Nekiment Trumpnak volt alelnöke, az elnökségért induló Mike Pence

2023. június 08. 09:34

„Trump elnök azt követelte tőlem, hogy válasszak közte és az alkotmány között.” Mike Pence is megméreti magát a republikánusok elnökjelölti versengésében: első megszólalásában Donald Trumpot kritizálta a 2021 januári capitoliumi ostrom miatt.

2023. június 08. 09:34
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Formálódik a jövő novemberben tartandó amerikai elnökválasztást megelőző jelöltségi versengés mindkét nagy amerikai pártnál. Míg a demokratáknál Joe Biden regnáló amerikai elnök bejelentette, hogy elindul egy második ciklusra is jövőre, 82 évesen, addig a republikánusoknál is jó előre, elsőként közölte Donald Trump, hogy 2016-os győztes kampánya, majd a 2020-ban elveszített választás után 2024-ben ismét republikánus elnökjelölt szeretne lenni. Ahogy arról korábban írtunk, eddig egyszer fordult elő az amerikai történelemben, hogy egy korábbi elnök egy vereséget követően ismét ringbe szállt és győzött az elnökválasztáson – Trump erre a mutatványra készül jövőre.

A republikánusok mezőnye gyarapodik. Több kis hal mellett bejelentette aspirációit Nikki Haley, majd nemrég – végső esélyeire kihatóan hosszú halogatás után – Ron DeSantis floridai kormányzó is meghirdette elnökjelölti kampányát maga Elon Musk társaságában. Igaz, nagyon kínos technikai malőrökkel, amit aztán hitlerezve, ördögözve parodizált a Trump-kampány.

Most pedig egy régebbi nagyvad is beszállt a versengésbe: Mike Pence. Az egykori indianai kormányzó Trump elnöksége alatt mindvégig alelnök volt, ámde a belső botrányokkal is teli elnöki ciklus végére meglehetősen eltávolodott főnökétől. Illetve főnöke is tőle.

Pence egyébként az amerikai közép-nyugati „Heartland” keresztény-konzervativizmusának jeles képviselője,

azoké az amerikai tízmillióké, akik az elmúlt hosszú évtizedekben is fenntartották az amerikai jobboldal támogatását és saját értékrendjük bátor képviseletét, miközben a keleti és nyugati parti mainstream liberalizmus eluralta az amerikai nyilvánosságot, a popkultúrától a médiumokon át az egyetemi világig.

Mike Pence fiatalon, a nyolcvanas években lett újjászületett keresztény, és megtalált hite mellett ekkor talált rá a Reagan-féle józan konzervativizmus értékrendszerére is. Előbb a magánszférában tevékenykedett jogászként, majd belépett a politika világába is. A kilencvenes években konzervatív rádiós és tévés műsorvezetőként szerzett magának  egyre nagyobb hírnevet, majd 2001-ben az amerikai szövetségi képviselőház tagja lett Indiana képviseletében. Pence 2013 és 2017 között szülőföld-állama kormányzója lett.

Politikusként, mondhatni, hibátlanul pipálta ki az amerikai konzervatív kánon képviseletét, a gazdaságpolitikától az oktatás, egészségügy, fegyvertartás és abortusz kérdésein át a bevándorlásig és a woke tendenciákkal való szembeszállásig.

Az elvszerűségéről és értékrendbeli tisztaságtól, mondjuk így, kevéssé ismert Donald Trump

jó érzékkel ismerte fel, hogy Pence alkalmas kiegészítő társa lehetne alelnökként

– különös tekintettel arra is, hogy Pence személye megnyitotta az utat a republikánus donorok (mint például a Koch testvérek) és pénztárcáik felé.

A Trump-elnökség négy kalandos éve aztán csúnya véget ért: 2021 januárjában, a capitoliumi sajnálatos események napjaiban végleg eltört Trump és Pence kapcsolatrendszere. Miután az elnökválasztás eredményét Trump és körei – és republikánus szavazók tömegei – csalásvádakkal illették, Trump Pence-t mint a Szenátus elnökét sürgette, hogy a hivatalos eredményeket felülbírálva jelentse be, valójában ők nyerték a választást. Pence közölte, hogy nincs ilyen jogköre.

A New York Times szerint Trump azt üzente Pence-nek:

Pence viszont hivatalos levélben is megerősítette, hogy az alkotmány értelmében nem dönthet arról, mely voksokat tekinti érvényesnek és melyeket nem.

A Capitolium ostromának napján az épület közelében beszédet tartó Trump még mindig Pence-t sürgette, hogy cselekedjen helyesen, a dühös tüntetők és a Capitoliumba betörők közül pedig sokan konkrétan népharaggal fenyegették az alelnököt, aki egyes források szerint az épületen belül veszélyesen közel került a behatoló tömegekhez.

Snitt: több mint két év elteltével, több hónappal Donald Trump újabb elnökjelölti terveinek bejelentése után Mike Pence is úgy döntött, megméretteti magát.

Pence formálisan szerdán jelentette be kampányát, és ennek kapcsán az iowai Ankeny-ben arról beszélt: szerinte Trump bátorította fel a Capitolium előtti tüntetőket, és ismét megerősítette, hogy téves volt az az elképzelés, miszerint ő képes lett volna felülbírálni a választás eredményeit.

„És az amerikai embereknek tudniuk kell, hogy azon a napon

– fogalmazott most Pence, úgy folytatva: „Most a választóknak ismét egy hasonló döntést kell meghozniuk. Én az alkotmányt választom és mindig így fogok tenni”.

Pence szerint Donald Trump capitoliumi ostrom alatti tetteinek ki is kellene zárniuk, hogy Trump valaha visszatérhessen a hatalomba. „Hiszem, hogy aki önmagát az alkotmány elé helyezi, soha nem lehet az Egyesült Államok elnöke.”

Mike Pence ugyanakkor Joe Biden demokrata elnököt is kritizálta: szerinte sem Biden, sem Trump nem olyan, mint az átlagos amerikaiak, akik képesek egymással tisztelettel viseltetni akkor is, ha nem értenek egyet valamiben.

Pence az ukrajnai háborúra is utalt beszédében, gyakorlatilag megerősítve, hogy az amerikai beavatkozások pártján áll.

– fogalmazott, egy későbbi beszélgetésben azt is kifejtve: „Tudom, mi a különbség egy zseni és egy háborús bűnös között, és tudom, hogy kinek kell megnyernie az ukrajnai háborút”. Pence ezzel arra utalt, hogy Trump korábban zseninek nevezte Putyint.

Abban viszont megvédte Trumpot, hogy szerinte nem lenne szabad vád alá vonni egy korábbi amerikai elnököt, ami Pence szerint „szörnyű üzenet” a világ felé.

Mike Pence egyébként egy Harley Davidsonon, komplett motoros konvoj élén érkezett az iowai kisvárosba, az akcióval katonai veteránokat segítve.

Kérdés, ez a lendületes nyitány mire lesz elég, mert

távolról sem mondható, hogy Pence – vagy bármely másik jelölt – máris megszorongatná Trumpot.

A közvélemény-kutatási adatok ugyanis azt mutatják, hogy Donald Trump támogatottsága folyamatosan több mint 50 százalékos a republikánusokkal szimpatizáló szavazók körében, miközben a fő kihívónak számító DeSantis mintegy 22 százalék körül jár, Nikki Haley és Mike Pence pedig 4-4 százalék körüli támogatottsággal szerénykedhet. Ahhoz, hogy valaki letaszítsa trónjáról Trumpot a republikánus mozgalmon belül, még nagyon sokat kell építkeznie és megharcolnia magával Trumppal. A dolgok jelen állása szerint azt sem megalapozatlan kijelenteni, hogy ez a verseny akár már most lefutott is lehet, és Trump könnyedén elnyeri a republikánus elnökjelöltséget. De hogy az országos elnökválasztáson is le tudja-e majd győzni demokrata riválisát, az már egy sokkal nagyobb kérdés.

 

Nyitókép: Nathan Posner / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorostalanság
2023. június 08. 14:09
"Pence az ukrajnai háborúra is utalt beszédében, gyakorlatilag megerősítve, hogy az amerikai beavatkozások pártján áll." Magyarul a DS már kilóra megvette. Pont ettől tartok: a republikánusok széthúznak, a húgyos pedig röhög a markába...
Salamander
2023. június 08. 12:55
Pence egy fasz.
LancelotDuLac
2023. június 08. 12:35
"Nekiment Trumpnak volt alelnöke, az elnökségért induló Mike Pence" Igaza van! Meghalt 5 ember az uszítás miatt. ugyanolyan gané mint Orbán! Ráadásul még a A Fox News riportere bevallotta, gyengeségből nem mond igazat a nézőinek. ... Carlson ezt követően ismerte el, hogy rendszeresen hazudik a televízióban."a Fox Newsnál pontosan tudták, hogy a választási csalásos sztori kamu, mégis erősen tolták ezt a narratívát. "
drrc
2023. június 08. 12:34
Pence egy kemény fejű, sótlan, népszerűtlen alak. Két-három hónap előválasztási bohóckodás után majd sajnálkozva nyilatkozik, hogy részéről annyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!