Magyar terrorelhárítók indultak Szudánba

2010. október 08. 18:38

Darfúrba utaztak a Terrorelhárító Központ munkatársai, hogy részt vegyenek az elrabolt magyar állampolgár felkutatásában - közölte Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A Külügyminisztérium megerősítette: felvették a kapcsolatot a helyi szervekkel, és mindent megtesznek az áldozat érdekében.

2010. október 08. 18:38

Szudánba utazott a magyar Terrorelhárítási Központ néhány munkatársa, hogy részt vegyen az elrabolt magyar állampolgár utáni kutatásban - tájékoztatott a miniszterelnök szóvivője péntek délután. A Szíjjártó Péter által kiadott közlemény szerint a Terrorelhárítási Központ vezetője meghozta az ilyenkor szükséges intézkedéseket és döntéseket, a külföldi társszervezetekkel pedig megkezdte az együttműködést.

A Külügyminisztérium pénteken erősítette meg, hogy október 7-én egy rablótámadásban a szudáni El-Faser városában elrabolták a világszervezet darfúri békefenntartó missziójának magyar nemzetiségű tagját, aki egyéni munkavállalóként szolgál a misszióban. Az FN.hu értesülései szerint az áldozat Papp István nyugalmazott alezredes, aki gyermekkatonák lefegyverzésével foglalkozott a nyugat-szudáni tartományban.

A tárca közleménye szerint Magyarország kairói nagykövetsége, illetve a magyar kormány és az illetékes hatóságok is felvették a kapcsolatot a helyi szervekkel, és mindent megtesznek azért, hogy a magyar állampolgár minél előbb épségben kiszabaduljon.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blogen
2010. október 09. 11:21
Ha egy egyszerű magyar bajba kerül nem történik semmi. Akkor se, ha nem elrabolják, csak egy repülőjegyet kellene venni neki és családjának: "A 18 éves, magyar állampolgárságú lány és a szeretetszolgálat munkatársai nem sokkal fél 4 előtt érkeztek meg Kairóból egy menetrend szerinti járattal a Ferihegyi repülőtérre. Mint azt Szenczy Sándortól, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány elnökétől a hvg.hu megtudta, a Szomáliában született lányra néhány hónapja figyeltek fel Kenyában az ENSZ munkatársai. A lánynál olyan papírok és levelek voltak, amelyek azt bizonyították, hogy magyar származású. Később kiderült, édesapja valamikor az ötvenes években hagyta el Magyarországot és a francia idegenlégióba ment. Onnan megszökött, majd Szomáliában telepedett le. A férfi 2005-ben rablógyilkosság áldozata lett, mely összefüggésben lehetett azzal, hogy fehér emberként élt a polgárháború sújtotta kelet-afrikai országban. "Szomáliában sokan azt gondolják a fehér emberekről, hogy gazdagok, de valójában a férfi és a már Szomáliában született lánya szegénységben éltek" - mondta Szenczy. Mint megtudtuk, nemcsak az édesapját, de három testvérét is meggyilkolták. A gyilkosság után a lány Szomáliában maradt, de édesanyja elmenekült, őt és néhány, még életben maradt testvéreit azóta sem látta. Néhány hónapja került Szomáliából egy kenyai menekülttáborba. Csak néhány szót tud magyarul, de több magyar város és falu nevét ismeri. Szenczy szerint a lány magyar édesapja annak idején valószínűleg azért nem tudott elmenekülni Szomáliából, mert nem volt pénze. A férfi egyik - lányánál megtalált - 2004-ben írt levelének utolsó sora egyfajta segélykiáltás: "Isten nevére kérem magukat, segítsenek, magyarok!" http://hvg.hu/itthon/20080618_kenyai_menekulttabor_magyar_lany
magnamater
2010. október 08. 22:28
Félő, hogy nemsokára a terrolelhárítók keresésére kell küldöttséget meneszteni.
valv
2010. október 08. 22:22
És mi lesz ha ott elrabolják a Terrorelhárító Központ munkatársait? Hülyék ezek a politikusok.
Karcsi75
2010. október 08. 20:14
Nincs olaj nincs demokrácia! :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!