Eltávolítják a „szerecsen király“ szobrát az ulmi evangélikus nagytemlpom Betleheméből

2020. október 07. 19:23

Ok: a figura „egyértelműen rasszista ábrázolása”.

2020. október 07. 19:23
null

A kép illusztráció.

Az ulmi evangélikus közösség döntött: a templom több száz éves Betlehemét idén a három király nélkül mutatják be – számol be a Welt. Ennek oka: Menyhért, a szerecsen király „egyértelműen rasszista ábrázolása”.

A három figurát, köztük a fekete Menyhértet nem szabad ebben az évben bemutatni – közölte  Ernst-Wilhelm Gohl, a templom dékánja. Úgy fogalmazott: ezzel a közösség a Németországban zajló rasszizmus-vitára kíván reagálni.

„Menyhért fabábúja

vastag ajkaival és idomtalan alakjával mai szempontból egyértelműen rasszistának tekinthető”

– folytatja Gohl.

Ezt a közösség nem tudja és nem is akarja ebben a formában meghagyni. Ezért idén a karácsony történetét Lukács evangélista szerint mesélik el, ebben a három király alakja nem bukkan fel. A döntéssel az evangélikus közösség szeretné elkerülni az ünnepek alatti feszültséget, vitát. Menyhért figurájáról a végleges döntést a lehető legnagyobb nyugalomban, az újév során szeretnének hozni – mondta Gohl.

A betlehemi királyok ábrázolása egészen a 11. századig nyúlik vissza. Míg Németországban Menyhértet, a magyar kultúrában a három király közül hagyományosan Boldizsárt tekintik szerecsen, vagyis fekete királynak. A három király alakja a néphagyományból származik, a Biblia eredeti, görög nyelvű szövege sem számukat, sem nevüket, sem minőségüket nem említi, egyszerűen napkeleti bölcsekről beszél.

Kép: Terézváros karácsonya, betlehemes kiállítás a Teréz templom mellett a VI. kerületi Nagymező utcában.

MTVA/Bizományosi: Róka László

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2020. október 31. 10:26
Tiszta hülyék a feketék, ha hagyják! Egyrészt az a legcukibb, másrészt inkább azon kéne felháborodniuk, hogy kihúzzák őket az evangéliumból!!
atila68
2020. október 30. 21:57
Van a világnak egy része - tetszik, nem tetszik - megérett a pusztulásra.
fogas paduc
2020. október 08. 08:31
Be kell tiltani a csokoládét, mert barna, a fehéret meg azért, mert fehér. A kaki is barna, ezért aki barnát kakil az rasszista. Csak fehéret szabad kakilni, de akkor ugye ahhoz epevezeték kő kell, de attól meg sárga leszel.
fogas paduc
2020. október 08. 08:29
Egy szerecsen már nem is lehet király? Egy szerecsennek vastag az ajka, tehát akkor a szerecsen mint rassz önmagában rasszista.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!