Hadihajókat küld Németország a Dél-kínai-tengerre

2023. június 04. 20:53

A NATO-szövetségesek fokozzák jelenlétüket a térségben, miután az Egyesült Államok vezette katonai szövetség tavaly biztonsági kihívásnak minősítette Kínát.

2023. június 04. 20:53
null

Németország 2024-ben két hadihajót küld az Indo-csendes-óceáni térségbe – közölte Boris Pistorius védelmi miniszter vasárnap. A szingapúri Shangri-La Párbeszéd konferencián, Ázsia legfontosabb biztonsági konferenciáján felszólalva Pistorius kijelentette, hogy az országoknak ki kell állniuk a szabályokon alapuló nemzetközi rend és a nagy tengeri átkelőhelyek védelme mellett.

„Ennek érdekében a Németország 2021-ben egy fregattot küldött az Indo-csendes-óceáni térségbe,

– mondta a védelmi miniszter. A miniszter hangsúlyozta, hogy a bevetés nem irányul egyetlen nemzet ellen sem, és a tengeri útvonalak védelmét célozza.

Szerinte

legyen szó a Földközi-tengerről, a Bengáli-öbölről vagy a Dél-kínai-tengerről”.

2021-ben közel 20 év után először hajózott be egy német hadihajó a Dél-kínai-tengerre, amivel Berlin csatlakozott más nyugati országokhoz, és növelte katonai jelenlétét a térségben, miközben Kína ambíciói miatt egyre nagyobb riadalmat keltenek a nyugati hatalmakban.

Nyitókép: Frank Hormann / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lbs0420
2023. június 05. 22:59
Meghökkentő bejelentés és a hírt olvasónak röhöghetnéke támad! Annak idején létezett a császári német flotta, amely a maga idejében komoly vetélytársa volt, az ősi hagyományokkal bíró angol királyi haditengerészetnek! A II.vh. idejében a német hadiflotta műszakilag sok tekintetben felülmúlta a szövetséges flottát, ez a tengeralattjáró fegyvernemre fokozottan igaz volt! A II.vh. után a kettészakadt Németország keleti részének az egykori NDK-nak haditengerészete legfeljebb a flottilla besorolásba volt beilleszthető, a nyugatnémet flotta annál valamivel erősebb volt, de a tengeri hadviselés esetében igen csekély jelentőséggel bírt! A hidegháború után pedig ezeknek a viszonylag kis jelentőségű összevont flottának napjainkra már csak a romhalmaza maradt meg! Katonai szakoldalak már évek óta leírták,hogy a legtöbb egysége a német flotta egységeinek az állapota olyan, hogy leginkább a hajóbontóba valók! És most egy - azaz egy hadihajót akarnak a távol keletre küldeni, meg egy ellátó hajót! Ez mi akar lenni? Ismerve a kínai haditengerészet óriási fejlődését és méretét, nem beszélve a különféle orosz hadiflották meglétéről és nagyságairól, a vadonatúj hadihajóinak a számáról és a mára kialakult színvonaláról, egyszerűen nevetséges amit a mostani német kormány politikusai kitaláltak!
Hill
2023. június 05. 14:45
Sok politikus seggfej addig úgysem ny ugszik, amíg nem lesz világháború. Kár, hogy ezek a szarkupacok messze vannak a fronttól. Védik a seggüket miközben szart kavarnak
Khorezm
2023. június 05. 12:42
Ebből mi sem maradhatunk ki, még azt hiszik a ferdeszeműek, hogy gyengék vagyunk. Azonnal indítsuk a Dunáról a Monitort egy ellátókenuval! :)
chief Bromden
2023. június 05. 07:45
Küldene, ha addig le nem szerelnek a tengerészek is. :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!