Nyilvánosságra hozta a NEB a Nagy Imre-per előkészítőinek névsorát

2016. június 16. 08:19

Nagy Imre kivégzésének és újratemetésének évfordulóján hozta nyilvánosságra a Nemzeti Emlékezet Bizottsága a Nagy Imre-per előkészítőinek névsorát, részletezve életrajzukat. Azok kerültek az adatbázisba, akik 1957. április 13-ától beléphettek oda, ahol a per vádlottjai raboskodtak.

2016. június 16. 08:19

Nyilvánosságra hozta a Nagy Imre és társai perének előkészítésében részt vevő állambiztonsági beosztottak és vezetők névsorát, hivatali karrierútját a Nemzeti Emlékezet Bizottsága csütörtökön, a kivégzések és az újratemetés évfordulóján. A NEB internetes oldalán (www.neb.hu) elérhető összeállítás alapja az a százötven nevet tartalmazó lila iskolai füzet, amely azoknak a nevét tartalmazza, akik 1957. április 13-ától beléphettek a politikai rendőrség vizsgálati osztályának Gyorskocsi utca 31. szám alatti székhelyén a harmadik emeleti zárt folyosóra, ahol a Nagy Imre-ügy szereplői raboskodtak.

A NEB oldalán közölt ismertető szerint az 1956-os forradalmat követő megtorlás folyamatában a legjelentősebbnek számító ügyek – köztük a Nagy Imre-per – előkészítésére és lebonyolítására a vizsgálati osztályon belül külön részleget hoztak létre, ahová a politikai rendőrség legmegbízhatóbbnak, legalkalmasabbnak tartott munkatársait vezényelték át, döntő többségükben volt államvédelmi beosztottakat. Az úgynevezett K-részleget Rajnai Sándor irányította – írták.

Az I. számú vizsgálati csoport foglalkozott a Nagy Imre-üggyel, ezt Ferencsik József  –az önálló ÁVH kémelhárító főosztályának hajdani első embere – irányította. A politikai összekötő Biszku Béla belügyminiszter, az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottságának (majd Politikai Bizottságának) tagja volt. A szovjet „tanácsadó elvtársak” részvétele a különrészlegen lefolytatott vizsgálatokban egyértelműnek tűnik. Ezt bizonyítja a füzet első oldalán szereplő bejegyzés a nekik kiutalt belépőkről, valamint a tolmácsok, fordítók jelenléte is, akik közül néhánynak az életrajza a válogatásban is szerepel.

A NEB oldalán közölt összefoglaló hangsúlyozza: a kis lila füzetbe nemcsak a K-részleg tagjainak a nevét jegyezték fel, hanem az ezredestől kezdve a szakaszvezetőn át minden állambiztonsági tisztét, operatív beosztottét, irodai segédtisztét (gépírónő), a vizsgálati osztály főorvosáét, egy bűnügyi fényképészét és négy „külsős” ügyészét, sőt Non György volt legfőbb ügyészét is, azokét, akik a vizsgálati osztály fogdájának duplán elzárt területére beléphettek.

Ugyanakkor a füzet nem tartalmazza az összes olyan ember nevét, akik minden bizonnyal jelen volt a kihallgatásokon, hiszen például a vizsgálati osztály vezetőjének, Szalma Józsefnek a neve is hiányzik a listáról. Az azonban vitán felül áll, hogy a füzetben szereplők fontos szerepet játszottak a később több halálos és súlyos ítélettel záruló per előkészítésében – írta a NEB.

A NEB oldalán, a Tudástár menüpontban közölt életrajzok, rövid karrierutak forrásai az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában őrzött személyi akták, amelyek minden belügyi dolgozó adatait, karrierútjának állomásait, rendfokozatát, beosztási helyének változását, parancsnokai által rendszeres időközönként készített minősítését, önéletrajzát, fotóját tartalmazzák.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2019. november 10. 15:55
Lehet folytatni a műveletet, a moszkovitaságából kivetkőzött, mártír kommunista nem egyedüli magyar áldozat volt. A máig feltáratlan kommunista múlt bűnelkövetőinek és a szintén feltáratlan ügynökügyek közreműködőinek elszámoltatása, nyilvánosságra hozatala nélkül az erre alkalmas mai kufárok, üzérkedők és spekulánsok is útlevelet és jogosítványt kapnak a büntetlenséghez, törvényesítve az erkölcs nélküli gazdagodást, és egyre szélesítve a nyomorultul élők tömegét.
balbako_
2017. március 12. 15:28
Mindjárt a Jobbik után.
balbako_
2017. március 12. 15:28
A lánya, veje, unokája mind a komcsikkal tart. Egy bitó nem gátolja az elvhűséget. Ö maga úgy került a mártírok közé, hogy nem fogadta el az aranyhidat, hogy gyakoroljon önkritikát és akkor nem kötik fel. (Vagy csak ismerte elvtársait, hogy a szavuk semmit sem ér)
Morgen
2017. január 06. 11:44
Most már semmi jelentősége. Nagy Imre unokája egyébként is a mai komcsikkal koszorúz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik