Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2017. február 9. 22:42

1957. február 9-én hunyt el a portugáliai Estorilban Horthy Miklós, Magyarország kormányzója a két világháború között. Budapesti bevonulásával emlékezünk a tenger nélkül maradt ellentengernagyra.

 

A bejegyzés trackback címe: http://tortenelem.mandiner.hu/trackback/28413


Összesen 144 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint"...alig volt lemaradva Magyarország Ausztriától..." - kb. 60%-a volt az egy főre jutó GDP-nk. A magyar gazdaság gyorsan alkalmazkodott megváltoztatott körülményeinkhez (MOM, Gamma, Csonka gépgyár stb.), kisebb volt a külföldi tőke behatolása.
A politikai viszonyok is stabilabbak voltak.


"Az 1937-ben nálunk alacsonabb szinten álló országok is, mint például Spanyolország, Portugália és Görögország a magyarországi szocializmus évei alatt jócskán leelőztek bennünket, és mindegyik nyugati országhoz képest nőtt a lemaradásunk."

A gazdasági mutató Magyarországhoz képest először 1937-ben, majd 1989-ben:
Magyarország 100 és 100
Olaszország 113 és 540
Spanyolország 79 és 384
Portugália 78 és 166
Görögország 77 és 194
Németország 283 és 689

Forrás: Baják László, Somogyi Gyula: A szocialista gazdálkodás fekete könyve, az elvesztegetett évtizedek, Budapest Business Klub, 2002.

Válaszok:
Vladimir Input | 2017. február 10. 09:29

Márai 1947-ben :
"E két évben bennünket, akik nem vagyunk kommunisták, társadalmilag, anyagilag s talán személyesen is megőröl az idő. Ezt a sorsot csak kevesen vállalják, a többség hanyatt-homlok menekül a Párt védőszárnyai alá, megtagad elvet, meggyőződést, múltat, mindent a holnapi száraz kenyérért; különösen feltűnő a zsidóság tódulása; ugyanaz a zsidóság, amely tegnap keserű-kegyetlen számonkéréssel fordult a keresztény társadalomhoz, mert "nem állt ellen" a náci követeléseknek, ma fejvesztve rohan egy parancsuralom csatasorába, és eszében sincs "ellenállni".


57 február 8-án halt meg Neumann János, a két párhuzamos életrajzból kijön a kétarcú Mo. Horthy helyett inkább Neumann legyen a példakép. De őt meg se említik. ßőt. Még volt gimnáziumában sincs róla egy emléktábla sem. Mo. mindig a rossz hagyományaira támaszkodik.

Válaszok:
Kriptokomcsi Jobbik | 2017. február 10. 11:53

Nem zsidó vicc. Mo. hadat üzen Amerikának című groteszkben poénkodtak ezen a tenger nélküli tengernagy tituluson.

Válaszok:
Kriptokomcsi Jobbik | 2017. február 10. 11:51

Kár, hogy csak tanúként hallgatták ki. Ha Bárdossyt kivégezték (jogosan), akkor Horthynak is bűnhődnie kellett volna. Horthy Bárdossy felett állt a hierarchiában. Egy háborús bűnöst, akinek kb 1 millió magyar állampolgár halála szárad a lelkén, apafiguraként istenít a jobboldal. Bizarr.


A fiatalok kedvéért, hátha még nem ismerik. Alapvicc a tenger nélküli tengernagyról.

"A második világháborúban Magyarország hadat üzent az USA-nak. Magyarország nagykövete bement a washingtoni külügyminisztériumba, majd átadta a hadüzenetet. Ezután a következő beszélgetés zajlott le:
USA Külügyminiszter: - Mi az Önök államformája?
Magyar nagykövet: - Királyság.
- És ki a királyuk?
- Nincs királyunk, hanem kormányzónk van.
- Ki a kormányzó?
- Vitéz Horthy Miklós tengernagy.
- És van Önöknek tengerük?
- Az nincs.
- Értem. Van az USA-val szemben területi követelésük?
- Nincs.
- Van valamilyen országgal szemben területi követelésük?
- Igen. Ausztriával, Csehszlovákiával, Romániával...
- Értem. És azokkal szemben is hadat viselnek?
- Nem, ők a szövetségeseink."

