Vonakodás nélkül lett állambiztonsági ügynök Peterdi Pál

2016. május 17. 11:00

A Pesti Srácok közölt cikket levéltári kutatás alapján Peterdi Pál sportújságíró 1961-es beszervezési kísérletéről, majd 1965-ös beszervezéséről. Az állambiztonsági tiszteknek semmiféle pressziót nem kellett alkalmazniuk, Peterdi maga ajánlkozott fel, cserébe azért, hogy a felesége is vele utazhasson külföldi útjaira.

Peterdi Pál sportújságíró és humorista beszervezéséről közölt cikket a Pest Srácok. A sportújságíró és humorista, aki például a sajtóhibákat gyűjtő „Tücsök és Bogár” című rovata és műsora kapcsán volt ismert, láthatóan önként és dalolva lett az állambiztonság titkos munkatársa – írja a Pesti Srácok. Nem volt szükség sem nyomásgyakorlásra, sem vesztegetésre vagy zsarolásra: Peterdi csak azt akarta, hogy felesége is utazhasson vele külföldre.

Mező Gábor cikke szerint Peterdit először 1961-ben, egy útlevélkérelem kapcsán merült fel. Bécsbe szeretett volna utazni feleségével: a meghívólevelét az UPI hírügynökség bécsi vezetője, Franz Cyrus írta, aki érdekelhette a magyar állambiztonságot. Peterdiről környezettanulmányt késíztettek, őt ismerő ügynökök jelentettek róla, majd megkörnyékezték. A jelentésekből világos, hogy Peterdinek nem volt ellenérzése a megkereséssel kapcsolatban, sőt, ő maga ajánlkozott első alkalommal is. Rögtön fedőnevet is kapott: „»Pálmai« ekkor ismét felvetette, hogyha kimegy, »szivesen áll rendelkezésünkre«, ha valamilyen kérdés érdekel bennünket, »szivesen utánanéz”.

Ekkor azonban még nem szervezték be a sportújságírót, mivel nem tudták konkrét ügyhoz használni „és mint hazai kutató ügynökre, nem volt szükség”. Ez azonban 1965-ben megváltozott. A hírszerzés be akart szervezni ugyanis egy kanadai-magyar újságírót, Bastyovanszky Lászlót, akiről „Pierre Poirot” néven vezettek „K-dossziét”, azaz be akarták szervezni. Ehhez kellett Peterdi segítsége, akia  Tampere-i Jégkorong Világbajnokságon ismerte meg a férfit, és vele, illetve Vitray Tamással készült közös könyvet írni a jégkorongról.

Peterdi ismét felajánlotta szolgálatait: „»Pálmai« közölte, hogy bármikor hajlandó segitségünkre lenni és megadni minden felvilágositást a bennünket érdeklő témáról vagy személyekről”. Így a beszervezni kívánt Bastyovanszky miatt 1965-ben Peterdi Pál titkos munkatárs lett, és írásos jelentést is készített a kanadai-magyar férfiról. A Pest Srácok cikkének második részéből hamarosan az is kiderül, hogyan alakult végül ez a történet.

A bejegyzés trackback címe: http://tortenelem.mandiner.hu/trackback/22533