133 nap – A Tanácsköztársaság története (a teljes film)

2017. május 17. 08:41

Dicsőséges? Szégyenletes? Borsody István dokumentumfilmje a világ második proletárdiktatúrájáról, népbiztosokról, vörös terrorról és honvédő harcokról. Producer: Skrabski Fruzsina.

2017. május 17. 08:41

„Dicsőséges vagy éppen szégyenletes. A hazai történetírás nem fukarkodott a jelzőkkel, amikor a Magyar Tanácsköztársasággal foglakozott, Hetven éven át vagy csak pozitív vagy csak negatív köntösben mutatta be a 133 nap történetét. Ami 1919-ben Magyarország szétszakításával egy időben történt, az nagyban befolyásolta későbbi történelmünket. Hiába tartották életben a Tanácsköztársaságot kevesebb mint fél évig, kitörölhetetlen része lett a magyar történetírásnak. Manipulált iskolai tananyagok, hiányos történelmi feldolgozások jelentek meg könyvben és filmen. 1989-ben, a hetven évvel korábban történtek tisztázása mellékessé vált. Filmünk szándékolt célja, a Tanácsköztársaság későbbi feldolgozásának és így a megtörtént történelemhamisítás bemutatása is. Fontos tisztázni, hogy pontosan mi és miért történt 1919. március 21-e augusztus 1-e között.” – A Becsengetünk produkció történelmi dokumentumfilmje teljes hosszában az Indafilm kínálatában.

A film elkészültét az NMHH Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja támogatta.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2020. június 28. 19:03
A Magyar tanácsköztársaság egy nagyívű projekt része volt. A projekt célja, feladata: Európa szétdúlása. A felforgatott kontinens árnyékában a világ többi részét így lehetett a nyugati imperialista gyalázat érdekeit kiszolgálva felosztani egymás között, és mellesleg, az elsőrendű célt, relatíve észrevétlenül, Palesztina szétrobbantását. Magyarul: a Balfour-ígérvényt megalapozni.
liberálzöld.
2020. június 28. 19:02
Kövér őseire gondolsz?
Bokros Birka
2020. június 28. 19:02
Patkányforradalom az európai Izrael megteremtése érdekében. Kohn Béla és bőrkabátos Dunába lövetői!
Devian
2020. június 28. 19:02
Ugyanez az akol hívja magát manapság liberálisnak, meg baloldalinak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik