Nem örül Lázár a Matolcsy-ügynek

2016. április 28. 22:40

Több mint két és fél órán át tájékoztatta a sajtót Lázár János a parlamentben csütörtök délután, s a kancelláriaminiszter a Mandiner kérdéseire is válaszolt. Igaz, nem mindre érdemben: nem árulta el, mennyit fizettek a Spéder-érdekeltségek a Magyar Posta házi pénzszállítójaként működő cég részvényeiért, s miért mondott le a posta az irányítási jogról – ezzel pedig az árképzésre gyakorolt hatásáról is – az évi ötmilliárdos bevételt produkáló cégben. Lázár leeszetlenezte Gyurcsányt, de nem örül Matolcsy ügyeinek sem.

2016. április 28. 22:40
Stumpf András

Több mint két és fél órán át ültünk a kormányinfón csütörtök délután, ahol Lázár János szokás szerint ismertette a kormány terveit, majd egy óra után újságírói kérdésekre – köztük a mieinkre – válaszolt. A kancelláriaminiszter megélhetési rezsicsökkentést (értsd: alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése) jelentett be, meg még sok mindent, amiről már beszámoltunk itt, jöjjenek tehát a politikai ínyencségek, majd a Mandiner kérdéseire adott válaszok.

Elment Gyurcsány esze. Reméljük, nem örökre.

Ezt mondta Lázár a budai vár felújításával kapcsolatban. Feldézte ugyanis, hogy Gyurcsányék 2004-ben határozatot hoztak arról, hogy visszaépítenek és állami funkcióval töltenek fel épületeket a várban, sőt, 9 milliárd forintot el is különítettek erre. Lázár szerint a mostani kormány csupán Gyurcsányék határozatát hajtja végre, amely jó határozat, mert... és itt jött a fenti idézet. Lázár aztán reményét fejezte ki, hogy Gyurcsány jelenlegi állapota csak időleges és „nem örökre” ment el onnan az ész. Lázár azt is reméli, Gyurcsány támogatni fogja saját határozatát. 

Az Index hazudik. Még ma kérjenek elnézést.

Ez azóta már meg is történt, az Index helyreigazított. Orbán Gáspár ügyéről van szó, akiről a portál azt írta: a TEK menekítette haza Afrikából. Lázár ezt egyértelműen cáfolta, azt mondta, semmilyen állami szervnek semmi köze nem volt Orbán Gáspár utazásához, aki „a saját lábán” jött haza. (Azt nem tudhatjuk pontosan, hogy a “saját láb” emlegetése egy Orbán-gyerek esetében üzenet volt-e a miniszter részéről, de tippünk szerint semmi esetre sem, csak véletlen egybeesés.)

Nem örülök. Ezzel nagyjából elmondtam a véleményem.

Kerülgette, kerülgette Lázár a legforróbb kását, de a végén csak kibökte. Természetesen Matolcsy Györgyről, a Magyar Nemzeti Bankról, annak is titkolt közpénzköltéseiről van szó, amelyeket a jegybank alapítványain keresztül valósított meg. Lázár először kiemelte, milyen jó jegybankelnök Matolcsy, meg hogy a stabilitás, a kamatcsökkentés, a devizahiteles-mentés példás. Amúgy is, a jegybank független, nem beszélhet bele a kormány, mit tesz és mit nem. Többen felvetették, hogy biztosan van azért Lázárnak magánvéleménye arról, hogy saját könyve kiadására, meg rokonainak juttat közpénzt a jegybankelnök. „Van. De a kormány tagja vagyok. A kormányzás meg nem vélemény-műfaj, hanem tényműfaj. Meghívom egy kávéra és majd akkor elmondom a véleményem.” Először ennyi volt, aztán azért csak kijött, hogy „nem kellemes ügy”, sőt azt is, hogy nem csak személyesen Lázárnak, hanem „a mi politikai családunknak” kellemetlen.  Meg hogy nem örül, és ezzel el is mondta a véleményét a fent említett ügyekről. 

Mennyit fizettek Spéderék a Posta-cégért? Nem titok, de válasz nincs.

Két óra után csak ránk került a sor, úgyhogy egy a sajtóban elsikkadt, ám annál érdekesebb ügyről kérdeztük a postát is felügyelő minisztert. Az állami többségi tulajdonban lévő Magyar Posta házi pénzszállító cégének felét ugyanis pályázat nélkül privatizálták. Az MPT Security Zrt. 10 százalékát a Spéder Zoltán nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó FHB Jelzálogbank Nyrt.-nek adták el, 40 százalékát meg a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-nek, amelynek 41,89 százaléka szintén a Spéder-féle FHB Jelzálogbankhoz tartozik.

