A mélység titkai – Háború, közelről

2022. április 26. 20:01

Mélységi hadműveletek, villámháború, állásháború és minden, ami közöttük van – most bevezetjük olvasóinkat a 21. századi szárazföldi hadviselés rejtelmeibe! Folytatódik „Háború, közelről” cikksorozatunk.

2022. április 26. 20:01
null

Folytatódik biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész szerzőnk, Somkuti Bálint Háború, közelről cikksorozata az ukrajnai háború legfontosabb, legérdekesebb aspektusairól és tanulságairól. 

***

Bár a bevezetés kissé ijesztő lehet, nem egy akadémiai székfoglaló következik. Elsődleges célom az elkövetkező hetekben Kelet-Ukrajnában várható hadműveletekre jellemző keretek bemutatása, amelyek a hírek szerint már meg is kezdődtek.

Kezdjük is egy rövid történelmi áttekintéssel!

A hadtörténelmet végigkíséri a kard és a pajzs, azaz a védelem és a támadás vetélkedése.

Az ipari háborúk kora a védelmet erősítette meg elsősorban; a korábban közel két évszázadig használt elöltöltős, kovás puskákat felváltó hátultöltő, gyútűs kézifegyverek tűzgyorsasága elavulttá tette a gyalogsági szuronyrohamokat. Ennek nyomán már az amerikai polgárháborúban megjelentek a 18. századi ostromművekre hasonlító, jellemzően kiásott földből készített állások, amelyek jelentősen csökkentették ezen fegyverek hatékonyságát. Fenti védművek a szintén hátultöltő, lapos röppályájú acélágyúkat használó tüzérség ellen is megfelelőnek bizonyultak. A géppuskák megjelenése csak tovább erősítette a védelmet, ahogy azt az I. világháború első éveire jellemző állás (és nem álló!) háborújának vérbe fulladt tömegrohamai is mutatják.

Felmerül a kérdés, mi köze ezeknek a több mint százéves tapasztalatoknak a jelenlegi háborúhoz?

Nos, a Donyecki és a Luhanszki „népköztársaság”, valamint az ukrán hadsereg is kiépített egy-egy ilyen egymással párhuzamos, zegzugos árkokból és támpontokból álló, több védelmi vonalat tartalmazó állásrendszert. 

Folytatva a hadelméleti fejlődés rövid bemutatását, már az első világégés végén megjelent az a módszertan, amely lehetővé tette a gyalogosság számára nehezen leküzdhető, mélységben tagolt, kiépített állások áttörését.

Ehhez azonban szükség volt két újításra: a harckocsira és a bombázóra.

Ezen új eszközök tömeges bevetésével létrejött az úgynevezett összhaderőnemi hadművelet, azaz a fiatal légierő által a levegőből támogatott szárazföldi támadás, amely képes volt áttörni még a mély védelmet is.

Ezzel a harceljárással ismét a támadás került fölénybe. Nem véletlen, hogy az I. világháború után a két kitaszított állam, Németország és Szovjetunió között létrejött rapallói szerződés nyomán meginduló közös katonai fejlesztések fő iránya a harckocsi és a repülőgép fejlesztése volt. Ezzel párhuzamosan mindkét államban megkezdődtek az új eszközök leghatékonyabb felhasználásával kapcsolatos elméleti kutatások is, amelyek eredményeképpen megszületett a német blitzkrieg, és a hasonló felfogású szovjet mélységi művelet koncepciója.

Szakítva a korábbi, az ellenség megsemmisítésére irányuló szándékkal, mindkét elképzelés az ellenfél harci képességét igyekezett összezúzni. Akár az utánpótlás és a kommunikációs vonalak elvágásával,

akár a hátulról, oldalról érkező támadással a morál, a harci kedv összeroppantásával.

Ehhez természetesen helyi harckocsi-, tüzérségi és légi fölényre van szükség, és nem árt, ha az elfoglalt terület megtartására páncélozott szállítójárművekben utazó gyalogság is rendelkezésre áll megfelelő számban. A fenti célkitűzésekkel, a védelem mélységébe végrehajtott támadást nevezte el egy olasz újságíró 1940-ben blitzkriegnek, amely megnevezés végül széles körben elterjedté vált. A szovjet mélységi művelet talán legfontosabb eltérése a blitzkrieghez képest, hogy a bekerítés célja mindig két gyűrű, egy belső és egy külső létrehozása volt. Így a korábbi cikkben említett 1945-ös budai kitörés belső gyűrűn átjutó kis számú résztvevőinek jelentős része végül a külsőn akadt fent. 

A háború április 26-ai állása (Liveuamap)

 

Rátérve a folyamatban lévő ukrajnai műveletekre: a már említett Donyeck-Luhanszk megyékben nyolc év alatt kiépített, megerősített állások áttörése a kiegyenlített helyi erőviszonyok fényében, valamint a műholdak mindent látó szeme előtt kifejezetten nehéznek, ha nem egyenesen lehetetlennek tűnik.

Bár az is igaz, hogy

ugyanezek az állások nemcsak védik az ukrán fegyveres erőket,

hanem mozgási szabadságukat is erősen korlátozzák.

Ezzel az ukránok mintegy felkínálták a – szakszóval hadműveleti szempontból nyitott – kevésbé védett északi és déli szárnyaikat. Ráadásul a kevésbé sebezhető védelmi állások felvétele, amely terület feladásával járna, a politikai vezetés kinyilvánított szándéka miatt szóba sem jöhet.

A fentiek miatt az ukrán szárazföldi erők létszám szempontjából legerősebb csoportosítása egyértelműen kockázatos helyzetben van. Bár a mélységi művelet egyik kulcsfontosságú eleme a meglepetés, amely a már említett műholdak miatt nem kivitelezhető,

mert a bekerítés esélye miatt már így is veszélyes a védők helyzete.

Várhatóan az orosz fegyveres erők egy klasszikus bekerítéssel fognak próbálkozni. A hírek szerint elsősorban északról megindult támadásra az elmúlt hetekben volt idejük felkészülni – igaz az ukrán erőknek is. A légi fölény egyértelműen a támadó oldalán van, és nagy valószínűséggel a tüzérségi is. Fenti két tényező a részben nyílt területen megvívott ütközetekben, jelentős mértékben az agresszor javára billenti a mérleg nyelvét. 

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy az előttünk álló hetek, hónapok döntő jelentőségűek lesznek. Az eddig kitűnően harcoló ukrán erők legerősebb csoportosításának sorsa jelentős befolyással lesz a háború végkifejletére. 

 

Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. április 27. 07:20
NOCSAK MIRE DERÜLT FÉNY! Blinken Rand Paul republikánus szenátor kérdésére válaszolt, aki azzal vádolta meg Joe Biden amerikai elnököt, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása mellett kardoskodva hozzájárult Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az Ukrajna lerohanásával kapcsolatos döntéséhez. Az amerikai külügyminiszter szerint azonban már az invázió február 24-i kezdete előtt Oroszországgal tárgyalva világos volt, hogy Vlagyimir Putyinnak a NATO-csatlakozással kapcsolatos bírálatai csak ürügyül szolgáltak. „Megpróbáltunk komolyan tárgyalni ezekről a kérdésekről” – mondta Blinken. „Nagyon világos volt Putyin elnök saját szavai alapján, hogy ez nem Ukrajna esetleges NATO-csatlakozásáról szólt, hanem ő mindig abban a hitben volt, hogy Ukrajna nem érdemli meg, hogy szuverén és független állam legyen” – tette hozzá.
stug
2022. április 27. 07:07
Tehát a Vörös Hadsereg az előző évszázadból áthozott mentalitásával harcol Ukrajnában. Ez eddig is nyilvánvaló volt.
Tóth Zoltán
2022. április 27. 05:43
Vajon honnan idézek? "Ogilvy elvtárs már hároméves korában csak dobbal, játék géppisztollyal és helikoptermodellel volt hajlandó játszani. Hat éves volt, amikor - a szokottnál egy évvel korábban, mert kivételesen megengedték neki - belépett a Kémek közé, s kilencéves korára őrsvezető lett. Tizennégy éves korában feljelentette nagybátyját a Gondolatrendőrségnél, miután kihallgatott egy beszélgetést, amelyben véleménye szerint bűnös tendenciák voltak. Tizenhét éves korában az Ifjúsági Nemiségellenes Szövetség kerületi szervezője lett. Tizenkilenc éves korában egy kézigránátot tervezett, amelyet a Béke-minisztérium el is fogadott, miután kipróbálása alkalmával harmincegy eurázsiai foglyot pusztított el egy csapásra. Huszonhárom éves korában hősi halált halt. Ellenséges harci gépek vették üldözőbe, mikor az Indiai-óceán fölött repült fontos levelekkel; nehezéknek testére kötötte géppuskáját, és a helikopterből a tengerbe vetette magát levelestül, mindenestül - olyan halála volt, mondotta Nagy Testvér, hogy lehetetlen irigység nélkül gondolni rá. Nagy Testvér hozzáfűzött még néhány megjegyzést Ogilvy elvtárs tiszta életéről és egyenes lelkűségéről. Megtartóztatta magát az alkoholtól, és egyáltalán nem dohányzott, a tornateremben töltött napi egy órán kívül más szórakozása nem volt, s nőtlenségi fogadalmat tett, mert úgy vélte, hogy a házasság és a család gondja nem egyeztethető össze a napi huszonnégy órás kötelességteljesítéssel. Az Angszoc alaptételein kívül más beszédtárgyat nem ismert, s életének célja az eurázsiai ellenség megsemmisítése s a kémek, szabotőrök, gondolatbűnözők és általában az árulók leleplezése volt. A HÁBORÚ: BÉKE A SZABADSÁG: SZOLGASÁG A TUDATLANSÁG: ERŐ"
Tóth Zoltán
2022. április 27. 05:37
Ugyan miért ne tekinthetnénk a rendszeresen jövendőlt III. világháborút már megkezdetnek, és miért ne nevezhetnénk azt akár "hibrid/proxy-világháborúnak"? Amúgy pedig, vajon honnan idézek? "- Masina! - üvöltötte. - Vigyázat, tatuskám! Mindjárt pukkan! Hasra! „Masiná”-nak a rakétabombákat csúfolták valamiért a prolik. Winston rögtön hasra vetette magát. A prolik majdnem mindig eltalálták, hogy rakétabomba közeledik. Mintha valamiféle ösztön súgta volna meg nekik néhány másodperccel előbb, hiszen a rakéták valószínűleg gyorsabban száguldottak, mint a hang. Winston a fejére szorította két karját. Akkora dörrenés hallatszott, hogy szinte megmozdult a kövezet: csillogó tárgyak záporoztak a hátára. Mikor feltápászkodott, észrevette, hogy egy közeli ablak üvegtörmeléke borította el. Továbbment. A bomba kétszáz méterrel feljebb egy egész háztömböt elpusztított. Fekete füstbokréta terjengett az égen, alatta vakolatporfelleg, amelyben már nagy tömeg gyűlt össze a romok körül. Winston közelében egy kis vakolatcsomó hevert a járdán, s a közepéből csillogó vörös csík folydogált. Mikor közelebb ment hozzá, látta, hogy egy törzsétől elvált emberi kéz hever ott. A vérző felülettől eltekintve, a kéz olyan tökéletesen fehér volt, mint egy gipszöntvény. Berúgta a kezet a csatornába, aztán, hogy elkerülje a tömeget, betért egy jobb felé nyíló mellékutcába. Három-négy perc múlva kijutott a bomba sújtotta területről, s ott már úgy folyt a piszkos, zsúfolt utcákon az élet, mintha mi sem történt volna. A HÁBORÚ: BÉKE A SZABADSÁG: SZOLGASÁG A TUDATLANSÁG: ERŐ"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!