Amikor Kun Béla kísértete járta be Európát

2022. április 27. 19:31

Így vadászott a brit elhárítás a már halott Kun Bélára 1939 és 1952 között.

2022. április 27. 19:31
null
Veszprémy László Bernát

Kun Béla észlelése Londonban – ezzel a címmel található egy 1942-es feljegyzés a brit Nemzeti Levéltárban, ahol KV 2/577-578 jelzet alatt több száz oldalon olvashatók a brit elhárítás anyagai a Tanácsköztársaság bukása után a Szovjetunióba emigrált volt kommunista diktátorról. Az egyetlen probléma a feljegyzéssel: bár Kun kivégzésének pontos dátuma máig nem ismeretes, a legóvatosabb feltételezések szerint is 1939-ben meghalt. A magyarországi kommün 1919-es bukása után Kun a Krímben megbízást teljesített a lázadó tatárok ellen, kezéhez minden bizonnyal itt is sok vér tapadt. 1921-ben Németországban kísérelt meg puccsot szervezni, s teljesített megbízatást Ausztriában és Csehszlovákiában is. Kunt 1937 júniusában tartóztatták le végül a sztálini tisztogatások alatt trockiz­mus gyanújával, egyesek szerint 1938 augusztusában, mások szerint 1939 novemberében végezték ki.

Mindez nem gátolta a brit elhárítást abban, hogy minden mendemondát összegyűjtsön Kunról, s ezeknek néha bizony hitelt is adott. 1936 nyarán úgy tudták, hogy Dél-Amerikában van. Még az év során felmerült, hogy mit tenne Nagy-Britannia, ha Kun Béla (vagy Rákosi Mátyás, aki ekkor még messze nem volt olyan meghatározó figura, hogy a neve itt szerepeljen – mégis szerepel) be akarna lépni a területére: „Őfelsége kormánya nem bírálná el pozitívan Kun belépési kérelmét.” Egy 1936. decemberi irat szerint ekkor egyébként Himler néven utazgatott Európában, kommunista kiküldetéseket teljesítve – ez még akár igaz is lehetett.

1937. júniusi információgyűjtésük szerint álhír volt, hogy Kunt kivégezték Moszkvában. A Reuters újságírója látta is Moszkvában Lenin testvérének temetésén. „Letartóztatásának alaptalan hírei bizonyos időközönként felbukkantak az utóbbi tíz évben” – idéztek egy sajtócikket. 1938 nyarán a brit elhárítás szerint cseh kommunisták felfegyverzésével foglalatoskodott Felix Loria brünni kommunista ügyvéd segít­ségével. A következő hír már 1941 nya­ráról származott: egy német rádió állítólag közölte, hogy Kun Bélát fehér ukránok kapták el, miközben repülővel akart menekülni – nem vi­lágos, honnan és hova.

A brit elhárítás minden mendemondát összegyűjtött Kunról”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!