Évi ötmilliárdos bevételű cégről van szó, amelynek viszont a Posta lemondott az irányítási jogáról is (miközben pótbefizetési kötelezettésget viszont vállalt gond esetére), tehát az árképzésre sincs ráhatása a továbbiakban. Plusz csak Spéderék engedélyével értékesíthet további részvényt, s mondanunk sem kell: elővásárlási jogot is kaptak a vevők. 

S hogy ez így miért éri meg az államnak?

„Azért érte meg, mert az a cél, hogy a Posta pénzszállító cége másokat is kiszolgáljon.” Lázár szerint a posta versenypiaci pozíciói megváltoztak. Miközben 30 000 embert foglalkoztat, minden magyar háztartást kiszolgál, nyereségesnek kell lennie, tehát bevételekre van szükség. 

Ez még nem zárta volna ki a pályáztatást – vetettük fel, amit Lázár azzal ütött el: itt kereszttulajdonlások vannak. Az állam és Spéder tehát közös vállalatot hozott létre, amivel utóbbi is jól jár, az igaz, de az állam is. 

S hogy titok-e, mégis mennyit fizettek a vevők a cég részvényeiért? „Nincs semmi titok” – mondta Lázár, de az összeget nem kötötte az orrunkra. Megígérte ugyanakkor, hogy elő fogják keresni és meginvitálta a Mandinert a Postához, ahol megmutatja a vonatkozó dokumentumokat. Ez után reményét fejezte ki, hogy nem a külföldi Erste Bankot siratjuk, amelyet kitettek a Postáról, hogy magyar bankokkal közösködjenek inkább. Ha válaszoltunk volna, azt mondtuk volna: nem. De inkább kérdeztünk.

Kell a migráns, nem kell a migráns...

Azt kérdeztük: egyetért-e a kormány azzal, hogy migránsokra van szükség a magyar munkaerőpiacon, főként a szakképzett és szakképzetlen fizikai, valamint a felsőfokú szellemi tevékenységeknél? Határozott nem volt a válasz. Csakhogy ezt a megállapítást, már hogy kellenek migránsok ilyen területekre, az Orbán-kormány Migrációs Stratégiájából idéztük, amelyet 2013-ban fogadtak el és azóta is érvényben van. Mindez azért is aktuális, mert a Fidesz örömmel emlegeti fel a Gyurcsány-kormány 2007-es stratégiáját, úgy mégpedig, hogy annak már akkor terve volt a bevándoroltatásra – miközben a saját stratégiája is ez volt még három éve. (Erről itt írtunk.) 

Kovács Zoltán kormányszóvivő ekkor arra utalt, hogy a Kárpát-medencéből való betelepítésre gondoltak, csakhogy a stratégiájukban nem erről van szó: eltérő kultúrák közötti együttélésről annál inkább – márpedig a határon túli magyaroknak aligha tér el a kultúrája a belmagyarokétól. A kormány teljes irányváltásának újabb magyarázatával ekkor Lázár próbálkozott: az ilyen stratégiák, mint a három évvel ezelőtti is, sokszor automatikus átvételek, sorvezetők alapján, európai dokumentumokból. Ez is ilyen volt? - kérdeztük. „Azt hiszem, igen.”

