Lemondana a japán császár, de nem teheti

2016. augusztus 04. 13:52

A világ egyetlen császára, Akihito belefáradt az uralkodásba: lemondana, de egyelőre nem teheti, mert nincs szabályozva egy ilyen, a japán császárság 1700 éves történetében példátlan eset.

2016. augusztus 04. 13:52

Japán 82 éves császára, Akihito 1989 óta ül a szigetország trónján, belefáradt az uralkodásba, miután megrendült az egészsége. Hírek szerint lemondana a trónjáról, csak van egy kis probléma: ez a kérdés nincs szabályozva Japánban.

A becslések szerint 1700 éve uralkodó japán császári dinasztia legendák ködébe visszanyúló hosszú története során ugyanis nem történt még olyan eset, hogy egy császár le akarjon mondani a trónjáról. 

A 125. császárként számon tartott Akihito apját, Hirohitót még a hagyományok szerint istenként tisztelték a japánok – az 1945-ös totális világháborús vereségig, ami után le kellett mondania istenségéről. A japán császári család azóta Tokió közepén él vizesárkok és parkok által körülvett palotájában, rendkívül elszigetelten és szigorú protokoll szerint vezetve életüket. 1945 óta a császár Japán egységének jelképe - és semmi más, még csak címzetes államfő sem. Egyes vélekedések szerint gyakorlatilag kényelmes fogságban él a tokiói palotában.

A japán társadalmat megdöbbentette az a hír, hogy Akihito leköszönne a trónjáról. A 82 éves császárt állítólag régóta foglalkoztatja a lemondás gondolata, hogy átadja a trónust idősebb fiának, Naruhitónak. A lemondás azonban egyszerűen nincsen szabályozva, erre a japán kormányzatnak kellene valamilyen megoldást találnia. A japán tradicionalista nézeteket kultiváló Abe Sinzó miniszterelnök azonban nem sieti el a döntést – hírek szerint jövő nyárig elhúzódhat a szabályalkotás folyamata. 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabor7th
2016. október 02. 23:36
Amúgy se ő vezet igazából.
tothjanj
2016. augusztus 07. 14:22
Ez a "lemondás" valójában visszavonulást jelent, és a látszattal ellentétben nem hagyománytörés, hanem ellenkezőleg; egy, a modern kort megelőzően egyáltalán nem ritka gyakorlat felelevenítése, amikor az idős császár visszavonul és átadja a hatalmat az örökösének (de ettől függetlenül lehet beleszólása az uralkodói döntésekbe, saját udvart tart, mecénáskodik stb.). Egyáltalán nem hasonlítható pl. Benedek pápa lemondásához, és nem azért kell új törvényt alkotni mert ámblokk példátlan, hanem mert a modern állam történetében nem volt rá példa. Az azt megelőzően az ún. dzsókó státuszát szabályozó törvények -amik voltak- már nem érvényesek.
Vendéen
2016. augusztus 04. 16:11
Azon gondolkodunk a szerkesztőségben, hogy miért nem nevez ki maga helyett régenst az uralkodó. Naruhito trónörökös volt már régens 2002 körül, amikor Akihitónak prosztataműtétje volt, és ezért nem tudta ellátni a császári teendőket. De az is lehet, hogy ez is alkotmányjogi problémákkal terhelt kérdéskör, mi pedig most nem mélyedtünk el a japán alkotmányjogban. Abe Sinzó bizonyára nem örül a császár bejelentésének. Mi arra jutottunk, hogy a japán császár császárabb a pápánál, minthogy a pápa lemondása ugyan nincs szabályozva, de azért lehetséges, mint az kiderült XVI. Benedek lemondásakor. Úgy látszik. Benedek példája sajnos ragadós lett szeretett monarchiáink és monarcháink körében.
NeMá
2016. augusztus 04. 14:46
Belefáradt? Had mondjon le az öreg! Keressenek neki egy Utódot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!