják biztosra megmondani, hogyan kerülhettek orosz területre az ellenséges drónok, de valószínű, hogy jól kiépített csempészútvonalon juttatták be az eszközöket Oroszországba. Fontos tény, hogy az orosz-ukrán határvonal majdnem kétezer kilométer hosszan nyúlik el, amit nagyon nehéz szigorúan ellenőrizni. És mivel Oroszország veszélyeztetett, túlélési üzemmódra berendezkedett perifériájáról van szó,

– fogalmaz a CNN-nek az amerikai forrás.

És hogy ki irányítja ezeket az akciókat? Az amerikaiak szerint az ukrán titkosszolgálatok egyes elemei vehetnek részt ebben. Ugyan Zelenszkij elnök meghatározta hivatalosan, miként cselekedhetnek a szolgálatok, de nem minden akciójukhoz van szükség az elnök jóváhagyására. A CNN által megkérdezett ukrán titkosszolgálati szóvivő, Vaszil Maljuk nem is tagadta a fejleményeket, de kijelentette, hogy „csak a győzelmünk után fogjuk kommentálni”, és kilátásba helyezte, hogy fognak még hasonló dolgok történni.

Oroszországban az elmúlt év folyamán rendszeresen történtek titokzatos robbanások és más rongálások,

olajraktáraktól vasútvonalakig, raktáraktól csővezetékekig. És lehet, hogy az ukránok most kapcsolnak még jobban rá a szabotázsakciókra.

„Egyesek Ukrajnában hónapok óta állandó nyomást fejtenek ki, hogy még agresszívabban lépjenek föl” – jelentette ki a CNN egyik névtelenséget kérő forrása, hozzátéve, hogy magas szinteken is megvan a szándék erre. A kihívás mindig az, hogy mennyire képesek a valóságban végrehajtani a szabotázsakciókat.

Kirilo Budanov ukrán katonai hírszerzési vezető folyamatosan nagyszabású és szimbolikus erejű oroszországi akciókat szorgalmaz a portál szerint, még úgy is, hogy maga a CIA kérte Budanovékat arra, hogy a háború első évfordulójának idején halasszák el az ukránok a hasonló akcióikat.

– így reagált Budanov a minap az amerikai Yahoo News portál azon kérdésére, amiben az orosz ideológus Dugin lányát ért, halálos autórobbantásra kérdeztek rá. „És mi addig fogjuk ölni az oroszokat bárhol a világban, amíg nem fogunk teljes győzelmet aratni” – fogalmazott Budanov.

A CNN cikkében arról is ír, hogy amerikai illetékesek a nyilvánosság előtt elítélik Ukrajna orosz területeken végrehajtott akcióit, és a háború kiterjedésének veszélyeire figyelmeztetnek. Ugyanakkor a CNN-nek az

amelyek eltérítik az oroszok erőit a saját területük védelmére, miközben az ukránok a régóta várt nagy ellentámadásra készülnek.

De vannak olyan nyugati vezetők is, akik nyíltan kiállnak az új ukrán stratégia mellett. James Cleverly brit külügyminiszter szerint Ukrajnának joga van erőt kifejtenie a határain túl, hogy aláássa Oroszország saját képességeit Ukrajnában. „A határon túli katonai célpontok is legitimek egy nemzet önvédelme esetén, ezt el kell ismernünk.” Cleverly Tallinnban észt hivatali partnere, Margus Tsahkna oldalán tartott sajtótájékoztatóján ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni a Moszkva elleni dróntámadás ügyében. „Nem ismerek részleteket, és nem fogok találgatni a Moszkva elleni dróntámadások természetét illetően” – mondta a brit tárcavezető. Mindazonáltal úgy vélekedett: alapvetően Ukrajna önvédelemhez való jogának része, hogy saját területén kívül is csapást mérjen, csökkentve ezzel Oroszország ukrán területek elleni támadási képességeit.

Nicolas Vaujour francia ellentengernagy szerint az Oroszország területén történő ukrán támadások egyszerűen „a háború részei”, és lehetőséget nyújtanak az orosz nép felé való üzenetküldésre. „Van egy háború, és ez érintheti az orosz népet a jövőben. Ez egy jól kifejezett üzenet nem csak Putyin, hanem az orosz lakosság felé is” - fogalmazott a francia katonai vezető, aki szerint „nem tilos” Ukrajnának ilyen csapásokban gondolkodnia.

A meglepetésként lecsapó dróntámadások kapcsán Jevgenyij Prigozsin is megszólalt: a Wagner-csoport vezetője szokásához híven

ismét őrjöngve kelt ki az orosz védelmi minisztérium ellen,

amiért az nem akadályozta meg a dróntámadást egy gazdag moszkvai külváros ellen. Közvetlenül a védelmi minisztériumhoz fordulva Jevgenyij Prigozsin azt mondta: „Mi a faszért engedik, hogy ezek a drónok Moszkva felé repüljenek? Kit érdekel, hogy a Rubljovkán lévő otthonaitok felé repülnek! Hadd égjenek a házaitok! És mit tegyenek az átlagemberek, ha robbanóanyaggal felszerelt drónok csapódnak az ablakukba?”

Az ukrán elnök szóvivője, Mikhajlo Podoljak szerint Kijevnek nem volt közvetlenül köze az orosz fővárost ért támadáshoz, de „Ukrajna élvezettel figyeli az eseményeket”.

 

Nyitóképen: rendőr a moszkvai dróntámadás helyszínén (Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. június 09. 13:28
beszeljunk mar nyiltan ez nem szabotazs. ez terrorizmus a maga legtisztabb valojaban. ukrajna az isis szintjere sullyedt
Anonymtalan
2023. június 09. 12:27
Tökéletes kép: "Zíg hájl, Zelenszkij! Szkláve Banderiasztán."
Uztu
2023. június 09. 12:18
Izé, kicsit Mohamed kövezőire hajaz az első mondat
LancelotDuLac
2023. június 09. 11:15
„Csak annyi a kommentárom, hogy öljük az oroszokat.” mert ha nem, akkor az orosz öl meg minket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!