Északkelet-Szíriát „tisztítja” a török hadsereg

2019. október 13. 12:17

Az Ankarával szövetséges szíriai erők „megtisztították a terroristáktól” Szuluk települést a szerdán indított, északkelet-szíriai török hadművelet keretében - jelentette vasárnap az Anadolu török állami hírügynökség.

2019. október 13. 12:17

Az ankarai kormány terroristának nevezi a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát, amelynek hadállásai ellen néhány nappal ezelőtt hadműveleteket indított török nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva. Szuluk nagyjából 10 kilométerre található a török határtól, a katonai beavatkozás egyik jelenlegi célpontjától, Tell-Abjad településtől pedig délkeletre.

Tell-Abjad ostrom alatt

A török védelmi minisztérium azt közölte, hogy az offenzíva vasárnapra virradóra is sikeresen zajlott. Hozzátették: a hadsereg eddig 480 „terroristát” tett harcképtelenné. Az NTV török hírtelevízió arról számolt be, hogy a török tüzérség továbbra is lövi Tell-Abjadot.
A török védelmi tárca közleményéből az is kiderült, hogy a műveleteket a légierő csapásmérései, valamint drónok is támogatják.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport Béke Forrása fedőnéven szerdán indított hadműveletet Északkelet-Szíriában az Ankara által terrorszervezetnek nyilvánított kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva elősegítse a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.

Előretör a hadsereg

Az NTV vasárnap arról is beszámolt, hogy újabb aknagránátok csapódtak be szíriai oldalról a Tell-Abjaddal szemben fekvő török Akcakale, továbbá a szintén határ közeli Suruc településen. A támadásokban egy civil megsebesült. A török védelmi minisztérium szombaton azt közölte, hogy a hadsereg már ellenőrzése alá vonta az intervenció másik jelenlegi célpontját, a Tell-Abjadtól 120 kilométerre keletre található Rász el-Ajnt.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet, amelynek a fő erejét az YPG képezi, cáfolta a török állítást. Azt mondták: az összecsapások az egyik városrészben még folytatódnak.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
deveto
2019. október 14. 17:07
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Paul
2019. október 14. 02:41
Pontosan az történt, ami ép ésszel várható volt: A kurdok kiegyeznek a kormányerõkkel, és Putyinnal. Az USA a hitele mellett teljesen elveszti a befolyását is a térségben. Izrael meg néz, mint Rozi a moziba. https://www.theguardian.com/world/2019/oct/13/kurds-reach-deal-with-damascus-in-face-of-turkish-offensive
Paul
2019. október 14. 02:14
Azért az sokatmondó, hogy néhány hete, amikor még az volt a nagy ötlet, hogy az amerikai és török katonák együtt járõrözve biztosítsák a Török határ békéjét, a kurdoknak le kellett rombolni a határon kiépített védelmi erõdítéseiket. Aztán az USA ment, a török jött, védelem nuku, nesze neked kurdok mehettek megin a puszta Kalisnyikovokkal a világ egyik legmodernebb hadserege ellen. (Mindennek van gyenge pontja, találjátok meg és sok sikert).
Akitlosz
2019. október 13. 20:38
Aztán csak erélyesenen, hatékonyan és gyorsan!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!