Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2017. február 17. 11:53

Idősebb Andrássy Gyula mind megjelenésé­ben, mind politikájában az eleganciát tükrözte. Küzdött a reformkor idején, küzdött a forradalom és a szabadságharc éveiben, hónapjai­ban.

„Az utódok és a család sorsa nagyon érdekesen és sokszínűen alakult. Andrássy Tivadar örökölte meg édesapja után a tőketerebesi birtokot és a tiszadobi kastélyt. A szintén szépségéről híres gróf Zichy Eleonórával kötött házasságából négy lánygyermeke – Ilona, Borbála, Katalin és Klára – született. Andrássy Tivadar korán, 1905-ben elhunyt, ezért ifjabb Andrássy Gyula vette el Zichy Eleonórát, a négy gyermeket is ő nevelte fel. Ifjabb Andrássy Gyula szintén a politikai pályát választotta: a nemzeti liberális eszme híveként 1906 és 1910 között belügyminiszter, a háború végén külügyminiszter lett.

Idősebb Andrássy Gyula mind megjelenésé­ben, mind politikájában az eleganciát tükrözte. Küzdött a reformkor idején, küzdött a forradalom és a szabadságharc éveiben, hónapjai­ban. Az önkényuralom idején emigrált, majd csendesen, de határozottan visszatért a magyar politikai életbe. A reális kompromisszumot választotta 1867-ben. Így lett a dualista rendszer alapjainak megszilárdítója, majd külpolitikai téren egy erős, magyar állam képviselője. Öröksége nem csak a politikában hagyott nyomott.

Utódai a XX. század viszontagságai ellenére, még ha eltérő utakat is jártak be, őrizték XIX. századi, híres felmenőjük emlékét, igyekeztek hűek maradni az Andrássy névhez.”

A bejegyzés trackback címe: http://tortenelem.mandiner.hu/trackback/28542


Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintAndrássy Gyula nem "idősebb" Andrássy Gyula volt, hanem ő volt Andrássy Gyula. A fia - rövid ideig ugyancsak külügyminiszter - volt az ifj. Andrássy Gyula... Merthogy édesapja volt a (sokkal) jelentősebb államférfi és személyiség.

Továbbá - bocsánat - Andrássy Gyula nem elsősorban "küzdött". Lévén egyszerűen zseni, méghozzá egyszerre politikai, kommunikációs és gondolkodó zseni, igazán 1865-72 között került a helyére. Deák Ferenc kinyújtott jobbkezeként ő (a szabadságharc után valóban halálra ítélt...) tárgyalta végig az osztrák császárral és legfelsőbb kormányembereivel a kiegyezést. Eleganciája valóban méltányolandó volt, de csak kiegészítő sajátossága okosságának, műveltségének, tárgyalói képességének és a nemzete iránti elkötelezettségének. Állítólag Sissi, Ferenc József neje is beleszeretett, sőt, a pletykák még valamiféle viszonyról is tudni véltek - ami kizárt, hiszen Andrássy ezzel az egész kiegyezést tette volna ki a császár hirtelen haragjának...Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó