Elkapkodott harakiri?

2020. július 29. 17:58

Zsarolás, politikai nyomásgyakorlás, bizalomvesztés – az Index-ügyet sokan sokféleképpen értelmezik. Úgy tűnik azonban, hogy leginkább egy öngerjesztő belháború pecsételte meg a magát eddig függetlenként meghatározó portál sorsát, amihez az ellenzék lelkesen asszisztált.

2020. július 29. 17:58
null

Szalai Laura írása a Mandiner hetilapban.

Az Index közel teljes csapata felmondott múlt pénteken, mi­után a lapot kiadó Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Bodolai László nem volt hajlandó visszavenni a pár nappal korábban menesztett, a lapot 2019 decembere óta vezető főszerkesztőt, Dull Szabolcsot. Bár a hazai ellenzék, a balliberális sajtó és Brüsszel is az Orbán-kormánynak tulajdonítja a történteket, érdemes áttekinteni, hogy miként alakultak az események az egyik leglátogatottabb, magát függetlenként meghatározó magyar portál háza táján.

Kiszivárgott üzleti titkok

Ezzel a tervvel szétszedhetnék az Indexet címmel jelent meg a 24.hu cikke a tervezett átalakításról június végén, amelyben belengették, hogy a tanácsadónak felkért Gerényi Gábor – az Index társalapítója, jelenleg az Azonnali társtulajdonosa – javaslatára a lap egyes rovatait önálló cégekbe szerveznék ki. Több se kellett, a portál szerkesztőségében eluralkodott a pánik, és közleményt adtak ki, amelyben jelezték: veszélybe került a működésük, ezért átállították a függetlenségüket szimbolizáló barométert a veszélyt jelző zónába.

Bodolai László (középen) hiába nyugtatta az újságírókat, hogy a portál politikai függetlensége nincs veszélyben, szinte mindenki felmondott.<br>Fotó: Index / Bődey János
Bodolai László (középen) hiába nyugtatta az újságírókat, hogy a portál politikai függetlensége nincs veszélyben, szinte mindenki felmondott.
Fotó: Index / Bődey János

Bodolai László, aki mielőtt az Indexet tulajdonló alapítvány elnöke lett, csaknem húsz éven át védte a portált ügyvédként, igyekezett csillapítani a kedélyeket, és rögtön leszögezte: az igazgatóság a Gerényi-féle koncepciót már korábban elvetette, és megkérte Pusztay András vezérigazgatót egy másik terv kidolgozására. Egyébként Gerényi is megszólalt, hangsúlyozva, hogy szerinte egy ilyen rendszerben a függetlenség nem csökkent, hanem nőtt volna. Bodolai mindenesetre világossá tette, hogy a továbbiakban Gerényi nem vesz részt tanácsadóként az igazgatóság ülésein, megszűnik vele az együttműködés, a cél pedig az, hogy olyan koncepció jöjjön létre, amely dinamikusabban és rugalmasabban tud kezelni egy pénzügyi válsághelyzetet, és az Index értékeit megőrizve biztosítja a stabil működést.

A Gerényi-terv kiszivárgása Bodolai László részéről nem maradt következmények nélkül. Az elnök kivette a lap főszerkesztőjét az igazgatóságból, mondván: felelősnek tartja Dull Szabolcsot, amiért bizalmas információk kerülhettek ki a sajtóba az igazgatóság üléséről. Bodolai egy zárt csoportban írt, múlt hétvégén kiszivárgott posztja szerint a főszerkesztővel már egy hónapja egyeztetett az igazgatósági ülés várható történéseiről, ami egy csütörtökön meg is történt, majd pénteken az alapítványvezető felhívta a főszerkesztőt, hogy a Gerényi-féle koncepció nincs napirenden. Bodolai egy vasárnapi sörözést ajánlott Dullnak, amit ő leokézott, majd ehelyett vasárnap – mint írta – a 24.hu neki címzett újságírói kérdéseiben szembesült üzleti titkokat rejtő információkkal, amelyek csak az igazgatósági ülésen hangoztak el, illetve amelyeket Bodolai személyesen Dullnak mondott el. „Ilyenért mondjuk Németországban szíjon vezetik el a volt vezetőt a rendőrök, én csak az igazgatóságból raktam ki” – kommentálta a posztban a történteket Bodolai László. Az alapítvány elnöke lapunknak elismerte a bejegyzés valódiságát. Ezt követően távozott Pusztay András vezérigazgató, a helyére Ződi Zsolt jogász érkezett – ám mindösszesen egy hétig maradt a poszton. Ő a hirtelen távozása okáról azt írta: miután megismerte az Index.hu Zrt. pénzügyi helyzetét, arra jutott, túl nagy feladat lenne számára véghez vinni 
a szükséges változtatásokat.

Dull Szabolcs, az Index menesztett főszerkesztője távozik a szerkesztőségből.<br>Fotó: REUTERS / szabó Bernadett
Dull Szabolcs, az Index menesztett főszerkesztője távozik a szerkesztőségből.
Fotó: REUTERS / szabó Bernadett

Eltérően értelmezett felmondás

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2020. július 30. 10:46
Az öntönszúrás tipikus esete.
anegy_
2020. július 29. 23:20
Az index-párt programjával indul a választási kampány! Selejtes egy társaság, még jó hogy egyben-sülve mondtak fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!