A történelem ismétli önmagát, a hülyeség állandó, a Brian élete klaszzikus, minden hatalomra ráhúzható.

Válaszok:
Kriptokomcsi Jobbik | 2017. február 10. 12:08

Akkoriban ez nem volt olyan vicces.

Válaszok:
Kriptokomcsi Jobbik | 2017. február 10. 12:40

Kádár ugyanúgy az apafigurát játszotta el, mint Horthy, csak Kádár jobban választott: az ő célközönsége szélesebb volt, mint Horthyé. Mert a saját erejükből boldoguló polgárok, plusz a nincstelenek, zsellérek, szolgálók létszámilag többen voltak, mint a Horthy által preferált keresztény úri középosztály. Kádár a május elsejei tribünön kacsintott népének, és a nép elfogadta. Népiek, urbánusok, sokan megalkudtak.

Válaszok:
outsider1 | 2017. február 10. 12:20
medve | 2017. február 10. 13:00

Meg az keresztény úri osztályról alkotott lesújtó Márai vélemény is helytálló. Az úri osztály, amelyik teljesítmény nélkül vindikált volna magának előjogokat. Csak mert nem zsidó. Így teljes a kép.

Válaszok:
Kriptokomcsi Jobbik | 2017. február 10. 13:49
bbjnick | 2017. február 10. 13:51

Horthy után nem Kádár jött. Valóban, az ötvenes éveken is csak utólag lehet viccelődni. A kádárizmus sokat ártott az országnak, de tudomásul kell venni, akkor erre volt képes az ország. Orbán-Kádár hasonlat annyiban sántít, hogy most többre lett volna képes az ország. De visszamenünk időben az ötvenes évek végéhez, kezdhetjük elölről. A helyi autonómiát, önállóságot kell megtanulnunk, hogy nem egy apafigurától várjuk fentről a megoldást. A szemünk előtt ment tönkre az apafigurák illúziójára épített rendszerek: ferencjóska birodalma darabjaira hullott, Horthy rendszere mindent elveszített, iszonyú sok áldozatot követelt. Rákosi egy rövid epizód volt, majd jött Kádár apánk. Nagy szó, hogy békésen szűnt meg a rendszere, ez a magyar társadalom érdeme is. Azt hittem, legalább annyire felnőtté váltunk, hogy képesek leszünk élni a lehetőséggel, hogy megszabadultunk a szovjet rendszertől. Tévedtem.

Válaszok:
medve | 2017. február 10. 13:33

Ja, tetemre hívta Pestet? Hahaha! A pesti tehetős zsidóság nélkül nem lehetett volna tengernagy őfőméltósága. Ez volt a szerencséje is, hogy 44 júliusában, mikor már a hatalmát anyagilag is támogató tehetős pesti zsidóságra került volna a sor, akkor leállíttatta a deportálásokat. De korábban miért nem tette, ha 44-ben meg tudta tenni?

44 májusában már nem voltak a németek a helyzet magasalatán, Horthynak lett volna lehetősége késleltetni a deportálásokat, Normandia után meg már lehet, el sem kezdődtek volna. Nem tette, kiszolgálta a németeket.
Aztán valszeg Nürnbergben azért csak tanúknt hallgatták meg, mert 200 ezer pesti zsidó megmenekült. De a vidéki félmillió viszont Horthy lelkén szárad.

A pesti zsidóság nélkül Horthy senki se lett volna. Ők finanszírozták. Tetemre hívta pestet? Már akkor is tudták, hogy a hülye magyar mindent bevesz. Színjáték volt az egész. Így egyben véginézni a korabeli filmet Horthy bevonulásáról, nem kicsit anakronisztikus. Nagyon a helyére kéne tenni Horthyt. Méghogy államférfi! Egy országveszejtő.

Válaszok:
bbjnick | 2017. február 11. 06:24
Palika1948 | 2017. február 14. 18:07

Senki nem mondta, hogy Kádár nevéhez nem tapad vér. Persze, nem mindegy a "mennyiség". Horthyéhoz messze több vér tapad. A hasonlóság ott van, hogy mindketten az apafigurát teljesítették be Mo-nak.

Egyébként megjegyzendő, hogy Horthy alatt és Kádár alatt is, maradandót azok alkottak, akiket engedtek. Betlen, Klebelsberg, Mérei Ferenc, Ferge Zsuzsa, Major Tamás (igen, ő is), és még sokan mások... a tehetségesek, a szakmájuk iránt elhivatottak, az országért tenni akarók.

Trabanttal az én számat nem fogta be, de azért empatizálhatsz annyira a "zemberekkel", hogy sokaknak nagy előrelépés volt egy összkomfortos lakás, hétvégi telek, és egy trabant. Az első lépés a szolgasorból, a kiszolgáltatottságból az önállóság felé. Nem lebecsülendő! Erre lehetett volna alapozni, de nem ez történt. A fidesz úgy mazsoláz, hogy a rossz beidegződésekre épít, még csak véletlenül sem az előrevivőekre. Pedig ilyenek is vannak, lettek volna.


A XX. század persze nagy szívás volt annak, aki nem élte túl. De aki életben maradt, annak nem. Ha belegondolok, hogy hogyan éltek az én nagyapáim a XX. században és én hová jutottam, ég és föld. Az egyik egy kisparaszt, zsebkendőnyi földön küszködve, a másiknak még földje sem volt, kubikosként dolgozott a Tisza szabályozásán, nagymamáim meg cselédek voltak nagyságoséknál. Nekem van két diplomám, tisztes polgári létem, nyelvtudásom, bejártam szinte egész Európát... Azért ez is a XX. század. (A XX. század nélkül nem is élnék, mert a szegedi klinikán születésemkor jó pár napig élet-halál között voltam.) Kellett a XX. századi orvostudomány az életben maradásomhoz.


Milyen karakterünket? Minden egyén személyisége többrétegű, a társadalomé is. Nem mindegy, hogy mikor melyik jut a felszínre. És még a jobboldal mondja, hogy áruló a baloldal. A baloldal hitt és tett is a Kádár koran a művelődésért, kultúráért. Ok, OK, voltak egy csomóan indexen, de azért sokan alkothattak. Bizony a nagy népiek is azt monddogatták, Mátyás óta nem volt olyan jó királyunk, mint János. Én ezzel nem értek egyet, de nem csak a balos urbánusok alkudtak meg a rendszerrel. Csak persze utólag mindenki partizán volt.


1973-as adatom nincs, de ez ad egy ízelítőt a helyzetről:

“Egy kommunista, akire még a kapitalisták is számíthatnak” címmel jelent meg írás a The Christian Science Monitor című amerikai hetilap 1987 március 2-8-ik számában. Ebből fordítok:

Amikor Magyarország államadóssága elérte a 8 milliárd amerikai dollárt 1982-ben, a kommunista vezetők elkezdtek aggódni arról, hogy ki lesznek szolgáltatva a nyugati bankoknak. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Fekete János azonban megnyugtatta őket egy hazugsággal.

Erre Charles Gati, a new-yorki Columbia Egyetem professzora így emlékezett: “Fekete azt mondta a pártembereknek, hogy ne aggódjanak, mert Magyarországnak van még 3 milliárd dollar értékű aranytartaléka. Tehát, ha a 8 milliárd dolláros adósságból levonjuk a 3 milliárdot, akkor a teljes tartozás csak 5 milliárd dollár.”

Természetesen a nyugaton használatos elszámolási forma szerint ez a kivonási művelet nem értelmezhető, de a kommunista vezetők lenyelték az indokot. Így az eladósodás tovább folyt és 1986 végére a magyar államadósság már meghaladta a 11 milliárd USA dollárt.

Válaszok:
Vladimir Input | 2017. február 14. 10:09


Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó