Puzsér: A nemzeti büszkeséghez rendeljük hozzá a történelmet

2016. november 02. 10:56

Nem a történelemhez rendeljük hozzá a nemzeti büszkeséget, hanem a nemzeti büszkeséghez a történelmet – mondta Puzsér Róbert október 28-án a Pesti Srácok Emlékparkban folytatott, '56-al kapcsolatos vitáján.

2016. november 02. 10:56

„Az '56-os forradalom megítélése nem került objektív vizsgálat alá a történészek részéről az elmúlt 25 év alatt egyetlen pillanatra sem” – mondta Puzsér Róbert egy október 28-án megrendezett, '56-al kapcsolatos vitán.

Szarvas Szilveszter, a PestiSrácok.hu főszerkesztő-helyettese Havas Szófia igazsága címmel vezetett vitát a Pesti Srácok Emlékparkban Puzsér Róbert kritikus, a Magyar Nemzet újságírója és Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője között. 

Puzsér: A nemzeti büszkeséghez rendeljük hozzá a történelmet 

Puzsér Róbert szerint manapság Magyarországon Nem a történelemhez rendeljük hozzá a nemzeti büszkeséget, hanem a nemzeti büszkeséghez a történelmet. Így van ez '56 kapcsán is, aminek megítéléséről rendre politikusok hoznak döntéseket. 1989-ben például az új rendszer legitimálása szempontjából az jött jól, ha 1956-ot forradalomnak minősítik és nem népfelkelésnek. 

Huth Gergely szerint, ha Havas Szófia '56-al kapcsolatos véleménye a szólásszabadság kategóriájába tartozik (ami egy ultraliberális álláspont), akkor a holokauszttagadást se büntessük Magyarországon. PestiSrácok.hu főszerkesztője úgy gondolja: a magyar forradalomnak egyetlen értelmezése van, méghozzá az, hogy szabadságszerető, a rendszert megváltoztatni akaró, becsületes emberek, halálmegvető bátorsággal fordultak szembe a szovjet elnyomókkal. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. május 09. 08:26
Egy bizonyos intelligenciaszint alatt ilyen kérdésekről nem lehet érdemben beszélni. Puzsér egy 60-as IQ-jú bulvár celeb mindenfajta gondolat összehozására és tolmácsolására képtelen. Maximum a vulgár altesti jelenségek szintjén mozog.
kohntalan
2016. november 08. 18:23
Puzsér a legintelligensebb közéleti figura.
czsolt5
2016. november 05. 06:55
Lehet hogy a felkelők politikailag sokfélék voltak a szu-tól független kommunistáktól a történelmi királyság helyreállítását vágyókig. Ha azt mondjuk hogy mindenki szovjetmentes és nem elcsalt szabad választásokra vágyott, akkor ezek szerint Magyarország demokráciáért harcolt '56-ban. Ez pedig szabadságharc. A forradalom lehet valóban túlzás, mert akkora társadalmi fordulat iránti igény nincs benne mint egy francia vagy egy 1848-as forradalomban. Ettől még hősök voltak.
Szívemből magyar
2016. november 04. 08:15
Például abban, hogy Kádár sokkal inkább hasonlít Ferenc Józsefre, mint Rákosira, vagy Szálasira, bár ebből baromira nem az következik, hogy a magyar az egy megalkuvó nép, mert ne felejtsük már el, hogy mielőtt Kádárral, vagy Ferenc Józseffel kiegyeztünk volna, azelőtt az ő rendszerük ellen vívtunk szabadságharcot, amit ők vérbe folytottak és megtoroltak, ezután nem volt más választásunk, mint a kiegyezés minél előnyösebb feltételekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik