Gróf Andrássy Gyula eleganciája

2017. február 17. 11:53

Idősebb Andrássy Gyula mind megjelenésé­ben, mind politikájában az eleganciát tükrözte. Küzdött a reformkor idején, küzdött a forradalom és a szabadságharc éveiben, hónapjai­ban.

2017. február 17. 11:53
Kovács Emőke
Magyar Idők

„Az utódok és a család sorsa nagyon érdekesen és sokszínűen alakult. Andrássy Tivadar örökölte meg édesapja után a tőketerebesi birtokot és a tiszadobi kastélyt. A szintén szépségéről híres gróf Zichy Eleonórával kötött házasságából négy lánygyermeke – Ilona, Borbála, Katalin és Klára – született. Andrássy Tivadar korán, 1905-ben elhunyt, ezért ifjabb Andrássy Gyula vette el Zichy Eleonórát, a négy gyermeket is ő nevelte fel. Ifjabb Andrássy Gyula szintén a politikai pályát választotta: a nemzeti liberális eszme híveként 1906 és 1910 között belügyminiszter, a háború végén külügyminiszter lett.

Idősebb Andrássy Gyula mind megjelenésé­ben, mind politikájában az eleganciát tükrözte. Küzdött a reformkor idején, küzdött a forradalom és a szabadságharc éveiben, hónapjai­ban. Az önkényuralom idején emigrált, majd csendesen, de határozottan visszatért a magyar politikai életbe. A reális kompromisszumot választotta 1867-ben. Így lett a dualista rendszer alapjainak megszilárdítója, majd külpolitikai téren egy erős, magyar állam képviselője. Öröksége nem csak a politikában hagyott nyomott.

Utódai a XX. század viszontagságai ellenére, még ha eltérő utakat is jártak be, őrizték XIX. századi, híres felmenőjük emlékét, igyekeztek hűek maradni az Andrássy névhez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gatyakorc
2017. október 01. 21:59
Andrássy nem zseni volt, hanem a Monarchia külügyminisztereként ő hozta meg azokat a borzalmasan rossz és a birodalom helyzetének teljesen téves értékelésén nyugvó döntéseket, amik a későbbi külügy megingathatatlan irányvonalát képezve az OMM elkerülhetetlen megsemmisüléséhez vezettek. Ezek pedig: -konfrontáció Oroszországgal, egy nagy keleti háború tervezése -a balkáni hódítás lázálma és a boszniai kaland -egyenrangúnak képzelt elköteleződés a német szövetség mellett Vagyis az első világháborúhoz vezető útra állította a Monarchia külügyét. Ha Andrássyn múlik, az 1873-as tőzdekrach után épp csőd szélén álló Magyarországot már 1877-78-ban háborúba vitte volna az oroszok ellen. A kiegyezésben játszott szerepe vitathatatlan, a fiatalkori alakja meg romantikus, de hogy nagy államférfi lett volna? Hát...
gatyakorc
2017. február 22. 09:45
A Gulagra hurcolt kisgazdavezér Kovács Bélából is Kádár minisztere lett volna, ha nem hal meg 58-ban, már melegítették neki a bársonyszéket ;-)
Arma Gedeon
2017. február 17. 16:37
Kűzdött a Grand Orient páholyaiban is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik