Nekünk van '56-unk!

2016. október 22. 11:41

Összefogtunk és pár napra győztünk! Ez a mi ünnepünk és nincs rá példa máshol!

2016. október 22. 11:41
Skrabski Fruzsina
Skrabski Fruzsina
Mandiner

Nekünk van '56-unk! Az egyik legjobb dolog, ami a miénk!

Ha eszembe jut, mosolygok, pedig rengetegen meghaltak és utána... De '56 csodálatos, mi vagyunk benne, bárki, aki kiment tüntetni, elszavalt egy verset, gyógyított sebesülteket, sőt, még a Molotov-koktélokat is mi dobáltuk, egyszerű emberek. Nem katonák, hanem járó-kelők, akik egyszer csak üvegekkel vették fel a harcot a tankok ellen, a világ legnagyobb hadserege ellen.

Felmásztunk a harckocsira és meggyőztük a vezetőt, hogy álljon át, lyukat vágtunk a zászlóba és úgy gyűjtöttünk pénzt a tér közepén, hogy senki nem vett el belőle, a kitört üvegű kirakatból se vitt el senki semmit.

Összefogtunk és pár napra győztünk! Ez a mi ünnepünk és nincs rá példa máshol!

Nem fogom elfelejteni a gyalázatot sem, ami utána történt. A hősök ezreinek tönkretételét, életek elvételét; nem csak akiket kivégeztek, hanem akiknek elvették a szabadságát, a munkáját. Ezek az emberek sokszor teljesen egyedül maradtak, elhagyta őket a család is, aztán alkoholizmusba menekültek. Tönkretették őket. Ezt nem felejtem a biszkubéláknak.

De ma ünneplünk, magunkat ünnepeljük; és olyan büszke vagyok egyenként mindenkire, aki akkor élt és aki ma él, és dobog a szíve velem együtt a büszkeségtől!

Kapcsolódó cikkek

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 22. 08:37
Engem láttál ott te görény? Te végigfostad azt a hetet, mint a mi ház bizalmink, aki az ajtó elé tolta a szekrényét és ki sem dugta a pofáját, pedig a kutya sem bántotta. (Igaz úgy beszart, hogy a kekk kommunistából 56 után majdnem ember lett, de nálad ez mai napig nem történt meg!)
kamasuka
2017. április 21. 22:50
"Összefogtunk és pár napra győztünk! Ez a mi ünnepünk és nincs rá példa máshol!" 1916 Írország, Húsvéti felkelés
kamasuka
2017. április 21. 22:50
http://mult-kor.hu/cikk.php?id=13364
kamasuka
2017. április 21. 22:50
„Kisszámú ellenforradalmár felbujtók népköztársaságunk rendje ellen fegyveres támadást indítottak, amelyet Budapest dolgozóinak egy része az ország helyzete felett érzett elkeseredése következtében támogatott.” (Nagy Imre, 1956)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik