Euronews: Az MCC Brussels egy kísérlet a magyar kormány nézeteinek felerősítésére

2022. november 19. 12:35

A páneurópai sajtó szerint az MCC Brussels létrehozása „stratégiailag jól időzített volt”.

2022. november 19. 12:35
null

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) még november elsején bejelentette, hogy megalapítja az MCC Brusselst, amely Orbán Balázs kuratóriumi elnök szerint azzal a célkitűzéssel rendelkezik, hogy 

Na, ez nem tetszik a kormány nemzetközi kritikusainak. Az új központ a bejelentése óta egyre nagyobb hullámokat vet: a Politico még csak egy pár kritikust szólaltatott meg, a Le Monde már komplett cikkben ment neki az intézménynek, most pedig az Euronews adott ki egy cikket azzal a címmel, hogy

A lap kifejti, hogy az intézmény kritikusai szerint azért hozták létre az agytrösztöt, hogy a magyar miniszterelnök tudja erőltetni az Európáról alkotott elképzeléseit. Kiemelték, hogy az intézmény indító rendezvényét az Atomiumban tartották, amely bár Brüsszelben van, de a városközponton és az uniós buborékon kívül helyezkedik el.

„Ez a kormány nem így működik”

Az Euronewsnak megszólalt Végh Zsuzsanna, az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) munkatársa is. „Szerintem ez egy valódi kísérlet arra, hogy a magyar kormány nézeteit Brüsszelben felerősítsék” - mondta Végh, s kifejtette, hogy 

Teljesen az Orbán-kormányhoz kötődik, de baj ez?

A lap megszólaltatta Véghen kívül még Camino Mortera-Martinezt is, a Centre for European Reform (CER) egy másik agytröszt brüsszeli irodájának a vezetőjét is. Mortera-Martinez kifejtette, hogy kétféle agytröszt van: az egyik amelyik ezer szállal kapcsolódik a kormányához, s amelyeket a kormányok hangadóként használnak a szakpolitikák kialakításához, és vannak olyan magánintézmények, amelyek nagyrészt úgy finanszírozzák magukat, hogy nemzetközi intézmények vagy kormányok számára végeznek egyedi projekteket.

Mortera-Martinez leszögezte, hogy egyik sem jobb, mint a másik, és mindkettőre szükség van, de

Mint mondta, az MCC Brussels „egy olyan agytröszt, amely teljes mértékben az Orbán-kormányhoz kötődik, és amely, feltételezem, azért van itt, hogy az ő nézeteit támogassa, és ötleteket keressen, amelyeket visszahozhat Budapestre”. „Ha előre tudja, hogy egy Orbán által támogatott szervezettel kommunikál, ha tudja, hogy milyen korlátai vannak, ha kapcsolatba lép egy ilyen szervezettel, akkor mi a probléma?”

Új kommunikációs vonal Budapesttel

Mortera-Martinez kifejtette, hogy üdvözli az agytrösztöt abban a reményben, hogy az kommunikációs vonalat nyit Budapesttel. A cikk ennek kapcsán összefoglalta, hogy Budapest és a brüsszeli Európai Bizottság között eddig nem túl sok barátság volt, a kommunikáció hiánya miatt. Mint írták, „az EU végrehajtó testülete évek óta bírálja Orbán Viktor kemény jobboldali kormányát a reformok miatt, amelyek gyengítették az igazságszolgáltatás és a média függetlenségét, és csorbították a kisebbségek – köztük a nők, az LMBTQI közösség és a menedékkérők – jogait.”

Mortera-Martinez ennek kapcsán védelmébe vette hazánkat: „Az összes vita úgy zajlik, hogy Magyarország vagy Lengyelország nincs a teremben, és mint agytröszt-vezető, aki jogállamisági és migrációs kérdésekkel foglalkozik, sok-sok gondot okozott nekem, hogy a kormányokat bevonjam a vitákba [...] és

[...] Szóval a kommunikáció teljes hiánya van a viták két oldala között, és azt hiszem, ez senkinek sem használ” – tette hozzá.

Stratégiailag jól időzített; csak a kezdet

Az Euronews megszólaltatta Orbán Balázst is, az MCC kuratóriumi elnökét is, aki kifejtette, hogy

Nekünk rengeteg problémánk van Brüsszellel: a pénz, a háború, a szankciók, a globális minimumadó-megállapodás, a migráció általában, a nemi(identitás), az igazságszolgáltatás, Európa jövője és így tovább”.

Orbán azzal érvelt, hogy a központ elindulása az erőviszonyok miatt lett mostanra időzítve: Orbán Viktort áprilisban egymás után negyedik ciklusára választották újra, Olaszországban szeptemberben jobboldali kormányt választottak, az Egyesült Államokban a republikánusok elnyerték a demokratáktól a Képviselőház irányítását, és a Lengyelországgal való kapcsolatok, amelyeket Magyarországnak az ukrajnai orosz háborúval kapcsolatos álláspontja megrongált, a hírek szerint javulóban vannak.

„A Nyugattal kapcsolatos nemzetközi pozíciónk biztonságosabb, mint hat hónappal ezelőtt volt, és úgy gondolom, hogy mivel Európa hanyatlik, a választók politikai alternatívák után fognak nézni, vagy meggyőzik az úgynevezett hagyományos politikai pártokat, hogy változtassanak politikájukon” – mondta Orbán Balázs.

Az MCC Brüsszel – hangsúlyozta – „csak a kezdet”.

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2022. november 19. 23:24
"Euronews: Az MCC Brussels egy kísérlet a magyar kormány nézeteinek felerősítésére" Nevezzük inkább demagógiának, populizmusnak, propagandának.
nempolitizálok
2022. november 19. 16:04
Magasról szarom le ezeket az euromajmokat, Orbánék pedig egyelőre frankón csinálják. Két dolog különösen okos húzás volt. Az egyik a keleti nyitás, a másik az oroszokkal való jó viszony fenntartása. Az ukránokkal mindent megpróbáltunk, eredmény, még jobban korlátozták az ottani magyarok jogait. Orbán okosan leszállt a döglött lóról. Az euromajmok nem fontosak, akikkel most tárgyalunk, javarésze 2 év múlva a kukában lesz az agytrösztjével együtt.
fogd a pénzt és kuss
2022. november 19. 14:59
o1géniusz! :-)
5m007h 0p3ra70r
2022. november 19. 14:31
"Euronews: Az MCC Brussels egy kísérlet a magyar kormány nézeteinek felerősítésére" Futcsa, hogy egyes befolyásos személyek nézeteinek felerősítésére létrejött endzsíók nem jelentenek problémát. Csak amelyek azokkal ideológiailag nem egyeznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!