Lényeg persze, hogy ma már nem értenek vele egyet, csak azzal, hogy ha tényleg kell a munkaerőpiacra ember, akkor a Kárpát-medencéből érkezzen. 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2016. április 29. 11:42
A dakota vajda beküldte Matolcsyt a Nemzeti Bankba. -Figyelj! Vigyél szívlapátot is! Ott halomban van a pénz. Ha bent vagy, a hátsó ablakon lapátold ki, a dohányt! Majd odaküldöm az embereimet. Meglátod jó lesz! Szólhatsz az asszonynak, meg a rokonoknak is! És úgy is lett, annyi eltéréssel, hogy Gyuri nem tud lapátolni, ezért szerzett egy targoncát. (Ebből is látszik, milyen zseniális pénzügyi szakember.) Aztán Gyuri targoncázni kezdett. A FIDESZ MAFFIA meg rácsapott a koncra és jutott Matolcsy rokonainak, haverjainak is. Itt a vége … Nem! Még nincs vége… --------------------------------------------------------------------------------------------------- „Jól járt a Matolcsy György unokatestvérének érdekeltségébe tartozó BanKonzult Kft. is. A Szemerey Tamáshoz köthető cégtől öt alapítvány is megrendelte ugyanazt a Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek című elemzést nyomtatott formában, havonta 750 ezer forintért. Jutott megbízás a szintén Szemerey érdekeltségébe tartozó NHB Növekedési Hitel Bank Zrt.-nek is. A pénzintézettel többször kötöttek hatmilliárd forint értékű betétszerződést. De több százmillió forinttal támogatták meg a VS.hu, valamint az Origo.hu portált is kiadó New Wave-cégcsoportot is, amellyel kapcsolatban többször felmerült Matolcsy rokonának neve. Feltűnik a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány megbízásai között 5,2 milliós nettó összeggel az Elios Zrt. is, amelynek egy budai, I. kerületi villaépület díszkivilágításának munkáiban kellett részt vennie. A cég Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a korábbi érdekeltsége. Busás fizetségért dolgozott az alapítványoknak a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda is: az adatok szerint az igazságügyi miniszter irodája több alapítvány esetében is 55 ezer forintos nettó óradíjért látta el a képviseletet. Összesen több mint 3,5 milliárd forint jutott a Magyar Építő Zrt.-nek, amely Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester barátjához köthető. Számos esetben szerepelnek a listákon az MNB-alapítványok által támogatott magánszemélyek: előfordul, hogy havi egymilliós megbízási szerződéssel vannak a listán, de konkrét neveket nem említenek. Kiderült az is, hogy az egyik jegybanki alapítvány esetenként 20-30 millió forintból szervezett zártkörű előadásokat. Erre összesen több mint 200 millió forint ment el. A rendezvényszervezésre és az előadók meghívására a jegybankelnökhöz és az alapítványokhoz más szálakon is kötődő cégek kaptak megrendeléseket. Az MNB alapítványaiban figyelemre méltó neveket lehet találni. A Pallas Athéné alapítványokban helyet kapott például Polt-Paláshty Mariann, aki nem más, mint Polt Péter legfőbb ügyész felesége. Ő három felügyelőbizottságban is tag. Az egyik alapítvány igazgatója Szemerey Gabriella, aki Matolcsy György rokona. Továbbá a jegybankelnök egyik legfőbb bizalmasa, Nagy Róza – aki a Nemzetgazdasági Minisztériumban is Matolcsy mellett volt – az egyik kuratórium elnöke, kettőben pedig tag.” https://kuruc.info/r/2/158034/
Tintamin
2016. április 29. 11:33
Nem örülsz, bazmeg????????????????? NEM ÖRÜLSZ?????? Hát szakadjálmeg, te majom, azonnal sittre kell vágni az egész csürhét, amelyik ellopja a teljes magyar felsőoktatás költségvetésének másfélszeresét, te istenbarma! A GDP százalékában mérhető, amennyit loptok, ti férgek! Pont az innovációt és az ország fejlődését teszitek zsebre, miközben még az oktatást is kinyírjátok, ti gerinctelen seggváladékok!
Onurisz
2016. április 29. 09:15
Lázár Jánosnak sok erkölcsi alapja nincs kioktatni Matolcsyt a politikai pártcsaládnak okozott kárról, mert annál nagyobbat, mint amit ő okozott a norvég alap szétosztása ügyében, aligha lehet okozni. Ráadásul a fő felelősség a kormányé, illetve az országgyűlésé, mert már rég le kellett volna szabályozni, hogyan használhatja az MNB a nyereségét. Az MNB tulajdonosa ugyanis az állam, ezért joga van törvénybe foglalni az irányelveket. A migráns kérdésről pedig csak annyit, hogy három évvel ezelőtt egészen más volt a helyzet, nem fenyegetett tömeges muszlim áttelepülés és áttelepítés Európába. Egyébként elbírna 1-2 százalék muszlimot is az ország, ha mi válogathatnánk meg, hogy ki jöhet, és olyanok telepednének meg akik azonnal dolgozni és vállalkozni akarnak és nem ingyenélni, s nem kellene őket kiképezni arról, hogyan kell itt bánni a nőkkel. Vannak is már itt iszlám hitű vállalkozók, orvosok, mérnökök szép számmal, nincs is ezzel baj. Azzal van baj, hogy ha a három évvel ezelőtti elvet érvényben hagynánk, akkor a nyakunkba pakolnának a németek válogatott analfabéta ficki-ficki mozlimokat, s kezdhetnénk is mindjárt azzal, hogy lakásokat, halal étkezdéket, mecseteket építünk nekik és évekig tanítjuk őket írni, olvasni és beszélni. S amennyit belőlük, annyit a cigánygyerekekből is ki lehetne hozni, sőt ugyanannyi támogatásból, amit neki adnánk meg lehetne oldani a cigányaink integrálását.
Ébresztőfilm
2016. április 29. 09:15
Tunyacsáp 2016. április 28. 22:57 Szerintem Orbán Gáspárt nyugton kellene hagyni! Az is lehet hogy tudja, az apja a pokolra fog jutni és őérte imádkozik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!