Elhunyt a varjú indiánok utolsó háborús törzsfőnöke

2016. április 06. 11:51

102 éves korában hunyt el vasárnap Joseph Medicine Crow neves indián történész, a montanai varjú törzs utolsó háborús törzsfőnöke, aki tanulmányait félbeszakítva önként vállalt katonai szolgálat a második világháborúban.

2016. április 06. 11:51

Elhunyt vasárnap 102 éves korában Joseph Medicine Crow neves indián történész, a montanai varjú törzs utolsó háborús törzsfőnöke.

Barack Obama 2009-ben a Szabadság Elnöki Érdemrendet, a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést adományozta Medicine Crownak. A fehér házi ceremónián az elnök „jó embernek” nevezte, akinek „élete nemcsak a varjú indiánok harci szellemét, hanem Amerika legmagasabb ideáljait is tükrözi”. „Joe varjú háborús törzsfőnök, veterán katona, történész, író és oktató volt. Öröksége minden őslakos amerikai és minden montanai számára örök inspiráció lesz” – méltatta közleményében a halálhírét bejelentő Steve Bullock, Montana állam kormányzója.

Medicine Crow antropológiát tanult az egyetemen, ő szerzett először mester fokozatú diplomát a népéből, később évtizedekig dolgozott az Indián Ügyek Hivatalában. A montanai varjú törzs hivatalos történészeként is nagy hírnevet szerzett.

Amikor az Egyesült Államok belépett a második világháborúba, félretette tanulmányait, és önként vállalt katonai szolgálatot. Felderítőként több bevetést hajtott végre Európában az ellenség frontvonala mögött: behatolt a táborukba, ellopta a lovaikat és lefegyverzett egy német katonát, anélkül, hogy megölte volna. „Soha egy karcolás sem ért” – mesélte évtizedekkel később.

A harcművészet nem a gyilkolásról szólt

„A hadviselés volt a legnagyobb művészetünk, de a síksági indiánok harcművészete nem a gyilkolásról szólt, hanem az intelligenciáról, a vezetésről és a becsületről” – fejtette ki 2006-ban egy könyvében. Joe Medicine Crow-t a nagyszülei nevelték fel, a varjú törzsben a Magas Madár nevet kapta. Nagyapja szintén indián felderítő és harcos volt. „Ő nevelt belőlem harcost. A varjú indiánok harciasak  voltak” – idézte fel 2013-ban.

A Smithsonian Intézet Indián Múzeumának nyugalmazott kurátora, Herman Viola szerint Joe Medicine Crownak fantasztikus memóriája volt, és gyermekkorából is pontosan emlékezett nevekre, történésekre, a törzs tagjai által elmesélt dolgokra. Személyesen ismerte az egykor a Custer tábornok seregében szolgált négy varjú felderítőt, az ő történeteiket is lejegyezte.

Igazi amerikai hős

Medicine Crow ugyanakkor azért is sokat tett, hogy a kultúrájukat híven őrző indiánok élhessenek a modern amerikai társadalom adta lehetőségekkel. „Mindkét világban, a fehérek és az indiánok között is megtalálta az útját, és tudta, hogy az oktatás a siker kulcsa” – mondta Herman Viola, aki először 1972-ben találkozott vele, és később több könyvön dolgoztak együtt.

Joe Medicine Crow „katona, tudós, de mindenek felett a bennszülött amerikai családok elkötelezett szószólója volt”  – mondta róla Jon Tester szenátor, aki felterjesztette a Szabadság Érdemrendre. A varjú törzs főnöke, Darren Old Coyote „igazi amerikai hősként” emlékezett rá. „A mindenem volt. Nem hiszem, hogy a nyomába tudok lépni, mert annyi mindent tett életében” – idézte fiát, Ronald Medicine Crowt hétfőn a The Daily Mail online kiadása.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Energetikus
2016. május 01. 20:50
RIP - lassan kihalnak az indianok ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik