Zrínyi Miklós szerepébe bújtak a diákok

2017. március 29. 11:09

Lezajlott a Bonus Intra Országos Történelemverseny.

2017. március 29. 11:09

Szabó Imre, a szerbiai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákja nyerte a hetedik alkalommal megrendezett Bonus Intra Országos Történelemversenyt. A Mathias Corvinus Collegium által szervezett megmérettetés idén teljesen új köntösben várta a magyarországi és határon túli jelentkezőket. A szervezők átalakították a versenyt, amellyel megalkották Magyarország első, számítógépes stratégiai játékokhoz hasonló élményt nyújtó tudásalapú történelemversenyét.

„Egy olyan, a mai kor elvárásainak megfelelő versenyt szerettünk volna létrehozni, amely nemcsak a diákok tudására, készségeire alapoz, hanem élményt is nyújt számukra. Tavaly volt a szigetvári ostrom 450. évfordulója, ami jó apropót adott a témaválasztáshoz, hiszen korábban nem volt még olyan szimulációs játék, amely magyar témát dolgozott fel. Mindemellett vizuálisan is jól megjeleníthetőnek tartottuk a hadjáratokat, így jött az ötlet, hogy alkossuk meg Magyarország első online stratégiai játékon alapuló versenyét. Sikeresnek mondhatjuk, hiszen több mint 250 diák jelentkezett a megmérettetésre" – mondta Pap Áron, a Bonus Intra Országos Történelemverseny főszervezője.

A Mathias Corvinus Collegium diákjai által fejlesztett online stratégiai játék lényege, hogy Zrínyi Miklós szerepébe bújva kell levezényelni a téli hadjáratot. A játék során a versenyző döntheti el, hogy seregeivel melyik várat támadja meg és mennyi adót szed be, amellyel később gazdálkodni kíván. Továbbá arról is ő dönthet, hogy a pénzbevétel hány százalékát fordítja katonák ellátmányozására, valamint követküldésre, amivel támogatókat szerezhetnek az adott hadjáratokhoz. A tizenöt körös, tesztkérdéseken és stratégiai döntések meghozatalán alapuló versenyben a diákok pontokat kapnak az egyes hadjáratok után. A verseny állását a játék felületén követhetik nyomon, valamint a fenti kérdésekben hozott döntéseikről grafikon is tájékoztatja őket. A játék győztese az, aki a legtöbb pontot gyűjti a téli hadjárat során.

A középiskolásoknak egyénileg kellett helytállniuk a versenyen. A versenyzőknek az online forduló keretében január 25. és február 15. között az interneten elérhető szimulációs játékot kellett megoldaniuk, valamint öt, Zrínyi Miklós életével és munkásságával kapcsolatos kifejtős kérdésből kiindulva kellett rövid esszéket írniuk, és azokat február 19-ig elküldeniük.

A legjobb tíz középiskolás jutott tovább az online fordulóból a március 25–26-án, Budapesten megrendezett döntőbe. Míg az első napon vetélkedők zajlottak, a döntő második napján a diákok egy szabadon választott témát prezentáltak. Az előadásokban a Zrínyi család valamely tagjának egy vagy több jelentős cselekedetét, illetve azok magyar történelemre gyakorolt hatását kellett bemutatniuk. A diákok teljesítményét egy háromtagú – Pálffy Géza (történész, az MTA doktora), Rácz Árpád (a Rubicon történelmi folyóirat főszerkesztője), Száray Miklós (középiskolai tanár, számos tankönyv szerzője) –, szakértőkből álló zsűri értékelte.

A Bonus Intra Országos Történelemverseny helyezettjei:

I. helyezett: Szabó Imre (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Szerbia)
II. helyezett: Benedeczky Lehel (Paksi Vak Bottyán Gimnázium)
III. helyezett: Fárizs Mihály (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium)

A döntő valamennyi résztvevője értékes nyereményben részesült: a verseny győztese automatikusan felvételt nyert az MCC Juniorképzésébe, míg a többi résztvevő fesztiváljegyeket, történelem témájú könyveket, újságokat kapott ajándékba.

(Forrás: közlemény.)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik