Hallgasson ön is Ferenc Józsefet!

2016. november 21. 09:08

Száz éve halt meg Ferenc József, az Osztrák-Magyar Monarchia császára és királya. Hallgassa meg, hogyan csodálkozott rá arra, hogy a régi idők személyiségeit meg lehet hallgatni a hangfelvételek segítségével!

2016. november 21. 09:08

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Strassnoff Ignác
2017. március 10. 01:51
Kicsit megint az az érzésem, mint mikor nem túl rég egy cikk Avram Iancuval foglalkozott. Nagyjából hasonló volt a szöveg, csak persze románról lévén szó, tízszer durvább. Próbáljuk elfogadni, hogy ezek az emberek nem nekünk hősök! Nem is akar belőlük senki azt csinálni. Ahogy Iancu a románok szemében a legfaszább forradalmár, úgy Ferenc Jóska és a Habsburgok az osztrákoknak országuk fénykorát, a birodalmuk nagyságát jelenti. Az ő szemszögükből teljesen igazuk van. Európában és főleg Kelet-Európában nem sok nép állítana szobrot a szomszédai hőseinek. Ez bizony ilyen... Bár Ferenc Jóskával kapcsolatban azért még lenne 2 megjegyzésem: 1/ Akárhogy is nézzük, az ő ténykedése eredményezte részben azt, hogy az ország ami valaha fél Európa ura volt, most egy apró államocska. Bár az tény, hogy az első világháború csak felgyorsította azt, ami elkerülhetetlen volt. A feltámadó nacionalizmusban nem maradhatott fenn egy birodalom, ahol az uralkodó nemzet az összlakosságnak talán ha a tizede volt. 2/ Szarul hangzik, de minden forradalom lényegében törvénysértés. Fellázadnak a népek a fennálló hatalom és törvényei ellen. Az ellene harcolók tehát nyilván jogosnak érzik a leverését. A szabadságharc után ez még annyival is indokoltabbnak tűnhetett, hogy az aradi tábornokok jó része osztrák tiszt volt, tehát valahol jogosan merült fel az árulás és lázadás vádja. Ez ilyen. Nekünk hős, nekik áruló. Mindezek után a végére csak annyit, hogy aki 2016-ban ezért utál osztrák embereket, a Trianonért franciákat, románokat, meg még sorolhatnám, hála történelmünknek, szinte egész Európát, Ázsiát van miért utálni, az beteg. Vagy hülye. Inkább az utóbbi. Egész Ausztriának nem sok nemzeti hőse lehet (Talán 0.), akit nekünk is lenne miért szeretni. Talán Ferenc Jóska felesége a legnagyobb kivétel, bár ott nem tudhatjuk, hogy népünk nemes vonásai, vagy Andrássy Gyula gróf szexuális teljesítménye volt-e az, ami miatt akkora barátja volt a magyaroknak.
Strassnoff Ignác
2017. március 10. 01:50
Tudom ki volt. Nem tévedek, de Hitlert sem emlegeted folyamatosan osztrákként, nem igaz? Német kancellár volt. Ferenc József meg osztrák császár. Nem a családfájukon van a hangsúly. Petőfi se volt magyar, ha jól megnézzük.
avmanster
2016. december 19. 00:54
és Kossuth magyarul beszél, nem németül karattyol, ráadásul ronda osztrák akcentussal.
zazriveczazseni
2016. november 24. 05:09
"Egyedül a habsburg-konszolidáció tudott olyan atmoszférát teremteni, amelyben jó volt zsidónak lenni, ebben a hagyományosan előítéletekkel teli, beszűkült mucsai levegőben." Ha annyira jó volt miért harcoltak tömegesen a zsidók az ország függetlenségéért, egyenjogúak szerettek volna lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik