Egy szimbólum, ami megbénította az amerikai kormányzatot

2019. január 08. 08:51

Tisztában voltak vele, hogy a bevándorlás problémáját nemhogy első, de még sokadsorban sem egy betonfal fogja megoldani.

2019. január 08. 08:51
Király András

„A fal persze az ő fejükben csupán szimbóluma volt a bevándorlás elleni harcnak, ők maguk tisztában voltak vele, hogy a bevándorlás problémáját nemhogy első, de még sokadsorban sem egy betonfal fogja megoldani. Az igazi problémának azt tartották, tartják máig, és ez valóban elég sajátos probléma egy, a nemzetbiztonságra rendkívül érzékeny országban, hogy illegális bevándorlók kvázi zavartalanul élhették életüket az Egyesült Államokban, a gyerekként érkezettek pedig még védelmet is kaptak a demokrata kormányoktól a DACA nevű törvény keretében, amely alapján ilyen, az Egyesült Államokban felnőtt bevándorlókat nem lehet kitoloncolni. Trump fejében ebből csak egy dolog maradt meg: „Építsünk falat!”.

Ez pedig olyan mélyen, hogy a kormányzat leállását hozó költségvetési vita egy pontján konkrétan úgy tűnt, Trump hajlandó a gyerekként bevándoroltak helyzetének tartós, legális megoldására, ha legalább egy kis pénzt kap a falára. Ez eléggé aggasztja fő bázisát, a bevándorlás ellenzőit. „Mindig is tartottam tőle, hogy a falért cserébe bármit képes beáldozni. És ezt még mindig komoly veszélynek tartom" - mondta a Timesnak Mark Krikorian, a Center for Immigration Studies nevű bevándorlásellenes csoport vezetője. Persze neki és elvbarátainak a konkrét, a maga fizikai valójában létező fal teljesen mellékes. Mick Mulvaney, Trump megbízott kabinetfőnöke például még törvényhozási képviselőként, 2015-ben mondta, hogy »a kerítés egy könnyen eladható dolog. Azok, akik nem igazán követik a témát, így azt mondhatják, hogy hát ez mindent megold, építsünk kerítést. A kerítés nem oldja meg a problémát«.

Trump viszont az elmúlt négy évben - az elnökjelölti kampányának kezdetétől mostanáig - annyit hajtogatta, hogy felépíti azt a rohadt falat, hogy abból már nem nagyon van hova visszatáncolnia.”

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2019. január 08. 15:52
Ha tisztában voltak vele, akkor nem tudom, mi ez a nagy cirkusz a Demokraták részéről. Tán csak nem ennyire hülyék, hogy nem látják, mennyire nem számít Trump fala?
Balogh Norbert
2019. január 08. 12:29
BUZULMÁN KISKÖCSÖG
Minnie
2019. január 08. 11:58
Azért Trump sokkal több értékelhető dolgot tett az asztalra, nem csak elnökként, mint te, te orrnehéz mocsokzsidó bolsevik patkány.
tizuii
2019. január 08. 11:49
bizony nem fal, hanem golyó fogja megállitani a migriket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!