Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Megemlékezés Bethlen sírjánál

2010. október 29. 17:46

A moszkvai magyar levéltári intézet szervezett megemlékezést Bethlen István sírjánál. A politikai represszió áldozatainak emléknapján a GULAG-táborok áldozataira is emlékeztek.

2010. október 29. 17:46

A moszkvai magyar levéltári intézet kezdeményezésére tartottak megemlékezést Moszkvában Bethlen István sírjánál pénteken, a politikai repressziók áldozatainak emléknapján. A Donszkoj kolostorban a résztvevők az ártatlanul meghurcolt és kivégzett politikusnak, illetve a GULAG-táborokban meghalt emberek millióinak is emléket állítottak.

Bethlen István a harmincas években fellépett a radikális jobboldallal szemben, tiltakozott a zsidótörvények miatt, a politikai realizmus képviselője volt. A „nagy konszolidátort” 1945-ben hurcolták el a Szovjetunióba. Sztálin 1946-ban hajlandó lett volna tárgyalni a kisgazda magyar vezetéssel a sorsáról, ám Nagy Ferenc miniszterelnök állítólag a következőket mondta: „Nem bánjuk, ha nem jön haza, jobb lenne, ha inkább hadifogoly munkások és parasztok jönnének”.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!