A hódoltság koráról

2017. január 06. 15:19

A magyar érdek bizony első-, másod-, harmad- és huszonhatezredsorban is a tartós török hódítás elkerülése lett volna.

2017. január 06. 15:19
Counter
Mandiner-komment

„1. Erdélyt többször dúlta fel a török, mint a királyi területeket.


2. Saját zsebre az erdélyi fejedelmek szoktak dolgozni, nagyjából mindenki azzal kezdte az országlását, hogy 2-3 rivális család birtokait koncepciós perekben elkobozta - a saját javára.

3. Ha nincs a Budát török kézre játszó függetlenségi párt, nincs ilyen súlyú török hódoltság.

4. A magyar érdek bizony első-, másod-, harmad- és huszonhatezredsorban is a tartós török hódítás elkerülése lett volna. Akár azon az áron is, hogy Bethlen Gáborból sosem lesz fejedelem Erdélyben.

5. Emiatt vált többek között nemzeti erénnyé a ravaszkodás, alattomosság, hitszegés és a Portához futkorászás.

6. Még hogy a szultán nem szólt volna bele az erdélyi belügyekbe! Mindig a Porta jelölte ki a fejedelem személyét. LOL.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 203 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petkó Zsigmond
2021. április 19. 18:51
Hát lehet (sőt, biztos, ez látszik), hogy te így gondolkodsz (?): "Egyelőre úgy teszünk, mintha a magyarnak levés cirka 1700 óta kizárólag Erdélyből áradna vissza erre az átokföldje lapályra. Beteges. Ennek a neurózisnak a fönntartásához járul hozzá a bölcs, méltóságteljes erdélyi fejedelmeket, afféle a nemes vadember és a hegy mélyében alvó remetekirály alakjaiból gyúrt héroszokat övező mítoszrengeteg." De énnekem ez még nem jutott eszembe. Pedig bejártam már párszor a Kárpát-medencét, és olvasni is szoktam. Már megint a képzelt magyar átok, és az azzal való dicső szélmalomharc(od). Hát, gratulálok.
Petkó Zsigmond
2021. április 19. 18:51
Nem nyalta ez magát sehova. Bástyaszámláló elvtárs eleve belső munkatárs.
Petkó Zsigmond
2021. április 19. 18:51
A szokásosnál is értetlenebb vagy. A gyomrod lehet az oka. Mondom, hogy mindez eszembe sem jutott. Hogyan fájhatna akkor? Tudom, aljas fidesznáci logika. Hagyjuk.
Petkó Zsigmond
2021. április 19. 18:51
Nem smafu. Valóban eltűnt a települések 80-90%-a! A végvárak vonalában 80, attól délre 90-95%. Ahol nagyjából megmaradt a magyar településrendszer (É-Dunántúl, Felvidék, Erdély nyugisabb területei), ott a kuruc harcok tettek földdel egyenlővé jónéhányat. De pl. Vak Bottyán dunántúli hadjáratának elég sok ormánsági, drávamenti község is áldozatul esett, amely valahogy megmaradt 1687-re.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik