Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2017. február 10. 09:50

Nem volt nagy államférfi. De – minden hibájával, tévedésével és mulasztásával együtt – államférfi volt. Magyarország élén máig az utolsó.

„A Kormányzó titka ez volt 1919-ben és ez is maradt egy negyedszázadon át. Megtestesítette és rendíthetetlenül képviselte a jövőbe vetett makacs reményt, a rongyosan, koldusszegényen is konokul őrzött önbecsülést, és az összetartozás érzését, vagy legalább az illúzióját. Ez volt a dolga. Nem több, nem kevesebb, pont ennyi. És ezzel mindvégig tökéletesen tisztában is volt. Nem akart soha kevesebb, de több se lenni, mint ennek a gondolatnak a szimbóluma. Ezért nem volt jó politikus. Nem volt forradalmár, de igazából még reformer sem. Pedig az utóbbira nagy szükség lett volna. De Horthy nem felfedező volt, hanem sorhajókapitány, aki nem átalakítani és korszerűsíteni akarta hajóját - csak átvezetni a tomboló viharon. És ehhez vaskézzel kellett markolni a kormányt. Keményen, szigorúan - és bizony mereven is. Ez volt a legnagyobb gyengesége - de ebben lakozott az ereje is.

Nem volt nagy államférfi. Ahhoz más neveltetés, más képességek, más hatalmi tér, és valószínűleg egy másik világ kellett volna. Az, amely a Szarajevóban meggyilkolt trónörökössel, és a világháború poklában odaveszett milliókkal együtt örökre sírba szállt. Annak az új univerzumnak amelynek a  lövészárkok és bombatölcsérek voltak a bölcsői, és demagóg hordószónokok, önjelölt világmegváltók voltak a bábái, ő nem emelkedhetett az úgynevezett »nagyjai« közé. Azt meghagyta Mussolininek, Hitlernek, Churchillnek, Sztálinnak. Ők voltak otthon a becsületszó, a lovagiasság, és az egyenes beszéd utáni korban. Amelyben Horthy örökre idegen maradt.  És éppen ez volt a legtiszteletreméltóbb tulajdonsága.

Nem kell szuperlatívuszokban beszélnünk róla, zseninek, látnoknak, vagy szentnek neveznünk. Nem volt nagy államférfi. De - minden hibájával, tévedésével és mulasztásával együtt - államférfi volt. Magyarország élén máig az utolsó. Elég, ha ennyit tudunk róla - de ezt muszáj tudnunk, és ki is mondanunk. És ez elsősorban nem az ő személyes nagyságáról szól (bár azért arról is) - hanem a mi elmúlt évszázadunk nyomorúságáról. Amelyben Horthy Miklós volt az egyetlen ember az ország élén, aki méltó volt erre a feladatra. Lehetett volna ennél több is - de hogy nem volt kevesebb, azért hálával tartozunk neki.”

A bejegyzés trackback címe: http://tortenelem.mandiner.hu/trackback/28418


Összesen 125 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintDédapám is államférfiként emlegette.
Van ebben valami, ha a ballib mindenre képes, hogy meggyalázza az emlékezetét.

Válaszok:
kale-vala | 2017. február 10. 10:14
Erre | 2017. február 17. 20:38

Ha valami tarthatja bennünk a lelket, annak a húsz évnek emléke, mikor volt még remélni valónk.


Uhh, ez az alfahir is cuki meg lehet, de tenyezo mar biztosan nem!


Egyetlen egy dolgot nem tudok megbocsájtani Horthynak, mint politikusnak(, ezért is vannak ellenérzéseim az államférfi ellen):

1944 okt 15én megadta magát.

Március után nem volt jogalapja hatalmon maradni. Kockáztatott és vesztett. Ezzel majd' egy millió magyar halálában vállalt felelősséget. Hogy lett volna jobb megoldás, nagyon is kétséges, de hogy ezek után neki is vállalnia kellett volna a sorsát az biztos.

Batthyány, Tisza és Nagy Imre is vállalták, ezért hívhatjuk őket valóban államférfinak.


A kommunisták alatti lemaradásunk összeghasonlító számokban az egy főre eső GDP alapján:

1937 1989
Magyarország 100 100 egység
Görögország 77 194
Portugália 78 166
Spanyolország 79 384
Olaszország 113 540
Németország 283 689
USA 558 741

Tehát a mögöttünk lévők leelőztek bennünket, az előttünk lévők pedig elhúztak.
Ne feledjük: Olaszország és Németország szintén frontország voltak.
Forrás: Baják László, Somogyi Gyula: A szocialista gazdálkodás fekete könyve, Budapest Business Klub, 2002, 8.old.


Zuhan az ember a 20 emeletes toronyház tetejéről. A hetedik emelet magasságában:
- Eddig egész jó.


Horthyt leginkább azért nem végezték ki, mert nem akartak belőle mártírt csinálni. Aktuálpolitika semmi több. Ha kiadják, és kivégzik, az pedig nyilvánvalóan justis mord lett volna.

Szóval ez nem bizonyít semmit, se pro, se kontra.

A zsidóknak nem hinném, hogy okuk van akár hálára, akár gyűlöletre Horthyval szemben. Horthy a jogállam pártján állt, nem tartotta elfogadhatónak a gyilkosságokat, ugyanakkor azért sem törte magát, hogy zsidó felebarátai emberhez méltó bánásmódban részesüljenek, ha pedig a taktika úgy kívánta, minden további nélkül beáldozott 400ezer zsidót.

Válaszok:
balbakó | 2017. február 13. 14:45

A nyugatiak mind árják voltak. Velünk szemben Hitler gentlemanként viselkedett. Szóval eléggé más lehetőségeik voltak.

Egyébként pedig lefeküdtek a náciknak. Minden nyugati ország adott SS hadosztályokat, sehol sem volt érdemi ellenállás. Ott vannak a Benelux államok. Egy nap alatt átmasírozott Hitler, hogy aztán a legkeményebben harcoló önkénteseket kapják a térségből.

Amikor persze felszabadultak hirtelen nagyon antifasiszta lett mindegyik...


Minden bizonnyal van alapja, mégpedig nem gyenge Balogh Gábor véleményének:
1. Az 50-es években gyerekként a kocsma ablakán keresztül hallottam egy dalt:
Horthy Miklós katonája vagyok.
Később megtudtam, ki, kik énekelték.
Egyszerű, mindennapi, középkorú emberek voltak, nem esett bajuk, nem jelentett senki...
2. Puskás, Kocsis, Czibor és még néhányan meglátogatták Horthyt Portugáliában, Estoril városban, Horthy lakhelyén. Egyszerűen otthagyták a Sebes Gusztáv vezette magyar válogatott szálláshelyét Lisszabonban és átmentek Estorilba, a kommunizmus kőkemény időszakában.
Semmi bajuk nem lett, nem mertek hozzájuk nyúlni.
Azért ez a két eset - túl a politikai mérlegelésen - sok mindent elárul Horthyról.
No és az, hogy hálás - és tisztességes - zsidó emberek tartották el száműzetésében, ha jól tudom, havi 300 dollárt biztosítottak a számára.


A szemetek hamis nicknévvel összezavarják a Mandinert.
A te nickeddel is visszaélnek.


A terület nem Horthy alatt csökkent le, hanem a Károlyi és a Kun Béla féle ámokfutás alatt.
Horthy már csak örökölte az Antant határozatait.

Válaszok:
h.kovacs | 2017. február 11. 10:22

Az biztos, hogy nagyon komoly rehabilitációs feladat vár ránk, ami Horthy Miklós megítélését illeti. De hogy "államférfi" volt-e...

Szerintem nem. Kiváló személyi döntések (Bethlen István miniszterelnöki majd Bánffy Miklós külügyminiszteri és Klebelsberg Kunó kultuszminiszteri kinevezése), a zsidó nagytőkésekkel ápolt, stratégiailag és személyesen is jó viszonya önmagában is jellemes és okos embert sejtet. Számtalan húzása az általa fémjelzett 25 év alatt, kiváló stratégát, de esendő taktikust mutat. Igenis, csak a németekben bízhattunk: de hogy RÁJUK BÍZZUK magunkat (ld. a Szovjetunió megtámadását), azt hiszem, hiba volt. Az pedig, hogy 1944 októberében az egyetlen megmaradt fiával zsarolni hagyta magát, eleve kizárja őt az államférfiak sorából. Ha akkor ő, vagy a fia mártírrá válik, akkor ma Horthy a nagy európai és magyar antifasiszta mártírok egyike, Magyarország pedig cáfolhatatlanul - még az amerikai zsidó történelemírók előtt is - megszállt ország lenne. Ma nem az.


Akkor miért írtad ezt a hülyeséget:
"a terület horthy alatt csökkent le és nem kádár alatt"Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó