Pakisztánnak nincs kedve választania Peking és Washington között

2023. június 14. 11:34

A pakisztáni külügyi államtitkár szerint az országának már van így is elég problémája, nincs szüksége egy új hidegháborúra is.

2023. június 14. 11:34
null

Pakisztánnak elég problémája van – beleértve a tálib lázadók egyre súlyosbodó támadásait és a gazdasági válságot – anélkül is, hogy a Kína és az Egyesült Államok közötti új hidegháborúval foglalkozna – jelentette ki a Politicónak adott interjújában Hina Rabbani Khar pakisztáni külügyi államtitkár. A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy

Iszlámábádnak „nincs kedve” a Washington és Peking közötti növekvő globális rivalizálásban oldalt választani.

A portál azt írja, hogy a 250 millió lakosú, nukleáris hatalom Pakisztán az egyik legújabb frontvonallá vált az ázsiai stratégia befolyásért folyó versenyben Kína és az Egyesült Államok között. Az utóbbi időben Washington egyre inkább Pakisztán főellenségével, Indiával igyekszik szorosabb kapcsolatot ápolni, addig Kína – mint Pakisztán egyik legfontosabb szövetségese – igyekszik az eddigieknél is szorosabb kapcsolatot kialakítani Iszlámábáddal.

Így mozog India a Nyugat és Kelet közötti nagy sakkjátszmában

Washington igyekszik maga mellé állítani a világ legnépesebb országává előlépő Indiát, ugyanakkor kérdés, Delhi engedni fog-e stratégiai autonómiájából a csendes-óceáni régió geopolitikai átalakulása folyamán.

Khar azt hangsúlyozta, hogy országa aggódik az Egyesült Államok és Kína közötti teljes szakítás következményei miatt, amely Pakisztánt kellemetlenül választás elé állítaná. „Nagy veszélyt jelent számunkra a világ két tömbre szakadásának gondolata” – mondta Khar.

– fogalmazott. Elmondta, „a múltban szoros és együttműködő kapcsolatban álltunk az Egyesült Államokkal, és Kínával is, ez mindig is így volt”. Világos azonban, hogy az Egyesült Államok nem nézi jószemmel ezt a stratégiai kötéltáncot. Nemrég amerikai tisztségviselők „csalódottságuknak” adtak hangot, Pakisztánnak az afganisztáni tálibokhoz fűződő történelmi kapcsolatai miatt és Washington egy fegyverüzletet is visszamondott, amellett, hogy továbbra is az egyik legjelentőseb védelmi partnere az országnak. 

Ezzel párhuzamosan Peking bejelentette, hogy elmélyíti a katonai együttműködést Pakisztánnal – részben azért, hogy a közös ellenséget, Indiát megelőzze –, és fregattokat szállít a pakisztáni haditengerészetnek. Kína utakat, vasutakat, kórházakat épít és az energiahálózatot is fejleszti az országban.

Ezek a kínai beruházások fellendítették az ország gazdasági fejlődését. A Kínát kritizálók szerint viszont Pakisztán túlzottan eladósodott és pénzügyileg függővé vált Pekingtől.

Khar nem először szólalt fel Pakisztán stratégia autonómiája mellett áprilisban a Wall Street Journal hozott nyilvánosságra egy olyan cikket, amelyben az állt, hogy a külügyi államtitkár szerint

az Egyesült Államokkal való partnerség veszélyezteti a Kínával fennálló „valódi stratégiai kapcsolatot”.

Khar akkor nem kommentálta a kiszivárogtatást, most viszont arról beszélt, hogy „az Egyesült Államok feleslegesen fél amiatt, hogy elveszti globális vezető szerepét”. Nem hiszem, hogy bárki vitatná a vezető szerepét az Egyesült Államok, egészen addig, amíg ezt ki nem provokálják” – mondta. Hozzátéve, hogy szerinte a Nyugat alábecsüli a puha hatalmának értékét.

A külügyi államtitkár azzal zárta, hogy a kínai együttműködés melletti legfontosabb érv az, hogy Peking egy olyan gazdaági modellt tud nyújtani Pakisztánnak, amely lehetővé teszi a népesség szegénységből való kiemelését.

***

Nyitókép: AFP PHOTO/SAJJAD HUSSAINSAJJAD HUSSAIN / AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. június 14. 13:28
A kiszabadult szivárványos partiszellemet lassacskán vissza terelgeti a világ a palackba. Dilinyós Aladinra senkinek sincs szüksége.
LancelotDuLac
2023. június 14. 12:28
"Pakisztánnak nincs kedve választania Peking és Washington között" XDDDDDDDDDDDDDDDDDD Nincs abban a helyzetben, hogy válasszon.
Barnabás.N
2023. június 14. 11:55
Na lám, EU-n kívül másoknak is van esze, hogy lássák, hogy az ellenséges blokkokra szakadás csak árt a kisebb országoknak. Ha Pakisztánnak nem jó, akkor sokkal kevésbé jó a még kisebbeknek, mint M.o.!
nemecsekerno_007
2023. június 14. 11:49
Nézd már a niggert, hogy kinyílt a csipája. Baj lesz ebből More!!! :)))))))))))))) (irónia)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!