Elhunyt Bartók Péter, Bartók Béla kisebbik fia

2020. december 11. 15:57

A tájékoztatás szerint Bartók Pétert életének 97. évében, december 7-én érte a halál.

2020. december 11. 15:57
null

Bartók Péter 1924. július 31-én Budapesten született, és a háború alatt kalandos körülmények közt hagyta el az országot. Ezt követően az amerikai haditengerészetnél szolgált, majd Floridában telepedett le. Bartók Péter a Bartók Records tulajdonosaként számos Bartók-mű revideált kiadásával, valamint hasonmás kiadásával járult hozzá édesapja életművének gondozásához.

„1933-ban kisfiam, Péter nagyon kért, taníttassuk zongorázni. Gondoltam egy nagyot és merészet – és magam fogtam hozzá ehhez a számomra kissé szokatlan feladathoz. Ének- és technikai gyakorlatokon kívül csakis Mikrokozmosz-muzsikát kapott a gyerek; remélem, hasznára vált, de azt is bevallhatom, hogy én is sokat tanultam ebből a kísérletből…” – mondta Bartók Béla egy, a Magyar Nemzet számára adott nyilatkozatában. Egészen 16 éves koráig tanította zongorázni Pétert, aki később hangmérnökként dolgozott. Édesapja neki ajánlotta a Mikrokozmosz második kötetét. 

„Apám” című könyve is pótolhatatlan értékű információkat nyújt a Bartók család életéről, édesapja zeneszerzői és népzenekutatói munkájáról, a Mikrokozmosz-sorozat keletkezéséről, a család mindennapjairól.

„Amikor a kéziratok a birtokomba kerültek, úgy döntöttem, hogy javított kiadásokat készítek, mert emlékeztem, mennyit panaszkodott apám a nyomtatott kiadványokba került hibákra. Először arra számítottam, hogy megtalálom az első kiadásokat, bennük apám piros tintás javításaival. De ezekből kevés került elő. Hangjegyenként kell összehasonlítanunk a nyomtatott változatot a kézirattal, odafigyelve minden apró részletre. Kétség esetén, például ha az egyik kéziratban valami egyféleképpen szerepel, a másikban kis eltéréssel, és nem világos, mi volt a végső szándék, nekünk kell választanunk. Elemezzük, hogyan jöhetett létre az eltérés, és mi lehetett apám utolsó akarata” – számolt be még 2006-ben a Múlt-Kornak Bartók Péter. 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eresgé
2020. december 11. 19:35
a mikrokozmosz felért egy kiképzőtáborral :D A gyermekeknek kellemes
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!