Csehország: csak az lehet miniszter, aki nincs a feketelistán

2013. november 04. 11:18

A cseh államfő közölte: a lusztrációs törvény értelmében csak olyan személyt nevez ki miniszternek, akinek tiszta átvilágítási bizonyítványa van. Ez a második helyen végzett IGEN párt elnökét, Andrej Babist is érzékenyen érintheti.

2013. november 04. 11:18

Az átvilágítási törvényt, amely bizonyos állami tisztségek betöltésének feltételeit tartalmazza, 1991-ben fogadta el a csehszlovák parlament, és eltérően Szlovákiától az önálló Csehországban továbbra is érvényben van. A törvényben meghatározott feltételek egyike, hogy az illető 1989 előtt semmiféle módon nem működött együtt a kommunista állambiztonsággal (StB). Politikai funkciókra a törvény nem vonatkozik.

Az átvilágítási törvény elfogadott és ma is érvényes formája a kezdetektől fogva éles viták tárgya. A leglényegesebb kifogás, hogy a jogszabály csak arra ad választ, kinek a neve található meg az StB-vel együttműködők különböző listáin. Akinek a neve ott van, nem kaphat tiszta átvilágítási bizonyítványt. A törvény szerint az akták tartalmát nem kell vizsgálni. Ezt sokan igazságtalannak tartják, és a jogszabály megváltoztatását követelik.

A téma annak kapcsán vált újra időszerűvé, hogy Andrej Babisnak, az előre hozott képviselőházi választáson második helyen végzett IGEN (ANO) mozgalom vezetőjének neve is megtalálható az egykori állambiztonsággal együttműködők listájában. Babis azonban azt állítja, hogy nem működött együtt az egykori állambiztonsággal, nyilvántartása jogtalan és Pozsonyban bírósági pert indított neve megtisztítása érdekében. A nagy érdeklődéssel kísért perben a döntés januárban várható.

Prágai megfigyelők szerint az elnöki iroda közlése üzenet Babisnak, aki a legutóbbi időkben többször is azt mondta, bizonyos esetekben hajlandó lenne elvállalni a pénzügyminiszteri tisztséget. Babis ugyanakkor Zeman bírálói közé tartozik.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chack
2013. november 04. 13:10
'89 elég régen volt, azóta felnőtt egy nemzedék. Át kell adni nekik a stafétabotot, és nem lesz akadálya a miniszterek kinevezésének. Magyarországon ez kicsit másképp működik: itt nem akadály, ha valaki konkrétan III/III-as ügynök volt. D209-esként akár miniszterelnök is lehetett. A szülők és nagyszülők ügynökmúltja viszont derékba törheti bárki karrierjét. "Erkölcsi" megfontolásból. (Kinek a törvényei közt olvasható ilyen "hetedíziglen" megfogalmazás?)
liberálzöld.
2013. november 04. 12:41
Valaki nem akarja, hogy nálunk nyilvános legyen az ügynök múlt. Nem is tudom, hogy ki és miért.
egysegelem
2013. november 04. 11:35
Ha az emberek tisztaban voltak az illeto multjaval, es nincs okom megkerdojelezni, hogy ez igy van, es ezek utan ra szavaztak akkor ra szavaztak, es senki, ismetlen senki nem irhatja ezt felul.
egysegelem
2013. november 04. 11:35
A lusztracio a demokracia megcsufolasa. Itt egy valasztas az emberek dontottek, erre jon valaki aki azt mondja, ez engem nem erdekel, es sajat magam uj szabalyokat es koraltokat allitok fel es az alapjan dontok. Nonszensz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!