Hetvenöt éve támadott rá Japán Pearl Harborra

2016. december 07. 16:02

1941. december 7-én csapott le Japán váratlanul az amerikaiak Pearl Harbori támaszpontjára. Hetvenöt évvel a támadás után megemlékezéseket tartottak.

2016. december 07. 16:02

Abe Sinzó japán miniszterelnök – a szigetország kormányfői közül elsőként – a hétvégén ellátogat Pearl Harborba – számol be a Euronews.

Májusban Barack Obama – szintén első elnökként – Hiroshimába látogatott.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gusztáv13
2018. június 24. 22:00
"Roosevelt háborúzni akart, de mivel ott "demokrácia" van, így a háborút valahogyan el kellett fogadtatnia a közvéleménnyel." Ugyanúgy, mint a lökött, alkoholista bush nyikhaj, aki Irakot akarta minden indok nélkül megtámadni. Órákkal a "terrorista támadást" követően már Saddamot nevezte meg elkövetőnek és pontosan ismerte az összes "terroristát" szinte név szerint... Hiszen megtaláltak egy "arab terrorista útlevelet" 3 blokkal odébb, tökéletes állapotban. Simán túlélte a 86 emelet zuhanást és az acél olvadáspontját is... A becsületes megtaláló nem volt más, mint egy jólfésült FBI agent! An instant miracle!
Strassnoff Ignác
2017. március 10. 01:48
Tudod miért nem voltak ott a repülőgép-hordozók, amik alapesetben sem horgonyoztak ott? Elmondom. Mert abban a flottában nem voltak. Csak egy volt. Azt és vele a flotta nagyjából kétharmadát 1-2 nappal a támadás előtt elvezényelték egy gyakorlatra. Érdekes egybeesés, ebben egyetértünk.. Ami fel szokta kúrni a vércukromat, az a médiában, meg például az itteni kommentekben is sűrűn visszaköszön. Az a szöveg, hogy megsemmisült az USA csendes-óceáni flottája és ez mekkora csapás volt, stb... Egy lófaszt. A flotta kétharmada ott sem volt. A kikötőben a komolyabb hajók közül egy csatahajó és 6 cirkáló volt jelen. A csatahajó szárazdokkban (Pennsylvania), 5 hajó horgonyon, a Nevada cirkáló mozgásban. A csatahajót és a Nevadát megrongálta a támadás, az 5 horgonyon álló hajót elsüllyesztették. Az 5 elsüllyesztett hajóból az amcsik hármat rövid időn belül kiemeltek, rendbe hoztak és harcba vetettek. Végleges veszteség sorhajókból 2 darab. Az Arizona és még egy, annak nem ugrik be a neve. Meg pár kisebb hajó. Majdnem azt mondhatjuk, hogy hirtelen jóval érzékenyebb veszteség volt a közeli reptéren megsemmisített rengeteg amerikai repülőgép. A konteókról a privát véleményem az, hogy lehet bennük valami. Nem annyira direktbe, ahogy azt sokan előadják, csak annyira, hogy hagyták megtörténni. A hajók zömét elvezényelték, alig pár maradt ott. Ráadásul azok esetében is számíthattak arra, hogy nem fogják tudni őket elsüllyeszteni a japánok. Az amerikaiak ismeretei szerint az öböl sekély vizébe nem lehetett repülőgépről torpedót bevetni. (Ezért nem volt háló az öböl felett.) A japánok kitalálták, hogyan kell csinálni. Amúgy szerintem felesleges a vita. A japánok tengeri terjeszkedése eljutott arra a pontra, hogy törvényszerű volt az USA-val való összetűzés. Ha nem Pearl-ben, akkor máshol.
békalepcse
2017. február 17. 15:50
Addig erőlködsz hogy bekakilsz. A történelem sok forrásból ismerhető meg, nem egyfajta szemszögből.
békalepcse
2017. február 17. 15:50
Dehogy váratlanul! Az amcsik mindent megtettek ennek a támadásnak a megvalósításáért. Oda vittek pár selejtezés előtti hajót és mindent elsöpörtek az útból, nehogy meghiúsuljon. Halászhajókat süllyesztettek el, nehogy figyelmeztethessenek és más egyéb nyalánkságok... Ennek eredményeként sikerült belépniük a háborúba és elfogadtatni az a amerikaiakkal a háborús részvételt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik