Elégedetlenek a csehek a részeges államfőjükkel

2013. június 12. 09:23

Elégedetlen Miloš Zeman államfő eddigi munkájával a csehek mintegy fele, az elégedettek aránya ennél valamivel alacsonyabb – derült ki abból a felmérésből, amelyet a Zeman hivatalba lépésétől eltelt száz nap alkalmával készített a STEM/MARK közvélemény-kutató intézet.

2013. június 12. 09:23

A közszolgálati Cseh Televízió által szerdán közzétett országos felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 49 százaléka elégedetlen a márciusban hivatalába lépett új köztársasági elnök eddigi tevékenységével, míg az elégedettek aránya 47 százalék. Négy százalék nem válaszolt a kérdésekre. Az egytől ötig terjedő skálán – ahol az egyes számított a legjobbnak – Zeman nem kapott jobb jegyet kettesnél. A legjobb értékelést – átlag 2,65 – Zeman az elnöki jogkörök használatáért kapta, a legrosszabbat – átlag 3,27 – a nyilvánosság előtti fellépéseiért.

Az ügynökség azt is megkérdezte, mi a véleménye az embereknek: ittas volt-e Zeman, amikor május elején a cseh koronázási ékszerek kamrájának megnyitásakor dülöngélt és olykor zavarosan beszélt? Az elnöki hivatal az esetet akkor azzal magyarázta, hogy az államfő lázas volt és vírus támadta meg. A megkérdezettek 75 százaléka ennek ellenére úgy gondolja, hogy a hivatalos magyarázat nem hiteles, és Zeman a televízió által egyenesben közvetített eseményen egyszerűen ittas volt.

Az államfő kedd este a közszolgálati hírtelevízió Hyde Park című műsorában ismételten tagadta, hogy ittas lett volna. „Nem haragudhatok azért, hogy aki csak a felvételt látta, azt hiszi, hogy be voltam rúgva” – jegyezte meg Zeman. „A valóság azonban egészen más. Egyrészt 39,2 fokos lázam volt, másrészt a kincseskamrába 90 gótikus csigalépcsőfok vezet lefelé, mégpedig korlátok nélkül. Amikor leléptem a lépcsőkről, az influenzához a fáradtság is hozzájárult – magyarázta Zeman, miért kellett a falhoz támaszkodnia a kamrába való belépéskor.

Az elnök ugyanakkor azt mondta: az alkohol fogyasztása megszokott, normális dolog, mint ahogy az is normális, hogy az ember nem rúg be. Szokásához híven az államfő most is kiszínesítette a témát. „Adolf Hitler nem ivott, nem dohányzott és vegetariánus volt, de a háborút mégis elveszítette. Winston Churchill naponta megivott egy üveg whiskyt, három üveg pezsgőt és elszívott nyolc szivart, de a háborút megnyerte” – fejtette ki a televízióban Zeman.

Minden fenntartás ellenére a csehek 60 százaléka azt szeretné, ha Zeman kitöltené ötéves megbízatási időszakát. Negyven százalék ellenkező véleményt fogalmazott meg – derült ki a felmérésből.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2013. június 12. 12:22
Telhetetlen banda. Igaz, sokkal jobban is berúghatott volna a Zeman, az szórakoztatóbb lett volna, ha mondjuk ráesik a koronázási ékszerekre, vagy estében elgáncsolja a cseh egyházfőt. Ezeknek a cseheknek semmi se elég!
sellafield1957
2013. június 12. 10:16
legalább a nemzeti védőitalt hitelesen reklámozza, ezzel már magasan veri bármelyik magyar államfőt pl pali bácsi mit reklámoz : hejyesírást ? vagy a fidesz pofátlanságot (ami amúgy is nyilvánvaló mert napról napra nyilvánvalóvá teszik)
packó_
2013. június 12. 10:10
Tiltakozom az elnök úr emberi jogainak korlátozásának a próbálkozásának kísérlete miatt! Amnéziás Interlakoholisták Szövetsége :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!