Valóban fekete volt Kleopátra? És román volt Hunyadi Mátyás?

2023. április 20. 17:32

Holnap alakítsa Tamás bátyát Jackie Chan. Vagy Monica Bellucci.

2023. április 20. 17:32
null
Szántai János

„Nem akartam írni arról, hogy a Netflix belengette saját gyártású doku-drámasorozata második részének bemutatóját, benne a feketének kikiáltott Kleopátrával. Elsősorban azért nem, mert szinte hetente előkerül egy-egy hasonló téma, felrobban a közvélemény, mindenki mondja a magáét, aztán megy az élet tovább. Viszont a minden-szinten-korrektség filmes zászlóshajója által piacra dobott trélerben akadt egy mondat, amire felkaptam a fejem. (...)

Nem akarok végigzongorázni a különböző internetes fórumokon leírt, elmondott ki- és beszólásokon. Csak egy valóban szakértő, Záhi Havássz egyiptomi régész és egyiptológus (hogy művelődési miniszterhelyettes, sőt, kis ideig miniszter is volt, annyira nem releváns) hozzászólását említeném, aki szerint a Netflix doku-drámája teljesen hamis. A fekete (afrikai) civilizációnak az adott korszakban semmi köze nincs az egyiptomihoz. Az igaz, hogy Egyiptomot valóban uralták fekete afrikai, közelebbről núbiai származású vezetők, mégpedig a XV. dinasztia idején. És ennyi. (...)

Holnap alakítsa Tamás bátyát Jackie Chan. Vagy Monica Bellucci. Vagy a Metro-Goldwyn-Meyer aktuális oroszlánja. Viccelek, persze, de hát a művészet szabadsága lehet bármilyen vicces, akkor is szent, nem igaz? A történelem átírása viszont komoly dolog. Megkockáztatom: bűn. Tudjuk, megtörtént jó párszor. És igen komoly, adott esetben milliók halálát eredményező módon.”

Nyitókép: Youtube

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friciii
2023. április 23. 16:07
Az Othellót kéne eljátszani úgy, hogy a fekete főszereplő fehér mindenki más meg fekete..... A haladárok őrjöngenének én meg röhögnék! Rajtuk!
Obsitos Technikus
2023. április 21. 16:32
Martin Luther Kinget meg alakítsa valami kis keszegvállú szőke norvég színész :-)
states
2023. április 21. 13:13
Az egész internáci világ hülyét csinál magából, ami azért nem baj, mert Magyarország egy sziget, egy menedékhely, ahol a normalitás az úr, és az így is marad, mert a mi internáciainkból, komcsiainkból nem kérnek a választók soha többet.
Hyazinth
2023. április 21. 11:00
Monica jó lesz, persze, minél kevesebb ruhában...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!